Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Kan AI göra dig till en “One Man Army”?

Det finns många olika jobb som kräver att man är duktig på något speciellt - skriva, designa, skapa grafik, språk, programmering, fotografering eller vad det nu kan vara. Tänk om man lite enkelt kunde hitta ett sätt att själv fixa alla de saker som man inte är bra på? Med AI kan det vara möjligt.

En del kan vara bra på flera av de här sakerna samtidigt men andra kanske fokuserar på en sak. I vilket fall som helst behöver man ofta förlita sig på andra personer eller externa resurser för att kunna få klart ett jobb som kräver lite av varje. Det är inte direkt konstigt att det kan behövas folk med lite olika specialkunskaper för att få ihop något bra.

Om man ska skapa någon slags broschyr t ex så behöver man någon som är duktig på att skriva bra texter, någon som kan skapa en layout och design på broschyren, någon som kan fixa fram bilder, någon som kanske kan översätta till flera språk osv. Det är kanske inte alltid man använder en person för varje del, det går ju att köpa stockbilder osv, men sällan kan man göra allt själv.

AI är en fantastisk assistent som kan göra det mesta

Klara det mesta själv med hjälp av AI?

Med hjälp av AI kan man nu plötsligt göra ganska mycket mer på egen hand. Om man inte är så duktig på att skriva kan man bli assisterad med skrivandet av t ex ChatGPT, antingen genom att be om att få information och viktiga saker sammanställda så att man kan skriva själv eller genom att helt enkelt be AI:n om en färdig artikel (som man bara tweakar lite).

Man kan fixa fram bilder via en AI som skapar bilder utifrån text-prompter så som MidJourney, Lenoardo.ai eller Stable Diffusion. De kan skapa en enorm mängd olika typer av bilder inklusive fotografier som ser i princip lika bra ut som riktiga fotografier (ibland kan det förekomma konstigheter, som man antingen får försöka ta bort eller jobba runt). Här slipper du alltså själv fota, hyra in fotograf eller köpa stockbilder.

Det går att få fram design och layoutförslag på liknande väg, antingen med samma bildverktyg eller med andra som är mer specialiserade på sådant. För varje dag kommer fler och fler verktyg som hjälper till att skapa eller automatisera den här typen av sysslor, så att folk utan några kunskaper kan göra snygga och trevliga saker. 

Det är samma sak när det gäller att skapa webbsidor och appar. Något som har krävt kunskaper både inom programmering och design etc, kan nu till stor del fixas med hjälp av AI-verktyg. Det finns appar där du helt enkelt bara skriver in lite vad du vill ha, lite funktioner och färger och sen får du ett helt färdigt, fungerande förslag som ploppar ut. I princip inga förkunskaper krävs.

Något som t ex ChatGPT också är bra på är att översätta mellan olika språk. Om du skriver något på svenska kan den fixa en riktigt bra översättning till engelska, eller tvärtom. Efter att ha provat det ett antal gånger kan jag säga att översättningarna känns riktigt bra - mycket bättre och mer naturliga än exempelvis Google Translate. Det är inte 100% perfekt men troligen det bästa man kan få med ett automatiskt verktyg. Man ska ju gärna ha något sätt att kontrollera sina översättningar om de ska användas till något riktigt viktigt i vilket fall.

Du kan göra så mycket mer själv

AI är i princip som väldigt duktiga medarbetare som är duktiga på t ex design, fotografering, skrivande, programmering och mycket mer - men enkelt tillgängliga när som helst du behöver dem, med några få knapptryckningar. Du kan få ut så mycket av AI om du bara hittar rätt appar och verktyg och lär dig använda dem.

ChatGPT, som du säkert hört talas om, kan göra så enormt många saker och det gäller att man förstår dess potential och utnyttjar den. Det är lätt att man missar så många saker som AI:n kan hjälpa till med bara för att man inte tänker på det. Förutom att göra stora uppenbara saker som att fixa bilder till dig så kan AI också hjälpa till med många mindre saker och effektivisera det dagliga arbetet / arbetsflödet.

Det är inte helt enkelt att avgöra vad AI faktiskt kommer att göra med olika industrier / jobb men det är lätt att förstå att t ex fotografer, designers / grafiker, programmerare / webbdesigners, översättare och en hel del andra är lite nervösa över att de ska få klart mindre att göra i framtiden. AI kan ta över ganska många arbetsuppgifter och minska behovet av att ta in andra personer som hjälp med olika saker.

I framtiden blir alla mer självgående

I framtiden kan det bli lite mindre viktigt att faktiskt kunna göra avancerade saker eller ha djupare kunskaper inom ett av dessa område och istället ska man ha en lite övergripande känsla för alla saker, kunna få ihop helheten samt vara väl bevandrad i alla de viktigaste AI-verktygen som behövs för att få ihop den produkt man vill skapa.

Att kunna jobba med AI och maxa dess potential kan alltså ses som en skill i sig och något som man kan behöva öva på. Om man inte har koll på de olika bra AI-appar och verktyg som finns och hur man implementerar dem i sitt arbete så ligger man sämre till än de som kan. Liksom det idag kan finnas krav i arbetsbeskrivning att man bör kunna program i Office-paketet som Word och Excel så kommer man i framtiden kräva att man kan jobba med ChatGPT, MidJourney och ett antal andra smidiga AI-kompisar.