Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Info om lån

Smslån / snabblån är en högkostnadskredit. Kan du inte betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. Kontakta budget- och skuldrådgivningen i din kommun för stöd. Kontaktuppgifter hittar du på hallåkonsument.se.

Mikrolån - Betalningsanmärkning

Ett mikrolån är som namnet avslöjar ett ganska litet lån. Det kan ofta även kallas för SMSlån men även mobillån eller ibland snabblån (pga att pengarna vanligen betalas ut snabbt). Det vanliga är löptider på 15, 30, 60 eller 90 dagar och lånebelopp från så lite som 500 kr och upp till 10 000 kr. Vanliga lånebelopp är 3000 - 5000 kr men du är fri att välja lite vad du behöver om du har behov av en liten kort kredit. Ofta kan en betalningsanmärkning sätta stopp för ett lån men just mikrolån trots betalningsanmärkning är det faktiskt hyfsat många långivare som erbjuder.

Med en betalningsanmärkning blir det ofta krångligare att ta lån, handla på kredit eller skaffa en hyreslägenhet och sådant. Detta på grund av att många ser en betalningsanmärkning som ett tecken på att du inte sköter din ekonomi tillräckligt bra. I vissa fall är en anmärkning en bra indikation på hur privatekonomin sköts men det kan även vara en felaktig indikation om det är en gammal anmärkning och man sedan dess har skött sin ekonomi bra och har en god inkomst och sparade pengar etc.

När du ansöker om lån görs alltid en kreditkontroll där man ser hur din ekonomi ser ut, t ex inkomster, skulder och betalningsanmärkningar. Många gånger kan du tyvärr få ett automatiskt nej från långivaren när du har en eller flera betalningsanmärkningar eftersom de har i sina regler att de inte lånar ut till folk som har anmärkningar. Tanken bakom detta är att de inte vill riskera att låna ut till folk som inte sköter sina skulder ordentligt.

Har du en betalningsanmärkning är det en indikation på att du åtminstone en gång under de senaste tre åren inte har skött dina betalningar och det skrämmer vissa långivare. Det är dock inte alla långivare som ser på det här sättet utan det finns de som är lite mer flexibla och ger dig chansen även om du har en gammal betalningsanmärkning. Det är inte säkert att det är en bra idé för dig att ta ett lån om du har en aktiv anmärkning men ifall din ekonomi är god och du känner att du lugnt kan betala tillbaka pengarna är det ok att ta ett mikrolån.

Hur tänker långivare som erbjuder mikrolån trots betalningsanmärkning?

I Sverige är det ganska många som har betalningsanmärkningar. Statistik visar att det är över 100 000 svenskar som har en eller flera anmärkningar. Det är ganska lätt att åka på en anmärkning och den hänger sedan med i tre år - även om du sedan du fick din anmärkning har skött din ekonomi väl och har goda inkomster och betalar alla dina skulder i tid. Av detta skäl finns det många som vill låna, och som har en ekonomi som klarar av ett lån, men som får ett nej just på grund av en gammal anmärkning.

Flertalet långivare har riktat in sig på dessa personer och vill ge dem chansen (eller tänker att det är en bra marknad att tjäna pengar på). Det finns alltså möjlighet att få ta ett mikrolån / mobillån med en betalningsanmärkning hos dessa långivare men man måste fortfarande klara av den vanliga koll av ekonomin som alla långivaren gör när man ansöker om ett lån.

Istället för att bara se en betalningsanmärkning och säga nej direkt så gör man istället en mer omfattande undersökning och beaktar även sådant som fast inkomst, tillgångar, sparande och gamla skulder. Man väger in alla sådana positiva saker och även alla negativa saker. I detta fall räknas en betalningsanmärkning givetvis som en negativ sak. Ifall omdömet till slut visar på en positiv ekonomi så får man sitt mikrolån.

Du har forfarande förhandlingsposition trots betalningsanmärkningar

En sak man inte ska glömma bort är att du är kund hos den långivare där du tar ditt mikrolån. Banker och långivare tjänar pengar på att låna ut till dig. Därför har du alltid ett visst övertag som bygger på att du kan gå någon annanstans om du inte är nöjd med vad som erbjuds. När man har en betalningsanmärkning brukar detta övertag tyvärr försvinna då man inte har så mycket att välja på, men när det gäller just mikrolån och mobillån så är det lite annorlunda då det finns ganska många långivare som lånar ut pengar trots betalningsanmärkningar.

SMSlån och mikrolån är den nisch inom lån där det finns allra flest långivare och också den nisch där du har störst chans att hitta långivare som godkänner lån med anmärkningar. Det finns ett flertal långivare som godkänner detta och av detta skäl finns det ganska goda möjligheter att få låna så länge ekonomin rent allmänt är ok och du uppfyller de allmänna kraven som långivarna ställer på alla låntagare gällande inkomst och sådant. De långivare som erbjuder mobillån med betalningsanmärkning kanske inte är de billigaste men du har åtminstone en möjlighet att låna. Tänk dock igenom ditt lån noga innan du ansöker.

När det finns mycket konkurrens så har du chansen att utnyttja detta. Genom att kolla runt på alla olika alternativ och jämföra avgifter och andra kostnader så kan du hitta dem som är billigast. Då kan du få chansen att ta ett lån till en helt ok kostnad trots att du har en betalningsanmärkning som håller dig tillbaka. Vi jämför mikrolån med betalningsanmärkning för att underlätta för dig, så ta dig tid att hitta ett bra lån.

Ekonomi-portalen hjälper dig hitta mikrolån trots betalningsanmärkning

Här finns långivare som lånar ut SMSlån / mikrolån trots betalningsanmärkningar. Nedan jämför vi lån på 3000 kr och löptid 30 dagar. Du kan se kostnaden för detta belopp och löptid och dessutom ändra nedan för att se priser för andra belopp. Priserna är för nya kunder. Kolla vår stora jämförelse av SMSlån och mikrolån.

Välj lånebelopp och löptid du vill jämföra:
Långivare som lånar ut 3000 i 30 dagar.
NåtlånNåtlån 405 kr405 krDayPayDayPay 437 kr437 kr
Kredit365Kredit365 491 kr491 krMonettiMonetti 491 kr491 kr
MeddelandelånMeddelandelån 521 kr521 kr

Följ oss på Facebook