Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Info om lån

Lånelöfte

Ett lånelöfte är mer eller mindre exakt vad det låter som, ett dokument som du får av en bank eller långivare som säger att du vid just detta tillfälle kan få låna en viss summa pengar. Detta skriftliga dokument säger exakt hur mycket du kan få låna av banken och detta är väldigt bra att ha när du ska köpa en bostad.

Ett lånelöfte kan du ha användning av på flera olika sätt. För det första kan du visa upp det för mäklaren så att han eller hon vet att du är god för pengarna och att du klarar av att betala de hus som du tittar på eller bjuder på. Detta är givetvis någonting som mäklare uppskattar.

Du kan även ha nytta av ditt lånelöfte själv eftersom du nu vet exakt hur mycket pengar du kan få låna. Om du vet detta kan du titta på hus som ligger i rätt prisklass och det gör själva sökandet efter det perfekta huset lite lättare.

Att tänka på när det gäller lönelöfte

Det du framför allt ska tänka på är att ett lånelöfte visar på hur mycket din bank kan tänkas låna ut till dig vid just det tillfälle när du skaffar lånelöftet. Det innebär inte helt säkert att du sedan får låna de pengarna som lånelöftet anvisar. Så om man ska vara petig är det egentligen inget löfte utan snarare en uppskattning av hur stort lån du kan få ta med de ekonomiska förutsättningar som du har vid ett givet tillfälle.

Nu är chansen ganska stor att du kommer att få låna de pengarna som banken har godkänt i ditt lånelöfte, så du behöver inte vara speciellt nervös. Det är framför allt ifall någonting förändras mellan tillfället som du skaffar ditt lånelöfte tills dess att du ska ta lånet som det kan bli problem. Exempel på saker som kan påverka hur mycket du slutligen får låna är förändringar när det gäller anställning, tillgångar, det hus som eventuellt ska fungera som säkerhet eller din betalningsförmåga i allmänhet.

Skriv aldrig på ett kontrakt innan du vet hur mycket du kan låna. Detta är en viktig regel som du ska följa om du inte vill riskera att råka i problem. Du kan aldrig veta med säkerhet exakt hur mycket du får låna och att lånet går i lås förrän du har fått ditt lån godkänt. Innan dess bör du inte skriva på något kontrakt eller genomföra köp av bostad eftersom det kan innebära problem ifall du inte får låna så mycket som du trott.

Var och hur skaffar jag ett lånelöfte?

Att skaffa ett lånelöfte från en bank är enkelt och bäst av allt, helt gratis. Du kan skaffa ditt lånelöfte genom att gå in på ditt bankkontor och prata med någon men det funkar även bra att ansöka via telefon eller direkt via Internet. Alla banker som erbjuder bolån erbjuder också dig att skaffa ett lånelöfte. Ett lånelöfte är heller inte på något sätt bindande, så du behöver inte ta lånet på banken bara för att du skaffat ett lånelöfte där.

Få hjälp att jämföra bolån och hitta det bästa lånet

Intresserad av att hitta ett bra och billigt bolån? Genom att ansöka genom MittBolån kan du enkelt jämföra bankernas räntor, avgifter och villkor. Du får en personlig bolånehandläggare som hjälper dig att välja lån och att förhandla om räntan etc. Prova det enkla sättet att skaffa bolån. Det kostar inget!

Gå in och få hjälp med ditt bolån direkt hos MittBolån.

Få hjälp att jämföra bolån och hitta det bästa lånet - helt utan kostnad

Intresserad av att hitta ett bra och billigt bolån? Genom att ansöka genom MittBolån kan du enkelt jämföra bankernas räntor, avgifter och villkor. Du får en personlig bolånehandläggare som hjälper dig att välja lån och att förhandla om räntan etc. Prova det enkla sättet att skaffa bolån. Det kostar inget!

Få hjälp med ditt bolån direkt hos MittBolån.

Följ oss på Facebook