Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Ekonomiblogg - en blogg om ekonomi och finans

Välkommen till Ekonomiblogg, en blogg om allt som handlar om ekonomi, finans, lån och att spara eller tjäna pengar på ett eller annat sätt. Det kommer att finnas mängder av intressanta och nyttiga inlägg här av alla slag och det dyker upp nya inlägg flera gånger i veckan så titta in ofta. I menyn finns alla inlägg arkiverade under olika kategorier.

Elpriserna visar varför man behöver marginaler i sin ekonomi

Du har förmodligen sett att elpriserna i december varit på rekordnivå. När man får stora räkningar av det här slaget, som är högre än vanligt, blir det extra tydligt att man inte alltid kan räkna in en exakt budget för varje månad. Det behövs därför rimliga marginaler och gärna en buffert dessutom.

Läs mer: Elpriserna visar varför man behöver marginaler i sin ekonomi

Kryptovaluta som betalningsmetod

Betalning med kryptovaluta är idag inte så vanligt och det finns fortfarande många som tycker att Bitcoin och andra liknande valutor är ”låtsaspengar” som inte bygger på något rimligt system. Dock blir det allt vanligare och mer och mer accepterat för varje dag. Det är svårt att förneka kryptovalutor, dess popularitet och dess plats i framtiden.

Läs mer: Kryptovaluta som betalningsmetod

Ta inte ett bolån på falska grunder

Läste för ett tag sedan en artikel om hur personer vänt sig till en “liga” som specialiserat sig på att lura banker att betala ut bolån till personer som annars inte hade kunnat få ett lån. De har tydligen varit med och lurat banker att betala ut över 400 miljoner totalt, på felaktiga grunder.

Läs mer: Ta inte ett bolån på falska grunder

Mastercard öppnar upp för kryptovaluta

Kryptovalutan tar återigen ett steg mot att bli mer accepterad. Mastercard är en av världens största betalningsleverantörer, och kommer snart att kunna erbjuda möjligheten att handla med kryptovaluta. Detta kan komma att få konsekvenser inom branschen, och öppnar upp möjligheter för miljontals människor runt om i världen att använda denna typ av digitala valuta.

Läs mer: Mastercard öppnar upp för kryptovaluta

Grundläggande om företagslån

Är du en företagare som behöver få in pengar i ditt bolag kan ett företagslån vara lösningen för dig. Det finns dock ett och annat som kan vara bra att ha i åtanke både innan du fattar ett beslut om att ta ett lån och under tiden som du letar efter en långivare.

Läs mer: Grundläggande om företagslån

Fler än någonsin ansöker om skuldsanering hos Kronofogden

Tydligen har fler personer ansökt om skuldsanering första sex månaderna i år än dessa månader något annat år. Och trenden är att det är unga som söker om skuldsanering, där de huvudsakligen dragit på sig skulder från shopping, dyra krediter och spel. Det finns många saker att säga om detta.

Läs mer: Fler än någonsin ansöker om skuldsanering hos Kronofogden

Ibland är billiga saker dyrare än dyra saker

En klassisk kamp kan sägas finnas mellan billiga saker och dyra saker av högre kvalitet. Den vanlige konsumenten vill normalt hitta det mest prisvärda och många gånger tänker man ju att lägst pris på en viss produkt är bäst. Men så är det såklart inte alltid. Ibland är den dyra saken mer prisvärd.

Läs mer: Ibland är billiga saker dyrare än dyra saker

Vågar man satsa pengar på krypto?

Med krypto menar jag förstås kryptovaluta, alltså en slags digitala pengar som är decentraliserade. Detta betyder att de inte är kopplade till något speciellt land, centralbank eller finansiell institution i övrigt. De bygger vanligen på så kallad blockchain-teknologi (blockkedja) som gör det säkert.

Läs mer: Vågar man satsa pengar på krypto?

Kontanter gör det enklare att förstå pengars värde

Vi lever i en digital tidsålder där det mesta blir mer och mer digitaliserat. Så även pengar. Pengar har ganska länge funnits i den digitala rymden framför allt i betalkort men nu har det även kommit fler andra sätt att betala - som Swish, Apple Pay och direktbetalning via kontot genom Klarna och andra aktörer.

Läs mer: Kontanter gör det enklare att förstå pengars värde

Sänk bolåneräntan med en jämförelsetjänst

Ett stabilt och bra tips för att minska sina kostnader varje månad är att se över sitt bolån och att fixa en lägre bolåneränta. Att förhandla fram en lägre ränta, även en sänkning med bara 0,1-0,2 procent gör mycket på månadsräntan, speciellt på stora lån. Vanligen ringer man banken där man har sitt nuvarande bolån samt ett par konkurrenter för att se deras erbjudanden, men det finns kanske ett smidigare alternativ.

Läs mer: Sänk bolåneräntan med en jämförelsetjänst

Följ oss på Facebook