Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Info om lån

Smslån / snabblån är en högkostnadskredit. Kan du inte betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. Kontakta budget- och skuldrådgivningen i din kommun för stöd. Kontaktuppgifter hittar du på hallåkonsument.se.

Mikrolån via Internet / online

Det finns i grund och botten två olika sätt att söka ett mikrolån på som bägge har sina fördelar. Dessa alternativ är antingen skicka in ansökan direkt via Internet eller att använda sin telefon för att låna pengarna och skicka in ansökan direkt via ett SMS. Vid användning av mobilen brukar man kalla lånet för ett SMSlån av detta skäl, och SMSlån är också ett väldigt vanligt namn. Det är dock egentligen samma sak som ett mikrolån som söks på nätet - skillnaden är bara sättet att ta lånet på.

I dagens högteknologiska samhälle kan man nå in på nätet på många olika sätt. Så länge du har en smartphone, en dator eller en surfplatta kan du gå in på en långivares hemsida och där ansöka om lån. De flesta långivare som erbjuder mikrolån har ansökan via deras hemsida som det huvudsakliga alternativet men ibland går det även att ansöka på annat vis.

Här ska vi prata lite mer ingående om att ta ett mikrolån via Internet. Vet du redan innan hur det funkar och har bestämt dig för att låna pengar kan du titta lite längre ner på sidan där du kan hitta en lista på långivare som erbjuder mikrolån via Internet. Du kan även besöka våra jämförelsesidor där du kan hitta prisjämförelser.

Hur lånar man via Internet?

Det är oftast väldigt smidigt att söka ett mikrolån online. Lånlågivarna har alltid ett låneformulär som man kan fylla i för att starta processen för en låneansökan. I detta formulär ska man fylla i grundläggande information om sig själv som t ex personnummer, önskat lånebelopp, namn, telefonnummer och bankkonto.

Sammantaget blir detta informationen som långivaren behöver för att kunna ta ett beslut om du har en tillräckligt god ekonomi eller ej för att klara av att betala tillbaka lånet som planerat. Utöver den info du själv lämnar i din ansökan gör de även en kreditprövning i ditt namn för att få uppgifter om din ekonomi så som befintliga skulder, inkomster, betalningsanmärkningar och annat intressant. Utifrån dessa samlade uppgifter tar de sitt beslut.

Godkänner långivaren din ansökan kan du räkna med att få pengarna ganska snabbt in på kontot. Hur snabbt det går beror lite på vilket dag och tid på dygnet som du ansöker. Oftast är reglerna att ansökningar som godkänns innan 13:00 på en vardag betalas ut senast 17:00 samma dag. Ansökningar efter denna tid betalas ut som senast tidig morgon dagen efter. Ansökningar på helger betalas ut som senast måndag morgon. Det viktiga är att långivaren har kontorstid så att de kan titta på din ansökan och godkänna den. Är det stängt kan de inte kontrollera din ansökan förrän nästa arbetsdag.

Fördelar med mikrolån online

Det finns ett antal riktigt trevliga fördelar med att söka ett mikrolån via Internet om man jämför med en SMS-ansökan. En väldigt stor sådan är att du vid ansökan via nätet får tillgång till alla låneinstituten som tillhandahåll mikrolån. Det är nämligen så att ganska få långivare erbjuder dig att söka ett lån enbart med hjälp av mobilen.

Att du inte blir begränsad i ditt val utan kan låna från alla långivare gör att du vid en ansökan om mikrolån på nätet har mycket bättre möjligheter att hitta ett lån som kostar så lite som möjligt. Du kan då kolla upp priser för en stor mängd långivare och välja den som erbjuder det billigaste lånet. Det finns många som har just mikrolån / SMSlån och kostnaden för ett lån kan variera mycket, så det är en god idé att ta en noggrann titt innan man bestämmer sig.

En andra fördel är helt enkelt att det är väldigt smidigt att ansöka om ett lån via Internet. Du kan göra det hemifrån, när som helst på dygnet, i lugn och ro i din egen takt. Du kan göra det väldigt snabbt och enkelt om du behöver pengarna inom kort och det går normalt riktigt snabbt att få sin låneansökan behandlad.

Ansökningskod när man ansöker om mikrolån / SMSlån

Tidigare var det vanligt att långivare hade en så kallad "ansökningskod" som du var tvungen att ha för att kunna genomföra din ansökan, vare sig du lånade via Internet eller SMS. Det gick till så att du skickade ett SMS till långivaren och då fick en kod som svar och denna kod skulle skrivas in någonstans för att du skulle kunna gå vidare.

Det dumma med den här koden var att den oftast kostade pengar att få. Många gånger kunde du tvingas betala t ex 50 kr för att få en ansökningskod och detta var pengar som du måste betala bara för att kunna skicka in din låneansökan. Det var pengar som du måste betala vare sig du blev godkänd för ett lån eller ej. Det innebar att du kunde tvingas betala 50 kr och ändå fick gå tomhänt, utan ett lån.

Nu för tiden är det ovanligt med ansökningskod eftersom detta ogillas av både låntagarna och Finansinspektionen. Det kan tänkas finnas några långivare som har kvar en sådan avgift men det är mer i undantagsfall. Det är dock något du bör vara uppmärksam på eftersom du inte gärna vill lägga pengar när du inte vet säkert att du kan få låna.

För lite ytterligare information kan du läsa vår artikel som behandlar ämnet - Ansökningskod. Du kan där få lite mer kött på benen och reda ut begreppet, men det ska som sagt sägas att detta är ganska ovanligt nu för tiden.

Ekonomi-portalen hjälper dig hitta ett mikrolån på 5000 kr

Här finns långivare som lånar ut 5000 kr och löptid 30 dagar. Du kan se kostnaden för detta belopp och löptid och dessutom ändra ovan för att se priser för andra belopp. Priserna är för nya kunder. Kolla vår stora jämförelse av SMSlån och mikrolån.

Välj lånebelopp och löptid du vill jämföra:
Långivare som lånar ut 5000 i 30 dagar.
Kredit365Kredit365 555 kr555 krMonettiMonetti 555 kr555 kr
MeddelandelånMeddelandelån 585 kr585 kr

Följ oss på Facebook