Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Ekonomiblogg - en blogg om ekonomi och finans

Välkommen till Ekonomiblogg, en blogg om allt som handlar om ekonomi, finans, lån och att spara eller tjäna pengar på ett eller annat sätt. Det kommer att finnas mängder av intressanta och nyttiga inlägg här av alla slag och det dyker upp nya inlägg flera gånger i veckan så titta in ofta. I menyn finns alla inlägg arkiverade under olika kategorier.

Bästa tipsen om banken - Del 3: Betalning

Här ska vi i vår artikelserie som berör banken och ekonomi prata om saker som handlar om betalning, t ex autogiro, problem med att betala och chargeback på sitt kreditkort. Det är lite blandade tips om saker som kan vara bra att tänka på eller som på något vis kan hjälpa dig att spara lite pengar.

Läs mer: Bästa tipsen om banken - Del 3: Betalning

Bästa tipsen om banken - Del 2: Lån

Nästa del i artikelserien med tips som är kopplade till banken kommer här. Nu ska vi prata om lån och att låna pengar. Lite vad man kan tänka på som har med banken att göra och olika saker man kan göra för att spara pengar eller förbättra sin ekonomi.

Läs mer: Bästa tipsen om banken - Del 2: Lån

Bästa tipsen om banken - Del 1: Sparande

Banken är med dig i väldigt många delar av ditt liv. Från att du blir gammal nog att ha ett eget konto och kanske ett bankkort (eller egentligen innan dess också då dina föräldrar har använt banken för att skicka pengar eller spara till dig osv) och sedan vecka in och vecka ut i resten av livet. Banken spelar många olika roller och erbjuder många tjänster. Därför finns det också många bra och blandade tips angående banker.

Läs mer: Bästa tipsen om banken - Del 1: Sparande

Begagnat är extra bra när plånboken är tunn

Att köpa begagnat är givetvis inget nytt grepp som kommit nyligen men under perioder med sämre ekonomi blir det mer aktuellt igen. Det är dock ett bra sätt att få pengarna att räcka längre och det finns många produktkategorier där begagnatmarknaden lever och frodas.

Läs mer: Begagnat är extra bra när plånboken är tunn

Är räntetoppen äntligen här?

Det har varit lite tuffare för de flesta den senaste tiden. Räntan har gått uppåt, matpriserna har stigit, inflationen har varit högre osv. Samtidigt har bostadsmarkanden varit ganska kall och aktiemarknaden har varit lite upp och ner. Vi har helt enkelt haft en tid med mer ekonomisk press.

Läs mer: Är räntetoppen äntligen här?

Sex bra och enkla tips när du ska låna pengar

Lån är en del av livet för de allra flesta. Du kanske tänker att du inte vill låna eller vara i skuld till någon, men då och då är ett lån nödvändigt. Det behöver inte vara en dålig grej att ta ett lån, så länge som du tänker efter i förväg och är ansvarsfull.

Läs mer: Sex bra och enkla tips när du ska låna pengar

Kan AI göra dig till en “One Man Army”?

Det finns många olika jobb som kräver att man är duktig på något speciellt - skriva, designa, skapa grafik, språk, programmering, fotografering eller vad det nu kan vara. Tänk om man lite enkelt kunde hitta ett sätt att själv fixa alla de saker som man inte är bra på? Med AI kan det vara möjligt.

Läs mer: Kan AI göra dig till en “One Man Army”?

Hur kan valet av företagskort spela roll för ditt företag?

När man som privatperson ska skaffa ett kreditkort kan det finnas ganska många alternativ att titta närmare på. Det finns givetvis olika priser, räntor och villkor och bara det gör att det är värt att jämföra lite, eftersom man kan spara pengar.

Läs mer: Hur kan valet av företagskort spela roll för ditt företag?

Du behöver pengar - vilken typ av lån ska du ta?

Det kan hända att vi står inför oväntade utgifter som en trasig tvättmaskin eller en akut tur till tandläkaren. Ibland kan dessa utgifter vara höga och behovet av pengar kan överstiga vad man har på kontot eller enkelt kan skaffa fram. Vad ska man då göra? Det finns några olika alternativ t ex att sälja saker för att få in pengar eller att vända sig till en familjemedlem etc men det kan också vara att överväga att ta ett privatlån.

Läs mer: Du behöver pengar - vilken typ av lån ska du ta?

Bästa sätten att spara pengar när maten är dyr

En av de saker som det pratas mest om just nu är matpriserna och hur höga de är. Det är något som de flesta troligen också har märk själva i matbutiken. Vi kan fundera hit och dit på varför priserna är höga - inflationen, höga priser hos leverantörer och producenter pga dyra råvaror, matjättarna som har höjt priserna för att tjäna mer pengar eller något annat.

Läs mer: Bästa sätten att spara pengar när maten är dyr

Följ oss på Facebook