Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Info om lån

Byta bank bolån

Det är bra att ha som rutin att kolla om det bolån man för tillfället har är det allra bästa. Jämförs de olika räntenivåerna från långivarna och man då upptäcker att det finns andra billigare alternativ kan det klart vara idé att byta bank med bolånet. Räntekostnaderna tillhör ofta en av de allra största utgifterna som ett hushåll har vilket innebär att även små förändringar kan göra mycket för ekonomin.

Hur stor skillnad gör det?

För att försöka belysa vad skillnaden blir kan man följa denna lilla uträkning. Det vi här förutsätter är att bolånet ligger på 1 miljon kronor. Skillnaden i ränta som du kan hitta hos en annan långivare är 0,25 %. Räntekostnaden per månad skulle då gå ner med 200 kr vilket motsvarar 2500 kr per år. Räknar man sen att lånet skulle finnas i 20 år med den dyrare räntan jämfört med den billigare skiljer detta 50000 kr. Har man istället 2 miljoner i lån blir skillnaden 5000 kr per år och 100000 kr på 20 år.

Som du ser kan det absolut vara värt att kolla upp de olika räntorna. Alla kronor man kan spara är ju pengar som kan användas till några bättre.

Hur går det till att byta bank?

Det fungerar lite olika om det är ett bolån med rörlig ränta eller ett som har bunden ränta. Vid rörlig ränta kan man nästan när som helst byta bank med bolånet utan någon extra kostnad. Den banken som du vill flytta bolånet till kommer att hjälpa dig med hela processen.

Är det ett bolån med bunden ränta går det att byta bank när man vill men detta kommer att kosta en del pengar då man får betala något som kallas för ränteskillnadsersättning. Detta gör att det ofta inte är lika lönsamt att flytta ett bolån om lånet har bunden ränta. När bindningstiden är över på lånet går det dock att byta bank utan någon extra kostnad.

Ge din nuvarande bank en chans

Ett bra tips är att kolla upp räntorna hos andra långivare och sedan ta kontakt med den nuvarande banken om det visar sig att räntan där är högre. Det är fullt möjligt att de då går med på att sänka din ränta.  Med lite tur resonerar de så att det är bättre med en lite mindre vinst än att helt bli av med inkomsterna från ditt lån.

Se över dina bolån ofta

Det är bra att jämföra räntorna från olika långivare lite då och då. Detta kostar dig inget alls och med lite tur kan du hitta ett sätt att spara in pengar. Det är bara tid det kommer att kosta dig vilket ju är ett ok pris att betala.

Få hjälp att jämföra bolån och hitta det bästa lånet

Intresserad av att hitta ett bra och billigt bolån? Genom att ansöka genom MittBolån kan du enkelt jämföra bankernas räntor, avgifter och villkor. Du får en personlig bolånehandläggare som hjälper dig att välja lån och att förhandla om räntan etc. Prova det enkla sättet att skaffa bolån. Det kostar inget!

Gå in och få hjälp med ditt bolån direkt hos MittBolån.

Få hjälp att jämföra bolån och hitta det bästa lånet - helt utan kostnad

Intresserad av att hitta ett bra och billigt bolån? Genom att ansöka genom MittBolån kan du enkelt jämföra bankernas räntor, avgifter och villkor. Du får en personlig bolånehandläggare som hjälper dig att välja lån och att förhandla om räntan etc. Prova det enkla sättet att skaffa bolån. Det kostar inget!

Få hjälp med ditt bolån direkt hos MittBolån.

Följ oss på Facebook