Att välja rätt väg vid börsnedgångar
- Kategori: Investering
- Publicerat den 15 april 2025
Hur ska man egentligen hantera en börsnedgång och hur ska man agera? Sälja, behålla, tajma, en kombination? Det är något som man kan ha olika åsikter om men min grundläggande inställning handlar om att hålla sig lugn med ett långsiktigt sparande.
Hur ska man egentligen hantera en börsnedgång och hur ska man agera? Sälja, behålla, tajma, en kombination? Det är något som man kan ha olika åsikter om men min grundläggande inställning handlar om att hålla sig lugn med ett långsiktigt sparande.
Genom åren har vi säkerligen skrivit många artiklar om detta och liknande ämnen, men det är återigen väldigt aktuellt, i och med att börser runt om i världen lider av det som händer i USA.

Även om man sitter i Sverige kommer man att påverkas, då de flesta globalfonder (vilka är de mest populära bland vanliga sparare) oftast innehåller många amerikanska bolag och då tar man också en del stryk.
När en börskrasch, eller allmänt större nedgångar som inte nödvändigtvis är en krasch, dyker upp så blir folk givetvis nervösa väldigt snabbt. Det är jobbigt att se sina surt förvärvade slantar “gå upp i rök” när det är lite större nedgångar på börsen. Man ser pengarna försvinna från sitt ISK, även om de rent faktiskt inte har försvunnit så länge man inte säljer aktierna eller fonderna.
Det finns kanske inget universellt svar på hur man ska göra vid börsnedgångar utan det kan bero på lite olika faktorer. Om man sparar långsiktigt eller mer kortsiktigt, om man är en vanlig småsparare eller en inbiten trader osv.
Jag ska försöka svara lite allmänt utifrån det vanligaste scenariot och sen kanske gå igenom några specialsituationer.
Långsiktigt sparande - hur ska man göra?
De flesta har ett långsiktigt sparande där de har den största delen av sina pengar. Man sparar till barnen, pensionen, framtiden rent allmänt. Pengar som man kanske inte direkt har tänkt använda de närmaste 3-5 åren helt enkelt.
Kanske har dessa personer också en del pengar som de vill använda, till någon renovering eller resa eller vad det nu kan vara. Men de pengarna kan vi fundera på senare. Nu börjar vi med att titta på det långsiktiga sparandet.
Det allmänna tipset till folk med långsiktiga investeringar på börsen har i princip alltid varit att man ska ta det lugnt och rida ut stormen, om det någonsin kommer en nedgång eller börskrasch.
Givetvis hade det varit mer fördelaktigt om man hade kunnat sälja sina aktier precis i början av ett ras och sedan köpa tillbaka på botten och rida med hela vägen tillbaka upp. Då hade man tjänat massor.
MEN - det är väldigt sällan man klarar av att göra på det viset. Speciellt om man är en vanlig småsparare med begränsad koll på de olika börserna, men även om man är en professionell investerare.
Att tajma marknaden och att köpa precis rätt vid nedgångar och uppgångar är ett väldigt svårt spel och inte ens de duktigaste investerarna, med en massa erfarenhet och kunskap, klarar av det regelbundet.
Det blir alldeles för lätt att man reagerar på saker som händer och då kommer man alltid att ligga ett par steg efter. Man ser att börsen går ner mycket och då säljer man, men lite för sent. Sen ser man att börsen börjar gå upp och köper igen, men då lite för sent igen.
Och så kan det bli många gånger om. Att man alltid missar de riktigt bra lägena och därmed alltid förlorar lite pengar vid varje sälj, eller missar lite avkastning vid varje köp.
Håll dina pengar på börsen och vänta ut oroligheter
Om du istället bara inser att det är för svårt att pricka in toppar och dalar, och att börsen kommer gå upp och ner ganska mycket istället för att bara ha en enda stor nedgång och sen en enda stor uppgång, så kan man istället välja att rida ut stormen utan att sälja sina innehav.
Du slipper då allt besvär och du slipper försöka tajma marknaden, vilket är extremt svårt oavsett. Den som verkligen är bra på trading kan givetvis tjäna mer pengar i såna här lägen, men de flesta är inga traders och kommer inte lyckas bra nog med sin timing. Så bättre att låta bli helt och hållet.
Det man kan göra är att fortsätta köpa även vid nedgångar. Det kan kännas lite fel men det blir ofta bra i längden. Det allmänna rådet är att om man har ett månadssparande där man köper lite varje månad så låter man helt enkelt det vara igång som vanligt. Då får man lite köp varje månad utan att egentligen försöka tajma något.
Vad ska man göra med mer kortsiktiga investeringar?
Det är lite lurigare att avgöra vad man ska göra med pengar som är investerade på lite kortare sikt. Men i grund och botten ska man inte ha pengar investerade alls om man har tänkt sig att använda dem inom ett år eller så. Kanske till och med längre.
Tanken är att börsen är så pass ombytlig och mycket väl kan gå ner utan någon större förvarning, vilket leder till att det är riskabelt att ha pengar investerade som man behöver utnyttja inom något år.
Om börsen går ner och man ser sina investeringar minska i värde så kan man med långsiktigt investerade pengar bara vänta ut nedgången igen och försöka sälja när aktier och fonder har gått bra. Men om man behöver pengarna till något speciellt, t ex kontantinsats till hus eller renovering eller annat, så har man inte lyxen att vänta med att sälja av.
Har det då gått dåligt och man är mitt i en börskrasch eller större nedgång så är det inte roligt att sälja av sina innehav. Det kan innebära märkbara förluster eller åtminstone att man får ut klart mindre pengar än man hade fått om man hade sålt vid en mer passande tidpunkt.
Eftersom att man inte har ett val - man behöver verkligen de här pengarna - så kommer man då att sälja vare sig man vill eller inte och ta den onödiga förlusten. Av det skälet är det bättre att ta ut pengar från börsen vid ett bra läge, t ex genom att ta hem lite vinster osv, och att sedan ha dem redo på ett sparkonto eller liknande tills man ska använda dem, även om det är ett halvår framåt i tiden.
Med tanke på hur svårt det är att tajma börsen så är det sällan så att man klarar av att få till bra försäljningar i sämre tider. Om man är i desperat behov av att få ut sina pengar för att de ska användas snart så måste man givetvis försöka göra något, men man får då räkna med att ta en del förluster.
Oftast är det då så enkelt att det är bättre att sälja av tidigt när man ser att det börjar gå utför. Ju tidigare ju bättre. Håll sedan pengarna utanför börsen, på ett säkert ställe, tills du ska använda dem. Det är ingen idé att spela med dem eller riskera dem i onödan.
Man får då ta den mindre förlusten som det innebar men istället vara nöjd över att man åtminstone klarade sig undan några stora förluster. Att försöka investera dem igen i hopp om att kunna rida med uppåt från botten är en riskabel strategi som jag inte rekommenderar, men var och en bestämmer slutligen själv över sin ekonomi.