Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Info om lån

Betalningsanmärkning

Du kan få en betalningsanmärkning ifall du inte betalar in räkningar eller andra skulder i tid. Betalningsanmärkningen hamnar i ett register och finns sedan kvar där en längre period. Betalningsanmärkningar fungerar som ett sätt att bedöma folks ekonomi och hur bra kontroll de har på sin finansiella situation och många banker och andra långivare är noga med att kontrollera ifall du har en betalningsanmärkning när du ska ta ett lån eller liknande.

Hur uppkommer en betalningsanmärkning?

När en skuld inte betalas enligt avtal skickas ärendet vidare till Kronofogdemyndigheten. Där registreras ett betalningsföreläggande. Det är dock viktigt att kravet på den som sägs ha en skuld är korrekt, varför Kronofogdemyndigheten skickar ut en kopia på ansökan om betalningsföreläggande till den som berörs i anmälan. Personen i fråga har då tre veckor på sig att kontakta Kronofogdemyndigheten för att reda ut det hela och eventuellt betala sin skuld. Om man inte hör någonting på dessa tre veckor så beslutas att en skuld finns.

Efter detta kommer skulden och relaterade uppgifter finnas i Kronofogdemyndighetens register, vilka är offentliga. Det är i dessa register som kreditupplysningsföretag hämtar sin information om personer och deras skulder. Det är först när uppgifterna om skulden har letat sig in i kreditupplysningsföretagens egna register som en betalningsanmärkning uppkommit. Det är nämligen dessa företag som banker och långivare använder för att få information om personer som vill låna pengar och liknande.

Gränsen för en betalningsanmärkning = 100 kr

Det krävs bara en obetald skuld eller räkning på så lite som 100 kr för att du ska få en betalningsanmärkning. Det är en väldigt låg gräns och det innebär att du bör vara väldigt noggrann även med små skulder. Det räcker att du missar eller är sen med att betala in en enda räkning för att du ska åka på en anmärkning.

Din anmärkning finns kvar i tre år

När du väl har hamnat i registret och fått din betalningsanmärkning så kommer den att finnas kvar i hela tre år. Detta gäller även om det varit en engångsföreteelse och att du nu har full kontroll på din ekonomi och betalar alla räkningar i tid. Att ha en betalningsanmärkning påverkar många olika saker, exempelvis kan du få svårt att få ett lån. Dessutom kan du få problem när du vill köpa något på avbetalning, köper en lägenhet eller när du ska skaffa ett mobilabonnemang.

Att låna pengar med en betalningsanmärkning

Banker och långivare kontrollerar i princip alltid ifall den som ansöker om ett lån har betalningsanmärkningar. Detta beror helt enkelt på att risken för banken är större ifall låntagaren har en anmärkning eftersom detta kan ses som ett bevis på att han eller hon inte har full kontroll på sin ekonomi. Därför är det många gånger så att det är svårare att få ett lån ifall man har en eller flera anmärkningar.

Det behöver dock inte vara kört om du vill låna trots att du har en betalningsanmärkning. Det finns nämligen två skilda sätt att använda och bedöma en betalningsanmärkning och vilken metod bankerna använder kan variera. Du kan läsa mer om att låna med betalningsanmärkning här.

Ekonomi-portalen hjälper dig hitta lån trots betalningsanmärkningar

Freedom FinanceFreedom Finance
Freedom Finance är en låneförmedlare som förmedlar lån från andra banker och långivare. Detta innebär att du genom att skicka in en ansökan till dem kan få svar från många olika långivare och därmed välja det bästa alternativet. Är du ensam ansökare kan du låna upp till 60 000 kr ifall du har betalningsanmärkningar. Har du en medsökande går det att låna upp till 100 000 kr.
Lendo Lendo
Lendo är ett annat alternativ för dig som vill använda en låneförmedlare. Det kostar här heller inget alls att utnyttja deras tjänst och du kan få hjälp att låna upp till 60 000 kr ifall du har betalningsanmärkningar.
Bluestep BlueStep
Har du blivit nekad att låna pengar till en bostad av andra långivare är Bluestep en möjlig långivare att kolla upp. Bluestep har nämligen valt att specialisera sig på att låna ut pengar till personer som annars har svårt att få låna pengar.
Marginalen Bank Marginalen Bank
Marginalen har ett lån som de kallar för Omstartslån. Med detta lån har de valt att inrikta sig på personer som har svårt att få låna av någon anledning som t ex betalningsanmärkning. För att bli godkänd krävs det antingen en bostad som säkerhet eller att någon går in som borgensman.

Vill du ringa till dem för att få svar på frågor eller kanske börja med ansökningsprocessen kan du göra det på nummer 010-108 97 37.

Följ oss på Facebook