Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Info om lån

Smslån / snabblån är en högkostnadskredit. Kan du inte betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. Kontakta budget- och skuldrådgivningen i din kommun för stöd. Kontaktuppgifter hittar du på hallåkonsument.se.

Mikrolån - FAQ

Hur ansöker jag om ett mikrolån?

Det finns två huvudsakliga sätt att ansöka om ett mikrolån. Du kan först och främst ansöka genom att fylla i ett formulär på långivarens webbsida. I princip alla långivare ger dig möjligheten att ansöka på nätet och detta är smidigt. Den andra och relativt vanliga metoden är att göra det via mobiltelefonen. Du skickar då in din ansökan via ett SMS och du kan sköta hela lånet via mobilen. Den här typen av lån kallas för SMS-lån. Några få långivare ger dig även möjlighet att ringa in och ansöka om lån via telefon men detta är ganska ovanligt.

Jag vill låna men vet inte om jag kan betala tillbaka?

Du ska inte låna ifall du är osäker på ifall du kan betala tillbaka ditt lån. Det kostar ännu mer pengar ifall man inte återbetalar lånet i tid och det finns risk att du dessutom hamnar hos Kronofogden. Tänk över ditt lån noga och se till att du har möjlighet att betala tillbaka. Ett mikrolån har en kort återbetalningstid så tänk på att du måste ha tillräckligt med pengar 30 dagar senare.

Hur ofta kan man ta mikrolån?

Den vanliga regeln är att du endast kan ta ett lån i taget hos varje långivare och att du måste vänta tills det lånet är återbetalat innan du kan låna igen. Du kan låna hos flera olika långivare samtidigt men tänk på att detta inte är ett jättebra alternativ. Du måste alltid ha tillräckligt med pengar för att kunna betala tillbaka alla dina lån.

Går det att delbetala ett mikrolån?

Vanligtvis ska ett mikrolån återbetalas inom 30 dagar och då gäller att alla pengarna ska betalas samtidigt. Du betalar både tillbaka pengarna som du lånat och den ränta och andra kostnader som långivaren tar ut. Det går alltså inte att delbetala ett mikrolån. Några få långivare erbjuder lite större mikrolån (på t ex 6 000 – 10 000 kr) och de kan tänkas dela upp återbetalningarna.

Hur snabbt får jag pengarna?

I vanliga fall får du dina pengar antingen samma dag du ansöker eller dagen efter, förutsatt att din ansökan godkänns. De saker som påverkar hur snabbt pengarna kommer in är vid vilken tidpunkt du skickar in din ansökan och vilken bank du har. Ifall du ansöker under långivarens öppettider kan de direkt behandla din ansökan och betala ut pengarna. Ifall du ansöker efter stängning kollar de på ditt ärende så fort de börjar jobba nästa arbetsdag. Vissa banker går även snabbare att överföra pengar till än andra, så det spelar in en del.

Vad händer om man inte betalar tillbaka ett mikrolån i tid?

Ifall du inte betalar i tid får du först och främst en påminnelse och denna kostar ofta runt 50 kr. Det kan även hända att du får betala en förseningsavgift av varierande storlek. Ifall du fortfarande inte betalar efter påminnelse skickas ärendet vidare till Kronofogden.

Läs mer om skulder och vad som händer om du inte betalar din skuld

Syns kreditupplysningen som görs vid ansökan hos UC?

Det är lite olika beroende på vilken långivare det gäller. Vissa långivare använder sig av ett system som innebär att din kreditupplysning inte registreras hos UC medan andra har system där den registreras. Använder du en tjänst som samlar många långivare görs endast en enda kreditupplysning, vilket är bra eftersom många kreditupplysningar kan ses som negativt.

Går det att få ett mikrolån trots betalningsanmärkning?

Många långivare nekar dig automatiskt att låna ifall du har en betalningsanmärkning. De tycker nämligen att en betalningsanmärkning är ett tecken på att du inte sköter din ekonomi. Det finns dock en del långivare som godkänner mikrolån trots betalningsanmärkning. Dessa utvärderar hela din ekonomi istället för att hänga upp sig på enskilda detaljer. Har du totalt sett en tillräckligt stark ekonomi så kan du få ett lån.

Vad kan man använda pengarna till?

Du kan använda pengarna från ditt mikrolån till vad du vill. Långivaren kommer inte att fråga dig vad du ska ha pengarna till. Det är normalt huvudsakligen lån med säkerhet som kräver att du använder dina lånade pengar till något specifikt.

Hur mycket pengar kan man låna?

Ett mikrolån är enligt definition ett litet lån. Vanligtvis ligger lånebeloppet på 1000 – 3000 kr men det finns även lån på så lite som 500 kr och även större lån på 4000 – 5000 kr. Några få långivare erbjuder även högre belopp från 6000 kr upp till 10 000 kr men detta är väldigt ovanligt. Vill du låna så mycket som 10 000 kr är det ofta klart bättre att kolla upp privatlån.

Är det farligt att ta ett mikrolån?

Ifall du har koll på din ekonomi är det inte alls farligt att ta ett mikrolån. Det som kan vara dåligt är att ta ett lån när du inte är säker på att du kommer att kunna återbetala lånet ordentligt. Du ska alltid fundera igenom ditt beslut noga och inte låna ifall du inte vet att du har en tillräckligt bra ekonomi för att klara av lånet.

Går det att ångra ett mikrolån?

Ja, det går bra att ångra ett mikrolån. Enligt Konsumentköplagen har du alltid 14 dagar på dig att ångra ditt köp eller i det här fallet ditt lån. Du måste då betala tillbaka hela lånebeloppet direkt och även betala kostnader och ränta fram till återbetalningsdagen. Vi rekommenderar att tänka efter lite extra innan du lånar istället så att du inte behöver ångra dig senare.

Går det att ändra på förfallodagen?

De flesta mikrolån har en återbetalningstid på 30 dagar och detta är vanligtvis den dag som gäller. Vissa långivare erbjuder möjligheten att förlänga sitt lån i t ex 7, 14 eller 30 dagar extra men detta kostar självklart pengar. Kostnader för att förlänga ditt lån i 30 dagar ytterligare är inte riktigt lika stor som att ta ett nytt lån men det är inte speciellt mycket billigare heller.

Ekonomi-portalen hjälper dig hitta ett mikrolån på 5000 kr

Här finns långivare som lånar ut 5000 kr och löptid 30 dagar. Du kan se kostnaden för detta belopp och löptid och dessutom ändra ovan för att se priser för andra belopp. Priserna är för nya kunder. Kolla vår stora jämförelse av SMSlån och mikrolån.

Välj lånebelopp och löptid du vill jämföra:
Långivare som lånar ut 5000 i 30 dagar.
Kredit365Kredit365 555 kr555 krMonettiMonetti 555 kr555 kr
MeddelandelånMeddelandelån 585 kr585 kr

Följ oss på Facebook