Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Info om lån

Billån

När det är dags att skaffa en ny bil är det förmodligen även så att du får ta ett billån. En ny bil är en ganska stor investering och den kostar en hel del pengar. Sådana summor har du kanske inte liggande och av detta skäl är det smidigt att ta ett billån.

Ett billån är ett lån med säkerhet, vilket helt enkelt är ett lån där du lämnar någon slag säkerhet till banken för de pengar du får låna. I det här fallet är det just bilen som blir säkerheten. Tack vare att du lämnar en säkerhet på detta vis så blir lånet också billigare, du får en lägre ränta. Läs gärna mer om lån med säkerhet.

Hur fungerar ett billån?

När du är på väg att köpa en ny bil behöver du förmodligen pengar för att kunna genomföra köpet. Det är då du kan vända dig till en bank för att ta ett billån. Du behöver alltså inte äga bilen vid det tillfälle du tar lånet, utan det räcker med att du vet att du helt säkert ska köpa den. Du får då låna ett belopp som motsvarar en del av bilens värde, som du kan använda för att betala bilen. När köpet är genomfört så är bilen säkerhet för lånet.

Du kan inte låna 100 % av bilens värde. I de flesta fall ligger maxgränsen för hur mycket du kan låna i ditt billån på 80 % av värdet. Att det är så beror på att en bil minskar i värde ganska snabbt plus att du förmodligen inte skulle få ut 100 % av köpsumman ifall du själv sålde bilen vid en senare tidpunkt. Banken vill alltså på detta vis ha en garanti för att de kan få tillbaka de pengar som de har lånat ut, ifall det skulle bli så att du inte klarar av att betala tillbaka ditt lån. De 20 % som återstår får du alltså betala på annat sätt. Du kan t ex betala det kontant direkt, lösa in den gamla bilen eller ta ett privatlån för att täcka upp summan.

Hitta bra och billiga billån

Flera banker och långivare erbjuder billån, speciellt de stora bankerna. Du kan t ex längst ner på den här sidan se en lista med banker där du kan ta ett billån. På deras respektive webbsidor kan du se vilken ränta och andra villkor som de erbjuder. Vi har dessutom försökt att göra det ännu enklare att hitta de bästa och billigaste billånen genom att göra vår egen jämförelse. Vi jämför billån från flera olika banker och långivare och visar på ett överskådligt sätt vad de har att erbjuda dig.

Ett annat bra tips när du ska köpa bil är att se vad bilhandlarna själva har att erbjuda. Många bilhandlare har egna billån som du kan ta eller köp på avbetalning. Det är inte nödvändigtvis så att dessa lån är sämre än vad bankerna har att erbjuda så ta och gå igenom med din bilhandlare vad han har att erbjuda innan du bestämmer dig. Med lite tur kan du få ett lån där som är billigare än bankerna, och hur som helst så skadar det aldrig att göra en extra undersökning. Det handlar ju bara om att spara så mycket pengar som möjligt.

Ekonomi-portalen hjälper dig att hitta ett Billån

Nedan finner du de långivare som erbjuder billån. Du kan se effektiv ränta, som är ett bra sätt att jämföra billån och även lite annan bra info. För mer information kan du besöka vår stora jämförelse av billån.

Långivare Ränta Löptid Lånebelopp
SwedbankSwedbank3.49 %2 - 8 år24000 - 280000 kr
NordeaNordea3.75 %1 - 8 år50000 kr -
Freedom FinanceFreedom Finance4.95 - 9.95 %1 - 6 år5000 - 600000 kr
MyMoneyMyMoney4.95 - 8.95 %1 - 6 år1000 - 500000 kr
SantanderSantander10000 %? kr -

Följ oss på Facebook