Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Info om lån

Bindningstid bolån

Det är viktigt att ha koll på det där med bindningstid om man tar ett bolån. Detta då alla bolån har en bindningstid. Bindningstiden på bolånet som tas kommer nämligen att starkt påverka hur mycket själva lånet kommer att kosta.

När bindningstid kommer på frågan är det vanligaste att man pratar om två olika huvudkategorier. Dessa är rörliga och bundna bolån och här ska vi ta och gå igenom skillnaderna mellan dem.

Rörlig ränta

Egentligen finns det inget som är en helt rörlig ränta för det man normalt kallar för rörlig ränta egentligen är en tre månadsränta. Detta innebär att räntan på ditt bolån kommer att ligga kvar på samma nivå i tre månader innan den ändras om. Men eftersom tre månader är en kort period kallar man denna ränta för rörlig ränta.

Fördelen med denna typ av bindningstid är att räntan normalt blir lägre totalt. Nackdelen är att räntan kan komma att ändras och man därmed inte på förväg kan veta exakt vad kostnaderna kommer att bli. Så om räntorna skulle stiga väldigt mycket kommer tyvärr lånet att bli dyrare också. Samma ska sägas att ifall räntorna sjunker blir lånet billigare istället.

Bunden ränta

Den typen av bindningstid som det finns att välja på är en bunden ränta. Enkelt innebär detta att du bestämmer en tid med banken där räntenivån på ditt bolån hela tiden kommer att ligga på samma nivå. Det vanligaste är att det går att välja på en bindningstid mellan 1 – 10 år. Normalt blir räntan lägre om man har en kortare bindningstid jämfört med om man väljer 10 år.

Den stora fördelen med att ha ett bolån med en längre bindningstid är att du hela tiden kommer att veta exakt vad kostnaderna blir vid varje betalningstillfälle. Denna är en klar fördel och speciellt för låntagare som inte har några större ekonomiska marginaler. Risken som finns med rörliga lån där räntan kan gå upp kraftigt är ju här undanröjda.

Denna extra trygghet har dock ett pris och det är att lånet normalt blir dyrare än ett rörligt bolån. Det man helt enkelt får göra är att bedöma om det är viktigare med extra trygghet eller pris.

Blanda

Det finns ytterligare ett alternativ att välja på och det är helt enkelt att blanda. Det finns nämligen inget som säger att hela bolånet antingen måste vara bundet eller rörligt. Det går att dela i princip hur man vill.

Lösa bolån

Det är även bra att hålla koll på att det gäller olika regler om man vill lösa ett bundet och ett rörligt bolån. Detta kan du läsa mer om i vår artikel som handlar om detta.

Få hjälp att jämföra bolån och hitta det bästa lånet

Intresserad av att hitta ett bra och billigt bolån? Genom att ansöka genom MittBolån kan du enkelt jämföra bankernas räntor, avgifter och villkor. Du får en personlig bolånehandläggare som hjälper dig att välja lån och att förhandla om räntan etc. Prova det enkla sättet att skaffa bolån. Det kostar inget!

Gå in och få hjälp med ditt bolån direkt hos MittBolån.

Få hjälp att jämföra bolån och hitta det bästa lånet - helt utan kostnad

Intresserad av att hitta ett bra och billigt bolån? Genom att ansöka genom MittBolån kan du enkelt jämföra bankernas räntor, avgifter och villkor. Du får en personlig bolånehandläggare som hjälper dig att välja lån och att förhandla om räntan etc. Prova det enkla sättet att skaffa bolån. Det kostar inget!

Få hjälp med ditt bolån direkt hos MittBolån.

Följ oss på Facebook