Låna hos pantbank
Ifall du inte vill låna hos en vanlig bank eller långivare, eller ifall du inte haft någon lycka med dem, kan du prova en pantbank istället. En pantbank fungerar i princip på samma sätt som vanliga långivare men här lånar du alltid pengar mot en säkerhet, eller pant. Du lämnar in någonting av värde till pantbanken och får ut motsvarande summa i pengar. Pantbanken tar hand om och förvarar föremålet tills dess att du återbetalar lånet, och då får du tillbaka det igen. Du kan när som helst komma in och hämta ut det du pantat om du har pengarna som krävs.
Ifall du inte skulle ha råd att återbetala det belopp du har lånat har pantbanken rätt att sälja det föremål som du pantat för att få tillbaka sina pengar. De måste dock vänta tills dess att deadline har gått ut och detta är normalt fyra månader. Var dock noga med att kolla upp vilken återbetalningstid som gäller hos den pantbank du besöker. Det går ofta att mot en liten avgift förlänga lånets återbetalningstid så att du har längre tid på dig att betala. Enligt statistik är det årligen ca fem procent av det som pantas som aldrig hämtas ut igen, och dessa saker säljs då av pantbanken.
Vad gäller för din pant?
Saker som sätts i pant värderas ofta relativt lågt, för att pantbanken ska kunna känna sig hyfsat säker på att inte förlora på affären. Det belopp du får låna är alltså kanske mindre än vad du skulle kunna få ut ifall du exempelvis sålde ditt föremål själv. Här har du ju dock chansen att få tillbaka det du har pantat, vilket kanske inte går om du säljer det. Det går inte att pantsätta vad som helst. Det måste finnas ett visst värde i det föremål du väljer att panta om pantbanken ska ta emot det. Var gränsen går kan variera.
Ofta säljer pantbankerna saker som inte hämtats ut på auktion. Ifall det föremål som du pantat skulle säljas för ett högre belopp än du är skyldig ska du enligt reglerna få tillbaka mellanskillnaden. Däremot slipper du betala in extra pengar ifall föremålet säljs för mindre än du är skyldig, så du behöver aldrig oroa dig för att tvingas betala in extra pengar.
Lånevillkor hos en pantbank
Räntan hos en pantbank är normalt ganska hög. Den kan ligga på runt tre procent i månaden vilket blir mycket om man räknar på ett år. Vanligen är dock gränsen för ett lån hos en pantbank, som vi sagt tidigare, fyra månader. I de flesta fall hämtas ett föremål ut tidigare än så. Även om räntan är ganska hög så blir det inte så farligt dyrt ifall man hämtar ut sin pant snabbt. Värt att notera är att månadsräntan för t ex ett mikrolån normalt är klart högre.
Hos en pantbank är alla välkomna så länge det finns något av värde att sätta i pant. Du behöver inte vara orolig ifall du har betalningsanmärkningar för du får normalt låna pengar ändå. Du slipper fylla i en låneansökan så som hos en vanlig långivare och du får dina pengar direkt. Så länge du betalar tillbaka pengarna i tid får du tillbaka det du satt i pant utan problem.
Regler för pantbanker
Pantbanker är reglerade enligt Pantbankslagen. För att få driva en pantbank måste man ha tillstånd från Länsstyrelsen så du vet alltid att det finns översyn och ett stort mått av säkerhet. Alla pantbanker måste följa reglerna i lagen och reglerna är i princip lika strikta som för vilka vanliga banker och långivare som helst. Svenska Pantbanksföreningen övervakar och organiserar det hela. I Sverige finns det ett 40-tal pantbanker utspridda runt om i landet.