Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Info om lån

Betalningsanmärkning - FAQ

Hur uppkommer en betalningsanmärkning?

Många tror att en betalningsanmärkning är något som Kronofogdemyndigheten för register över. Detta är dock inte fallet. Det fungerar istället så att när en skuld inte betalas skickas ärendet till Kronofogden och där registreras ett betalningsföreläggande. Dessa register är offentliga.

Olika kreditupplysningsföretag som erbjuder sina tjänster till banker och långivare hämtar här information om folks skulder etc. När dessa företag ser att det finns ett betalningsföreläggande lägger de in detta som en betalningsanmärkning i sina egna register. När en långivare sedan gör en kreditkoll kan de se ifall det finns några betalningsanmärkningar i ditt namn.

Hur länge finns en betalningsanmärkning kvar?

En betalningsanmärkning finns kvar i hela tre år för dig som är privatperson. Det innebär att om du slarvar med en skuld så kommer den att hindra dig från att ta lån, skaffa en hyresrätt eller ett mobilabonnemang etc under hela tre år även om du snabbt betalar det du är skyldig. Det bästa man kan göra är att vara väldigt noga med sin ekonomi och alltid undvika att inte betala tillbaka skulder eftersom de kan förstöra för dig under många år. För företag finns anmärkningar kvar i hela fem år.

Kan man ta ett mikrolån / SMS-lån med betalningsanmärkning?

Många långivare som erbjuder mikrolån eller SMS-lån godkänner inte att du har några betalningsanmärkningar men det finns även de långivare som inte ser detta som ett hinder. I de fall du kan ta ett mikrolån trots betalningsanmärkning gör långivaren istället en lite mer utförlig kontroll av din ekonomi och väger in många olika delar. Har du en tillräckligt stark ekonomi får du låna.

Kan man ta ett privatlån med betalningsanmärkning?

Som vanligt är det så att en betalningsanmärkning ofta kan sätta stopp för ett privatlån. Det finns dock fortfarande hopp eftersom det finns långivare som erbjuder privatlån även till folk som har betalningsanmärkningar. I dessa fall gör man en grundlig kontroll av din ekonomiska situation och tar hänsyn till många olika saker. Ifall de positiva aspekterna av din ekonomi väger över de negativa får du ditt privatlån.

Hur tänker långivare som godkänner lån trots anmärkning?

Det är ganska lätt att få en betalningsanmärkning (skulden behöver inte vara speciellt stor för att en anmärkning ska dyka upp) och att den finns kvar i hela tre år även om skulden återbetalats. Av detta skäl finns det ganska många människor som har betalningsanmärkningar men som egentligen inte har speciellt dålig ekonomi. Många långivare nekar dig direkt att låna om de ser att du har en anmärkning, men andra långivare inser att du inte nödvändigtvis behöver ha problem att återbetala ditt lån bara för att du råkar ha en betalningsanmärkning.

Istället gör dessa långivare en mer utförlig kontroll av din ekonomi för att se hur det står till med din förmåga att återbetala lånet. Ifall de ser att din ekonomi är ordnad och du har fast inkomst, tillgångar och inte för många skulder etc så finns chansen att du får ett lån. De positiva aspekterna av din ekonomi ska helt enkelt väga tyngre än de negativa (där en anmärkning är en av de negativa).

Vilket är minsta beloppet som kan ge en anmärkning?

En betalningsanmärkning kan uppstå på grund av en skuld som är så liten som 100 kr. Därför är det extra viktigt att alltid betala sina skulder, även om de är väldigt små. Det är inte roligt att en skuld på bara en hundralapp ska förstöra dina möjligheter att låna eller göra andra saker flera år framåt så se till att sköta om din ekonomi och betala alla skulder, stora som små.

Hur blir man av med en betalningsanmärkning?

Ifall du har slarvat med en skuld och åkt på en betalningsanmärkning så finns den kvar i kreditupplysningsföretagens register i hela tre år. Det finns inget sätt att bli av med den i förtid. Även om du betalat tillbaka din skuld och inte fått några nya skulder sedan dess kommer den fortfarande finnas registrerad i tre år. Efter detta tas den automatiskt bort. Därför ska man alltså aldrig slarva med skulder, vare sig stora eller små.

Kan man få ett lån med säkerhet trots betalningsanmärkning?

Ett lån med säkerhet innebär att man har något av av värde som man erbjuder som säkerhet för de pengar man får låna. Normalt ska värdet vara lika stort som beloppet man får låna. På så vis kan långivaren rädda sina pengar ifall du av nåt skäl inte kan betala tillbaka lånet. Av det här skälet är det lite tryggare för långivaren att låna ut, och det gör också att chansen blir lite bättre för dig att få låna även om du skulle råka ha några negativa sidor i din ekonomi, exempelvis en betalningsanmärkning.

Alla banker och långivare kommer inte godkänna t ex bolån eller billån ifall du har en anmärkning men det finns de långivare som erbjuder lån med säkerhet till folk som normalt har lite svårt att få lån. Dessa brukar ofta godkänna ett lån trots betalningsanmärkning om din ekonomi i övrigt är ordnad.

Ekonomi-portalen hjälper dig hitta lån trots betalningsanmärkningar

Freedom FinanceFreedom Finance
Freedom Finance är en låneförmedlare som förmedlar lån från andra banker och långivare. Detta innebär att du genom att skicka in en ansökan till dem kan få svar från många olika långivare och därmed välja det bästa alternativet. Är du ensam ansökare kan du låna upp till 60 000 kr ifall du har betalningsanmärkningar. Har du en medsökande går det att låna upp till 100 000 kr.
Lendo Lendo
Lendo är ett annat alternativ för dig som vill använda en låneförmedlare. Det kostar här heller inget alls att utnyttja deras tjänst och du kan få hjälp att låna upp till 60 000 kr ifall du har betalningsanmärkningar.
Bluestep BlueStep
Har du blivit nekad att låna pengar till en bostad av andra långivare är Bluestep en möjlig långivare att kolla upp. Bluestep har nämligen valt att specialisera sig på att låna ut pengar till personer som annars har svårt att få låna pengar.
Marginalen Bank Marginalen Bank
Marginalen har ett lån som de kallar för Omstartslån. Med detta lån har de valt att inrikta sig på personer som har svårt att få låna av någon anledning som t ex betalningsanmärkning. För att bli godkänd krävs det antingen en bostad som säkerhet eller att någon går in som borgensman.

Vill du ringa till dem för att få svar på frågor eller kanske börja med ansökningsprocessen kan du göra det på nummer 010-108 97 37.

Följ oss på Facebook