Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Begagnat är extra bra när plånboken är tunn

Att köpa begagnat är givetvis inget nytt grepp som kommit nyligen men under perioder med sämre ekonomi blir det mer aktuellt igen. Det är dock ett bra sätt att få pengarna att räcka längre och det finns många produktkategorier där begagnatmarknaden lever och frodas.

Ett tag tycker jag det kändes som att begagnat handlade mest om att återanvända produkter för miljöns skull snarare än för plånbokens skull. Det är givetvis inte fel på något vis men handlade mest om att göra något bra än det handlade om att spara pengar.

När plånboken är lite mer tom och det är lågkonjunktur och allmänt fattiga månader så kan begagnat och återbrukat vara ett bra sätt att kunna skaffa nya saker utan att det faktiskt kostar så mycket. Förutom att man kan köpa på sig det man behöver så kan man dessutom även sälja sådant man själv inte längre har nytta av. Då skapar man ett bra kretslopp.

Typer av produkter som passar bra att köpa begagnat

Bästa sätten att spara pengar på mat

Det finns en del riktigt klassiska kategorier som är väldigt logiska för begagnade produkter. Bilen är en av de allra största, men den räknar jag inte riktigt in egentligen då det är så vanligt och uppenbart.

En annan väldigt bra kategori är barnprodukter / barnkläder. Skälet till att det passar så bra är att barn växer så snabbt och växer ur sina kläder men även andra produkter / leksaker osv. När de inte längre behöver dessa saker har man ingen nytta av dem, om man inte sparar till ett nytt barn. Då kan man enkelt sälja av produkter för att återfå en del pengar. Men man kan också från början köpa begagnade prylar för att slippa lägga alltför mycket pengar på saker som bara kommer att användas något år eller två på sin höjd.

Många barnprodukter är också ganska dyra, speciellt vagnar och liknande och då kan man spara väldigt mycket på att köpa en bättre begagnad. Sådana produkter förlorar också väldigt lite i värde, så man kan med lite tur sälja dem för nästan samma som man köpte dem för, om man köpte begagnat. Det är ett bra sätt att återfå sina pengar när man är klar med produkterna.

Här kommer lite fler bra kategorier att köpa begagnat:

  • Böcker / Filmer

  • Mobiltelefoner (för den som gillar att byta ofta)

  • Möbler

  • Kläder

  • Sportartiklar (vissa typer åtminstone)

  • Elektronik (gärna med viss garanti för funktionalitet)

  • Leksaker / Spel / Pussel etc

  • Fritidsprylar

Det finns givetvis många fler kategorier också för den delen, allt ifrån elverktyg till cyklar. Det man ska tänka på är väl att ju enklare typ av produkt, ju enklare att köpa begagnad. En avancerad elektronikprodukt eller mekanisk produkt kan ha fler problem och problemen är svårare att upptäcka, jämfört med t ex en bok eller en fåtölj.

Om man ska köpa lite mer avancerade saker är det bra att kontrollera dem noga eller om man köper dem via en butik som har gått igenom dem och försäkrar att de fungerar osv. Nackdelen med begagnat är ju att man normalt köper saken i dess nuvarande skick och själv får avgöra om den verkar vara bra nog vid köptillfället.

Det är svårare att klaga i efterhand, speciellt då man ofta köper från privatpersoner. Av detta skäl är det lugnare att köpa billiga varor, där man inte riskerar att förlora så mycket om produkten visar sig vara dålig. Det går att köpa dyrare grejer också givetvis, vilket bilar är ett bra bevis för, bara att man ska tänka på att göra en ordentlig kontroll av det som köps.

Skapa ett eget kretslopp

Det fina med begagnat är att man kan både sälja och köpa saker. Att köpa begagnat gör att man kan hålla nere priserna ganska rejält och spara mycket pengar. Ofta är det ganska lite man behöver offra för att man har köpt en tidigare använd sak istället för en ny. Saker funkar lika bra och ser ungefär lika bra ut i de flesta fall. I vissa fall kanske saker inte är lika bra men då är de också normalt klart billigare och då får man väga detta mot produktens skick.

Man kan sedan också sälja sina egna använda saker. Detta är ett bra sätt att tjäna in lite extra pengar vid behov och ett sätt att skapa ett värde i saker som man annars antingen skulle slänga eller bara låta ligga i garderoben eller på vinden i all evighet. Nu kan någon annan få njuta av prylarna samtidigt som man själv skapar mer plats hemma och får lite pengar dessutom.

Givetvis kan man köpa begagnade prylar, använda dem ett tag och sedan sälja dem vidare igen. Det är ett sätt att skapa en så liten kostnad som möjligt för produkter. Här är barnkläder och barnprodukter ett per perfekt exempel. Oftast behöver man bara ha dessa saker i några år och sen har barnet vuxit ur dem, vare sig det är kläder eller en barnvagn det handlar om.

Om man köper en begagnad barnvagn kan man köpa den för kanske 7 000 kr istället för 15 000 kr. Sedan kan man använda den i några år tills barnet inte längre behöver en barnvagn och efter den tiden, så länge man har skött om vagnen och behandlat den väl, så kanske man kan sälja den för 5 000 kr eller något sådant. Den verkliga kostnaden för barnvagnen är då 2 000 kr kan man säga, för något som kostade 15 000 kr i nypris.

Följ oss på Facebook