Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Bästa tipsen om banken - Del 1: Sparande

Banken är med dig i väldigt många delar av ditt liv. Från att du blir gammal nog att ha ett eget konto och kanske ett bankkort (eller egentligen innan dess också då dina föräldrar har använt banken för att skicka pengar eller spara till dig osv) och sedan vecka in och vecka ut i resten av livet. Banken spelar många olika roller och erbjuder många tjänster. Därför finns det också många bra och blandade tips angående banker.

Tips om banken - Sparande (aktier, sparkonto, fonder etc)

Jag tänkte i denna artikelserie gå igenom ett antal snabba tips och bra saker som har med banker att göra. Det kan vara ganska blandat eftersom banken har ett finger med i väldigt blandade saker. Alla tips är inriktade mot att göra ditt liv lite enklare, att spara pengar eller på något vis förbättra saker inom din privatekonomi.

Den första delen tillägnar jag sparande. Jag ska nu inte gå igenom hur man sparar i aktier eller spartips utan mest försöka titta på saker som handlar om sparande och banken och ge lite tips och tankar.

Lista med tips om sparande

 • Sparkonto: Sparkonton är till för lite större belopp som man har tänkt ha liggande en lite längre tid. Det är dock stor skillnad på hur mycket ränta man får på olika sparkonton. Vanliga enkla sparkonton har idag väldigt låg ränta men om man letar lite kan man hitta sparkonton med ganska bra ränta. Har man mycket pengar liggande kan det göra bra skillnad i avkastning.

  Tyvärr har vanliga banken ofta inte någon vidare bra sparränta, åtminstone i dagsläget. Därför kan man behöva leta sig vidare för att hitta ett bra sparkonto. Du kan oftast hitta de bästa på en nischbank. Skillnaden i räntan är faktiskt ganska stor och du tjänar en hel del på att välja den högre räntan, speciellt om du har tänkt spara ett större belopp.

 • Månadssparande: Att ha ett aktivt månadssparande är väldigt bra, av flera skäl. Det hjälper dig att bygga upp din “förmögenhet” genom att lägga undan pengar månad efter månad. Bäst är att köpa aktier t ex i form av indexfonder eller liknande om du inte har något stort intresse av investeringar.

  Du bör också gärna fixa en automatisk setup där allt sker per automatik - överföring från ditt lönekonto efter att lönen har kommit och köp av fonder för pengarna. På så vis behöver du inte fundera på det, du kan inte glömma bort det och slipper lägga tid på det. Det fina är att pengarna till månadssparandet försvinner bort, på samma vis som en utgift du har på autogiro, så att du inte blir lockad att börja spendera pengarna istället.

 • Utbud av aktier: Bankerna har alla lite olika utbud av aktier och fonder. De gamla bankerna har traditionellt sett inte haft det bästa utbudet utan man vände sig med fördel till nätmäklare som Avanza och Nordnet för att få lite mer att välja på. Om du är intresserad av aktier så kan du med fördel se över att skaffa ett konto även hos någon av dessa aktörer.

 • ISK och andra alternativ: ISK står för Investeringssparkonto och är numer standard för vanliga privatpersoner när de ska spara i aktier och fonder. Det är enklare än att använda ett gammalt klassiskt fondkonto.

  På ditt ISK betalar du en schablonskatt årligen och behöver inte sitta och räkna ut något själv. På fondkontot har man betalat 30% skatt på vinsten man gjorde när man sålde ett värdepapper. Då hade man själv ansvar att räkna ut allting och anmäla till Skatteverket. Ett ISK är därmed klart enklare men inte alltid helt säkert att det är mer förmånligt.

 • Flera banker för ditt sparande: Du kan med fördel fundera på att skaffa fler än en bank. Traditionellt sätt har folk oftast haft bara en bank men nuförtiden finns många skäl till att ha flera. Man kan hitta sparkonton med klart bättre ränta i nischbanker.

  Nätmäklare / onlinebanker som Avanza har bättre utbud av aktier och fonder samt enklare gränssnitt. Det går att ha bolån på ett ställe och lönekonto på ett annat ställe osv. Välj det alternativ som passar dig bäst helt enkelt och strunta i att vara “lojal”.

 • Se på bankens fonder med kritisk blick: Banker gillar pengar. De gillar att promota sina egna fonder också. Skälet till att de gillar det är att de tjänar pengar på att folk äger deras fonder. Men tyvärr är ofta bankens egna fonder inte så bra. Aktiva fonder, alltså fonder med aktiv förvaltning, är dyra men de har faktiskt sällan så mycket bättre resultat än indexfonder som kostar dig mycket mindre att äga.

  Trots det vill banken gärna sälja in sina dyrare aktiva fonder, då de tjänar mer pengar på dem. Detta ska du vara försiktig med och försöka hitta de fonder som är billiga och har bra stabil avkastning. Många gånger funkar en billig indexfond allra bäst för detta ändamål.

Följ oss på Facebook