Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Info om lån

Smslån / snabblån är en högkostnadskredit. Kan du inte betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. Kontakta budget- och skuldrådgivningen i din kommun för stöd. Kontaktuppgifter hittar du på hallåkonsument.se.

Lånevillkor - SMSlån

När man ska ta ett smslån är det viktigt att veta vad som gäller för lånet. Även om det inte är ett lån som man kommer att dras med så länge framöver så är det ändå så att den som har bäst koll även förmodligen kommer att få det bästa lånet. Det finns ganska många småsaker att hålla reda på när det gäller just smslån och mikrolån varför det är viktigt att läsa alla lånevillkor och att ta reda på information innan man tar sitt lån.

Detta är ingen fullständig lista över allting som finns med i lånevillkoren för ett smslån utan mer en övergripande samling av det som vi tycker är viktigast att veta. Se till att du alltid läser igenom lånevillkoren hos den långivare du tänkt låna hos så att du vet vad som gäller och inte får några tråkiga överraskningar längre fram.

Grundläggande krav

I de allra flesta fall krävs att du är över 20 år om du ska få ta ett smslån. Du ska även vara svensk medborgare och ha ett telefonnummer registrerat hos nummerupplysningen som det går att nå dig på. Detta är de grundläggande kraven som gäller hos väldigt många långivare.

Inkomst

För att få låna pengar ska du ha åtminstone en liten inkomst varje år. En del långivare kräver att du har en fast inkomst och andra kräver att du har en viss minsta inkomst per år. Långivaren vill vara säker på att du har ekonomiska möjligheter att betala ditt lån och därför finns dessa krav.

Betalningsanmärkningar

En del långivare skriver i sina lånevillkor att du inte får ha någon betalningsanmärkning. Varje gång du ansöker om ett lån görs en kreditupplysning för att se hur din ekonomi ser ut. Ifall du har en eller flera betalningsanmärkningar är det stopp hos de långivare som inte godkänner sådant. Det finns dock också de långivare som låter dig som har betalningsanmärkning låna pengar.

Återbetalningstid

Detta är hur lång tid du har att betala tillbaka ditt lån. Det är i de flesta fall 30 dagar som gäller och i några enstaka fall kan du även ta ett smslån i 45 dagar. Viktigt är att du inte blir sen med betalningen av lånet då detta leder till jobbiga och dyra förseningsavgifter etc.

Avgift

Du får betala en fast avgift för ditt lån. Hur stor denna avgift är beror på hur mycket du vill låna. Det finns oftast en tabell där du kan se avgiften för de olika summorna med bland lånevillkoren. Det är denna avgift som ofta skiljer mycket mellan olika långivare. Se till att du vet hur hög den är.

Ränta och andra kostnader

Inte alla långivare tar någon ränta på lånet men en del gör det. Det är viktigt att du kontrollerar exakt vilka kostnader som ska betalas för ditt lån. I vissa fall är det endast avgiften som ska betalas och ibland finns det både uppläggningsavgift, ränta och kostnad för sms att lägga till räntan. Se till att du har koll på hur mycket ditt smslån kostar totalt.

Förseningsavgift och dröjsmålsränta

Ifall du skulle bli sen med betalningen får du förmodligen betala förseningsavgift. Hur hög denna är varierar men det kan vara runt 50 kr som du tvingas punga ut för att du är sen att betala. Dessutom får du dröjsmålsränta på det hela tills dess att lånet är betalt.

Ekonomi-portalen hjälper dig hitta ett mikrolån på 5000 kr

Här finns långivare som lånar ut 5000 kr och löptid 30 dagar. Du kan se kostnaden för detta belopp och löptid och dessutom ändra ovan för att se priser för andra belopp. Priserna är för nya kunder. Kolla vår stora jämförelse av SMSlån och mikrolån.

Välj lånebelopp och löptid du vill jämföra:
Långivare som lånar ut 5000 i 30 dagar.
Kredit365Kredit365 555 kr555 krMonettiMonetti 555 kr555 kr
MeddelandelånMeddelandelån 585 kr585 kr

Följ oss på Facebook