Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Info om lån

Smslån / snabblån är en högkostnadskredit. Kan du inte betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. Kontakta budget- och skuldrådgivningen i din kommun för stöd. Kontaktuppgifter hittar du på hallåkonsument.se.

SMSlån

Ett smslån är ett lån på en mindre summa som man tar direkt via mobilen och där man får pengarna riktigt snabbt ifall ansökan blir godkänd. Smslån är i princip ett mikrolån men namnet kommer ifrån att man skickar in sin ansökan vi sms.

Grundläggande information om smslån?

Oftast kan du låna mellan 1000 kr och 5000 kr via ett smslån. De pengarna du lånar ska du betala tillbaka ganska snabbt, oftast inom bara 30 dagar. I många fall brukar långivaren erbjuda ett lån helt utan ränta, men istället för räntan ska du betala en fast avgift för ditt lån. Hur stor avgiften är beror på storleken på lånet, men den kan variera mellan ca 250-300 kr för ett lån på 1000 kr till ca 600 kr om du vill låna 5000 kr.

Hur fungerar ett smslån?

Att det heter smslån beror som sagt på att man ansöker om lånet helt och hållet via sms. Du skickar in ett meddelande till ett speciellt nummer och får då en uppmaning att fylla i viss information om dig själv. När du har gjort detta gör långivaren en snabb kreditupplysning och kontroll av dina finanser för att bedöma ifall du klarar av ta lånet. Ifall du blir godkänd så kommer dina pengar att finnas på det konto du valt inom en mycket kort tid.

De flesta långivare som erbjuder smslån erbjuder även dig att ansöka om lånet direkt på deras webbsida. Då fyller du istället i ett formulär med samma information som du annars hade skickat in med sms, och får svar lika snabbt och enkelt. Det fina med att ansöka via webbsidan istället för via sms är att du slipper den avgift för sms som flera långivare brukar smyga in som är ganska onödig.

Viktigt att tänka på / nackdelar med smslån

Ett smslån ska betalas tillbaka betydligt snabbare än vanliga lån. Det innebär att du inte har speciellt lång tid på dig att skaffa pengarna som behövs för att betala lånet. Avgiften du betalar för de pengar du lånar är dessutom väldigt hög i förhållande till hur liten lånsumman är. Av dessa skäl är det viktigt att tänka efter en gång extra när det är dags att ta ett smslån.

Det diskuteras mycket om att smslån är en av de stora bovarna när det gäller att försätta människor, speciellt unga, i ekonomiska svårigheter. Vi kan inte avgöra ifall du bör ta ditt lån eller ej, bara råda dig att fundera noga innan du lånar. Du ska dock aldrig ta ett smslån eller annat lån av detta slag bara för att betala av andra lån eller liknande, då detta bara bygger på skulderna och skapar en negativ spiral neråt i skuldfällan.

Ekonomi-portalen hjälper dig hitta ett mikrolån på 5000 kr

Här finns långivare som lånar ut 5000 kr och löptid 30 dagar. Du kan se kostnaden för detta belopp och löptid och dessutom ändra ovan för att se priser för andra belopp. Priserna är för nya kunder. Kolla vår stora jämförelse av SMSlån och mikrolån.

Välj lånebelopp och löptid du vill jämföra:
Långivare som lånar ut 5000 i 30 dagar.
Kredit365Kredit365 555 kr555 krMonettiMonetti 555 kr555 kr
MeddelandelånMeddelandelån 585 kr585 kr

Följ oss på Facebook