Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Info om lån

Bolån

Att köpa en bostad innebär ofta att man måste ha mycket pengar till sitt förfogande. I de flesta fall är då ett bolån eller bostadslån den bästa lösningen. På så vis kan man låna pengarna som behövs för att köpa huset eller lägenheten och sedan betala tillbaka dem över en väldigt lång period.

Ett bolån kan du ta när du ska köpa hus, lägenhet, fritidshus och andra bostäder. Både hus och bostadsrätter kan vara dyra och det krävs mer pengar än man normalt har på kontot. När man lånar till hus kan det också kallas för huslån men det vanligaste namnet är ändå bolån.

Bolånet är vanligen det allra billigaste lånet du kan få tillsammans med studielån. Ett bolån kan du dock ta med en väldigt lång löptid och du kan låna ganska mycket pengar (då lånet ju måste täcka kostnaden för din bostad). Hela bolånet är inte så billigt utan det är det som kallas för bottenlån som är billigt. Det är också den allra största delen av ditt bolån.

Eftersom ett bolån handlar om så mycket pengar är det också ett ganska stort och viktigt beslut och det är då bra att man är väl informerad och dessutom har tittat runt på alla alternativ som finns. På den här sidan finner du lite allmän information om vad ett bolån är och hur det fungerar, och du kan sedan ta dig vidare till våra andra informationssidor om mer specifika delar av bolånet. Längre ner på sidan hittar du även en jämförelse av bolåneräntor och du kan sedan gå vidare till vår stora jämförelse av bolån och boräntor.

Löptid för bolån

När du tar ett bolån / huslån har du vanligen en lång löptid. Det är vanligt att ha upp 40 år eller längre. Du kan ofta ha som mest upp mot 60 års löptid och den kortaste kanske kan ligga på fem år. Att det är så lång löptid beror helt enkelt på att lånebeloppen brukar vara stora och om man har för kort löptid så blir det lite väl mycket att betala in varje månad med amortering och ränta.

Givetvis vill banken att du ska välja en lång löptid på ditt bolån eftersom det gör att lånet totalt blir dyrare. Ju längre tid du väljer ju längre tid får du betala ränta, vilket är bankens sätt att tjäna pengar. Men det är inte bara banken som kan gynnas av lång löptid för du kan med hjälp av denna justera hur mycket pengar du måste betala varje månad. Har du inte så mycket pengar att röra dig med behöver du en låg månadskostnad och det får du genom att välja en längre löptid (och givetvis genom att fixa en låg ränta).

Välj en återbetalningstid som passar dig och din ekonomi. Det blir lite dyrare totalt att ha en lång löptid men det ger dig lite mer andrum i ekonomin just nu, vilket ibland är att föredra. Undvik att dra på dig för höga månadskostnader så att du får ont om pengar i din budget.

Amortera bolån

Amorteringen är samma sak som avbetalning av själva lånet. Det är pengarna du betalar av på lånet och där ingår inte räntan. Din månadskostnad är amortering plus ränta. Du kan amortera ditt huslån på två olika sätt och det är antigen rak amortering eller annuitet. Vilken metod du väljer är upp till dig och det är inte så jättestor skillnad. Den stora skillnaden är att med ett annitetslån vet du lite mer säkert vad du ska betala vid varje tillfälle.

Med rak amortering är det belopp du amorterar alltid lika stort. Räntan minskar dock hela tiden. Därför betalar du in lite mindre vid varje betalningstillfälle tills ditt lån är helt återbetalt. Annuitetslån är när den totala inbetalningen alltid är lika stor. I början av löptiden är en stor del av summan ränta och en mindre del amortering och efter hand blir det mindre ränta och mer amortering.
Lär dig mer om amortering av bolån

Ett bolån består av bottenlån, topplån (och kontantinsats)

Ett bostadslån består av flera olika delar som har lite olika villkor och som fungerar på lite olika sätt. Alla delarna tillsammans utgör ditt lån och här nedan förklarar vi kort vad de innebär.

Bottenlån / Hypotekslån

Detta är den allra största biten av ditt lån som brukar svara för ca 85 % av det totala lånet. Bottenlånet har din bostad som säkerhet vilket innebär att det blir billigare för dig. Lån som har säkerhet har nästan alltid lägre ränta eftersom risken för banken är mindre.
Lär dig mer om bottenlån

Topplån

Den här delen av ditt bolån brukar ligga på ungefär 10 - 15 % av lånet och denna bit har ingen säkerhet. Eftersom det inte finns någon säkerhet är denna del dyrare. Det är alltså en fördel att inte ha ett för stort topplån. Betala av ditt topplån snabbt för att slippa onödiga kostnader.
Lär dig mer om topplån

Kontantinsats

Detta är den summa som du betalar in till banken direkt. Den kan ofta ligga på ca 10 % och betalas in för att visa att du har de ekonomiska möjligheterna att ta lånet. Det visar att du menar allvar och att du klarar av att betala tillbaka pengarna.
Lär dig mer om kontantinsats

Gå gärna in på respektive sida för de olika delarna av bolånet och läs vidare. Där finns mer bra information om hur ett bolån funkar och vad man ska tänka på. Ta dig alltid tid att lära dig mer innan du lånar pengar och ett bra tips är även att jämföra olika långivare för att hitta den som är billigast och passar dig bäst. Testa vår snabba jämförelse nedan eller kolla i på den stora som finns om du klickar på länken just nedanför.

Få hjälp att jämföra bolån och hitta det bästa lånet

Intresserad av att hitta ett bra och billigt bolån? Genom att ansöka genom MittBolån kan du enkelt jämföra bankernas räntor, avgifter och villkor. Du får en personlig bolånehandläggare som hjälper dig att välja lån och att förhandla om räntan etc. Prova det enkla sättet att skaffa bolån. Det kostar inget!

Gå in och få hjälp med ditt bolån direkt hos MittBolån.

Få hjälp att jämföra bolån och hitta det bästa lånet - helt utan kostnad

Intresserad av att hitta ett bra och billigt bolån? Genom att ansöka genom MittBolån kan du enkelt jämföra bankernas räntor, avgifter och villkor. Du får en personlig bolånehandläggare som hjälper dig att välja lån och att förhandla om räntan etc. Prova det enkla sättet att skaffa bolån. Det kostar inget!

Få hjälp med ditt bolån direkt hos MittBolån.

Följ oss på Facebook