Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Info om lån

Båtlån

Ett båtlån är till för dig som är på väg att köpa båt och som behöver låna pengar för att klara av betalningen. Det är oftast inte troligt att man har en så pass stor summa till sitt förfogande och det är långt ifrån alltid det bästa alternativet rent ekonomiskt att t ex sälja av aktier eller andra tillgångar för att frigöra pengar till ett sådant köp. Därför är det många gånger helt enkelt bäst att ta ett båtlån när det är dags att köpa en ny båt.

Med ett båtlån har du din båt som säkerhet

Ett båtlån är likadant som t ex ett billån, det är alltså ett lån med säkerhet. Säkerheten är självklart båten som du är på väg att köpa. Banken känner sig tryggare med att låna ut pengar till dig när de vet att de har en säkerhet för lånet och då är de också beredda att ge dig en lägre ränta. På så vis kan du få ta ditt lån relativt billigt.

Villkor för ett båtlån

Normalt när du lånar med någonting som säkerhet, t ex en båt så kan du inte låna hela beloppet. I de flesta fall kan du låna upp till ca 80 % av värdet på den tillgång du vill ha som säkerhet. Banken vill vara säker på att kunna få tillbaka sina pengar ifall du inte kan betala ditt lån och av det skälet väljer de att ha lite marginal när de lånar ut. Du kan alltså låna ca 80 % av värdet på båten och de resterande pengarna får du hitta på annat vis. Kanske har du detta kontant eller så får du ta ett lån utan säkerhet, t ex ett privatlån för att täcka upp.

Återbetalningstiden för ett båtlån kan vara allt ifrån något år och upp till ganska många år. Du kan välja lite vad du tycker är lagom inom ramarna för vad banken erbjuder. Bankerna har också olika villkor så det är klart värt att titta runt lite innan du bestämmer dig. Förutom att kolla på återbetalningstid så ska du givetvis också kolla på vilken ränta du kan få. En låg ränta innebär ett billigare lån.

Att hitta ett bra båtlån

Det är som sagt så att villkor och kostnader skiljer sig lite mellan olika banker. Därför ska man se till att undersöka marknaden innan man bestämmer sig för vem man vill låna av. Det är främst de stora klassiska bankerna som erbjuder just båtlån, varför det kan vara bra att börja med dem. Du kan använda dig av Internet när du ska kolla runt. Gå in på bankernas webbsidor och se vad de har för räntor och villkor. Du kan få en liten hjälp på traven av oss då vi här nedan listar några banker som erbjuder båtlån. Klicka dig vidare och läs mer.

Följ oss på Facebook