Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Info om lån

Bunden ränta

Räntan är den största kostnaden när du tar ett lån och av detta skäl är valet av vilken typ av ränta du vill ha någonting som du bör fundera igenom noga. De två alternativen som finns att välja på är rörlig ränta och bunden ränta, den sistnämnda kallas även fast ränta. Rörlig ränta innebär att räntan kan förändras under låneperioden medan bunden ränta i princip innebär att du låser din ränta vid tidpunkten när du tar lånet.

Hur fungerar bunden ränta?

Bunden ränta är egentligen ganska okomplicerat. När du tar ditt lån kommer räntan att vara en viss procentsats. Vad räntan står i beror på hur ekonomin ser ut i allmänhet och hur utvecklingen har varit den senaste tiden. När du tar lånet ska du bestämma ifall du vill satsa på rörlig ränta eller bunden ränta. Den rörliga räntan är i regel lite lägre än den bundna eftersom risken är lite högre.

Ifall du väljer bunden ränta så kommer du att binda upp / låsa upp räntan för ditt lån under en längre period. Denna period kan vara allt från 1 år till 5 år eller kanske 10 år. Du får då den räntesats som är aktuell för ett bundet lån vid den tidpunkt då du lånar pengarna. Ifall räntan i allmänhet är låg så kommer även den bundna räntan att vara lägre, men den bundna kommer dock inte att vara lika låg som den rörliga. Exakt hur hög ränta du kommer få beror även på hur många år du väljer att binda upp dig.

Du kommer sedan att ha exakt samma räntesats under hela den tiden du binder upp dig, t ex i 3 år. Oavsett hur räntan i allmänhet kommer att förändras och oavsett hur marknaden förändras kommer du alltid att ha samma ränta. Detta innebär att om räntan går upp så kommer du fortfarande ha kvar din låga ränta. Men om räntan går ner så får du tyvärr ligga kvar på en lite högre ränta.

Vad är fördelarna med bunden ränta?

Det går inte att rekommendera rörlig ränta eller bunden ränta rakt av. Båda har sina egna fördelar och nackdelar och vad man väljer beror på vilken situation man är i och vad man känner passar just nu. En av fördelarna med bunden ränta är att du har en större säkerhet eftersom att du vet exakt hur mycket du kommer att få betala i räntekostnader under hela den period du har låst upp räntan. Det spelar ingen roll hur marknaden förändras, du har ändå alltid samma kostnad. En annan fördel är att du kan spara pengar ifall du passar på att binda din ränta i ett läge där räntan står väldigt lågt och den kommer att gå upp i framtiden. Ifall du binder räntan i rätt läge kan du sitta med en låg ränta när räntan annars går upp.

Om man ser till de negativa aspekterna kan man t ex säga att bunden ränta i grunden är lite högre än rörlig ränta. Ofta blir den bundna räntan lite dyrare totalt än om du väljer rörlig ränta, vilket innebär att ditt lån blir lite dyrare totalt. Bunden ränta står för säkerhet medan rörlig ränta är lite mer osäkert, och för denna säkerhet får du betala lite extra. Ifall du inte är insatt i ekonomi och inte tror dig kunna förutspå hur räntan kommer att utvecklas de närmaste åren kan rörlig ränta vara ett bra alternativ. Du har även möjlighet att dela upp lånet så att du har en del med rörlig ränta och en del med bunden ränta om du tycker att det låter bättre.

Följ oss på Facebook