Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Info om lån

Smslån / snabblån är en högkostnadskredit. Kan du inte betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. Kontakta budget- och skuldrådgivningen i din kommun för stöd. Kontaktuppgifter hittar du på hallåkonsument.se.

Lånevillkor - Mikrolån

När du ska ta ett mikrolån är det självklart viktigt att du har koll på vilka lånevillkor som gäller. Alla långivare har villkor som skall följas och ifall du inte vet vad som gäller kan dyka upp oväntade problem längre fram. Vi har här sammanställt några viktiga lånevillkor för mikrolån och sådant du bör ha koll på rent allmänt. Långivarna har alla lite varierande villkor varför detta endast är en generell lista som bör användas som en fingervisning. Läs alltid igenom alla villkor innan du tar ett lån.

Grundläggande villkor för låntagare

För att få ta ett mikrolån gäller lite grundläggande villkor. Det finns t ex en minimiålder som ibland är 18 år men även kan vara 20 år beroende på långivare. Du ska även i de flesta fall vara skriven i Sverige och ha ett telefonnummer som är listat hos t ex Eniro. Det kan tänkas att långivaren ringer upp dig för att se att det verkligen är rätt person som tar lånet och för att motverka bedrägerier.

Låntagarens ekonomi

Du som lånar har vissa krav på dig och din ekonomi. När du ansöker kommer långivaren att göra en kreditprövning för att se om du har en ekonomi som klarar av ett lån. Denna prövning innefattar inkomst, tillgångar, skulder och betalningsanmärkningar etc och kommer att avgöra ifall du kan få ett lån eller ej. Vissa långivare har lite hårdare krav medan andra är lite mer öppna i sin bedömning.

Kostnad för lånet

De flesta mikrolån har en fast avgift som varierar beroende på hur stor summa du vill lån. Det kan alltså vara 300 kr för ett lån på 2000 kr osv. Detta är den stora avgiften för ditt lån men det finns ofta även andra avgifter som man inte får missa. Se till att hittar en total kostnad för lånet så att du vet hur mycket du ska betala totalt. Detta bör finnas någonstans bland alla lånevillkor för mikrolån.

Återbetalningstid

I princip alla långivare som erbjuder mikrolån har en återbetalningstid på 30 dagar. När dessa 30 dagar har gått ska du betala tillbaka hela lånesumman plus ränta och övriga avgifter. I vissa lite mer sällsynta fall kan du ta ett mikrolån i 45 dagar men då får du även räkna med en högre kostnad.

Andra avgifter

Det kan finnas ett antal olika andra avgifter förutom själva avgiften för att få låna. Dessa kan t ex vara uppläggningsavgift, aviseringsavgift, avgift för sms (om du ansöker via sms) och kostnaderna läggs på utöver den fasta avgiften. Det är viktigt att läsa i lånevillkoren så att du hittar alla avgifter och att du således vet hur mycket ditt lån kommer att kosta totalt.

Förseningsavgift och dröjsmålsränta

Ifall du inte betalar tillbaka ditt mikrolån i tid kommer du att få betala en förseningsavgift. Du ska självklart inte förutsätta att du kommer att betala in för sent men det är bra att veta hur hög denna är ifall det skulle bli problem. Från inbetalningsdagen och tills du betalat ditt lån läggs även dröjsmålsränta på vilket kommer att öka dina kostnader ytterligare. Som regel är det ganska dyrt att inte betala in pengarna i tid.

Ekonomi-portalen hjälper dig hitta ett mikrolån på 5000 kr

Här finns långivare som lånar ut 5000 kr och löptid 30 dagar. Du kan se kostnaden för detta belopp och löptid och dessutom ändra ovan för att se priser för andra belopp. Priserna är för nya kunder. Kolla vår stora jämförelse av SMSlån och mikrolån.

Välj lånebelopp och löptid du vill jämföra:
Långivare som lånar ut 5000 i 30 dagar.
Kredit365Kredit365 555 kr555 krMonettiMonetti 555 kr555 kr
MeddelandelånMeddelandelån 585 kr585 kr

Följ oss på Facebook