Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Info om lån

Smslån / snabblån är en högkostnadskredit. Kan du inte betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. Kontakta budget- och skuldrådgivningen i din kommun för stöd. Kontaktuppgifter hittar du på hallåkonsument.se.

Mikrolån

Ett mikrolån är helt enkelt ett litet lån som du tar på en kortare tid. Ordet mikrolån kan vara aningen missvisande då beloppen du kan låna ligger på minst 500 kr och upp till max 10 000 kr. Det är dock relativt små belopp jämfört med t ex privatlån som kan uppgå till 350 000 kr eller bolån som kan vara på flera miljoner. Också löptiden annorlunda för ett sånt här lån då man vanligen låna i antingen 15, 30, 60 eller 90 dagar.

Ett mikrolån är dock väldigt annorlunda än ett stort lån, på flera olika sätt. Man får tänka lite annorlunda när det gäller ränta och avgifter etc för ett sådant lån och det finns en del viktiga skillnader. Vi ska här gå igenom hur ett mikrolån fungerar och vad som är bra att tänka på när man ska ta ett lån av detta slag.

Andra namn för mikrolån är SMSlån, mobillån eller ibland snabblån. Dessa är alla i princip samma sak. Vi brukar ofta använda mikrolån som samlingsnamn eftersom alla dessa lån har gemensamt att lånebeloppet är relativt litet (500 - 10 000 kr). SMSlån kommer av att man kunde ansöka om sitt lån direkt via SMS men det är i grunden ett likadant lån - alltså ett litet lån som man tar under en kortare period.

Nu för tiden kan man ansöka om ett mikrolån på flera olika sätt. Du kan gå in på långivarens webbsida och fylla i din ansökan så länge du har Internet. Förr var det större vikt vid just att man kunde använda mobilen för att ansöka om lån - varför man uppfann namn som mobillån - men nu för tiden kan man nå en webbsida enkelt via antingen datorn, surfplattan eller mobilen, så det blir mindre fokus på det här med mobilen och SMS.

Så här fungerar ett mikrolån

Det finns två saker som båda kan kopplas till namnet mikrolån. Det första är storleken på beloppen man kan låna. Ett mikrolån är ett litet lån på som minst 500 kr och som mest runt 10 000 kr. Ofta kan låna endast lite lägre belopp så som upp till 3000 eller 5000 kr men en del långivare erbjuder även lite större lån ifall du behöver låna t ex 10 000 kr. Ett lån av det här slaget är alltså inte speciellt stort rent pengamässigt men det kan fortfarande ibland vara bra att kunna låna ett lite mindre belopp, t ex för att kunna köpa någonting som man verkligen vill ha eller för att betala en oväntad utgift som man inte har tillräckligt med pengar för att betala just nu.

Det andra som är litet när det gäller mikrolån är återbetalningstiden. Normalt när du tar ett lån, t ex ett privatlån så har du som minst ett år på dig att betala tillbaka pengarna, ibland mycket mer än så. Med ett mikrolån har du oftast endast en månad (30 dagar) på dig att betala. Beroende på vilket lånebelopp du väljer (om du lånar lite större belopp) kan du även få t ex 60 eller 90 dagar. I vissa fall kan du få låna även i bara 15 dagar och detta kan ibland även vara kostnadsfritt.

Det är dock ingen lång tid, det funkar bara ifall du har ett väldigt kortvarigt kassaflödesproblem. Det är alltså en relativt kort återbetalningstid för mikrolån / SMSlån, vilket innebär att du måste veta att det kommer in pengar i form av t ex lön inom den närmaste tiden så att du kan betala tillbaka det du är skyldig. Ibland försöker folk lösa sina ekonomiska problem genom att ta lån för att klara sina kostnader en månad. Detta är dock en väldigt dålig lösning eftersom man bara skjuter problemen framför sig och nästa månad har du plötsligt samma gamla problem plus ett dyrt lån som ska betalas in.

Kostnaden för ett mikrolån är dessvärre inte riktigt lika liten som namnet insinuerar. Det är inte direkt billigt att ta denna typ av lån, åtminstone inte ifall man ser i förhållande till det ganska mesiga belopp man får låna. För ett lån på 2 000 kr får man betala någonstans mellan 200 och 500 kr.

Som du kan se är skillnaden mellan olika långivare stor. Du kan alltså spara flera hundralappar genom att undersöka marknaden och hitta de billigaste lånen. Ju större belopp du lånar ju större kan skillnaderna vara mellan de billiga och de dyra långivarna. Genom att ta dig denna tid kan du i princip halvera dina kostnader. Glöm inte bort att alltid kolla på den totala kostnaden för ditt mikrolån så att du inte får några onödigt dyra lån. Kolla in de billigaste lånen i våra jämförelser.

Att ansöka om ett mikrolån

Processen när du vill ta ett lån av det här slaget är ganska enkel. Du ansöker vanligen på långivarens hemsida via ett formulär. En av fördelarna med mikrolån är att du ofta får svar på din låneansökan väldigt snabbt och att du även sedan får pengarna ganska snabbt till ditt konto. Detta är huvudskälet till att man även benämner ett sånt här lån för snabblån - det är så snabbt och smidigt.

Det är enkelt att ansöka och kraven för att låna är i de flesta fall inte lika hårda som för ett privatlån men det är också detta som gör att man ska vara försiktig med mikrolån. Man ska inte låna i onödan bara för att det är enkelt och man vill ha pengar snabbt. Man ska tänka igenom alla kostnader och inte låna om man inte verkligen måste.

Innan du ansöker om ett lån bör du som sagt titta efter olika långivar och välja den mest prisvärda. Det går att spara ganska mycket pengar på att välja en bra långivare. Vi jämför t ex mikrolån nedan och vi har även en stor och omfattande jämförelse som du kan utnyttja där mängder av långivare och deras kostnader / villkor finns reporesenterade.

Ekonomi-portalen hjälper dig hitta ett mikrolån på 5000 kr

Här finns långivare som lånar ut 5000 kr och löptid 30 dagar. Du kan se kostnaden för detta belopp och löptid och dessutom ändra ovan för att se priser för andra belopp. Priserna är för nya kunder. Kolla vår stora jämförelse av SMSlån och mikrolån.

Välj lånebelopp och löptid du vill jämföra:
Långivare som lånar ut 5000 i 30 dagar.
Kredit365Kredit365 555 kr555 krMonettiMonetti 555 kr555 kr
MeddelandelånMeddelandelån 585 kr585 kr