Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Info om lån

Ränteskillnadsersättning

När man vill lösa sitt lån genom att betala tillbaka det tidigare än man egentligen behöver kan det ibland finnas vissa saker man behöver tänka på. När man har ett lån med rörlig ränta är det väldigt enkelt och smidigt att lösa lånet i förtid då man kan betala in hur mycket pengar man vill när man vill. Ifall man har bunden ränta är det aningen mer komplicerat. Om man betalar in hela lånet och på så vis löser det helt och hållet måste man betala en extra kostnad till banken som kallas för ränteskillnadsersättning. Vi ska här gå igenom vad det innebär och hur det hela fungerar.

Därför måste du betala ränteskillnadsersättning

Varför är det skillnad på att lösa ett lån med rörlig ränta och ett lån med fast ränta? Jo, det är nämligen så enkelt att när du lånar med fast ränta och alltså binder upp din ränta under en längre period så lånar även banken in pengar på samma vis. De lånar också med fast ränta så att de senare ska kunna låna pengarna vidare till dig (fast de lånar med längre ränta så klart).

Ifall du väljer att lösa ditt lån i förtid får banken problem då de själva sitter med ett lån som är uppbundet. De har redan lånat dina pengar till en viss bestämd ränta och ifall du löser ditt lån kanske de inte kan låna ut dessa pengar till en lika hög ränta som den du betalar. Den kostnad som uppstår för banken i och med denna skillnad vill de självklart inte stå för själva och därför får du betala ränteskillnadsersättning. Det du betalar är alltså sådant som banken själva förlorar och inget extra.

Beräkna ränteskillnadsersättning

Exakt hur man ska beräkna storleken på ränteskillnadsersättningen beror på när lånet togs. Det finns lite olika regler som spelar in och därför är det inte självklart hur man ska räkna. Det bästa är att kontakta sin bank och be dem att lämna uppgifter om hur stor ersättningen skulle bli om man väljer att lösa sina bundna lån i förtid och även hur deras beräkning ser ut.

Ifall du vill få en viss uppfattning om hur stor ränteskillnadsersättningen kan bli finns det möjlighet att göra en enklare uträkning. Tänk dock på att detta endast är en allmän uträkning och inte något som nödvändigtvis motsvarar den uträkning banken kommer fram till. Det finns flera faktorer som kan spela in när man räknar ut beloppet och du ska inte använda detta mer än som en fingervisning.

K x T x R = Ränteskillnadsersättning

K = Återstående lån vid tid för lösen

T = Återstående bindningstid (år)

R = Ränteskillnaden (%)

Kanske inte alltid bäst att lösa lånet

Tanken med att lösa ditt lån är kanske att försöka få ett billigare lån med en lägre ränta. Detta är en möjlighet om räntan har fallit sen du tog ditt lån och band upp din ränta. Ränteskillnadsersättning gör dock att det inte nödvändigtvis blir så mycket billigare totalt att lösa lånet, åtminstone inte för just den perioden du bundit upp ditt lån. På sikt kan det dock eventuellt gå att spara en del pengar.

Det är alltså viktigt att kontrollera hur mycket det skulle kosta att lösa lånet och jämföra detta med hur mycket det kostar att fortsätta som vanligt. Ta reda på vilket som är mest ekonomiskt i längden. Pengarna är så klart viktiga men glöm inte att andra saker även kan spela in och ibland kan det vara värt att byta långivare om man inte är nöjd.

Få hjälp att jämföra bolån och hitta det bästa lånet

Intresserad av att hitta ett bra och billigt bolån? Genom att ansöka genom MittBolån kan du enkelt jämföra bankernas räntor, avgifter och villkor. Du får en personlig bolånehandläggare som hjälper dig att välja lån och att förhandla om räntan etc. Prova det enkla sättet att skaffa bolån. Det kostar inget!

Gå in och få hjälp med ditt bolån direkt hos MittBolån.

Få hjälp att jämföra bolån och hitta det bästa lånet - helt utan kostnad

Intresserad av att hitta ett bra och billigt bolån? Genom att ansöka genom MittBolån kan du enkelt jämföra bankernas räntor, avgifter och villkor. Du får en personlig bolånehandläggare som hjälper dig att välja lån och att förhandla om räntan etc. Prova det enkla sättet att skaffa bolån. Det kostar inget!

Få hjälp med ditt bolån direkt hos MittBolån.

Följ oss på Facebook