Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Info om lån

Bolåneskydd

Bolåneskyddet är ett slags försäkring för dig som tar ett bolån. Försäkringen gäller ifall någonting inträffar under låneperiodens gång som gör att du får svårt att betala tillbaka ditt lån. Man kan aldrig vara säker på vad som kommer att hända i framtiden. Ett bolån sträcker sig även över en väldigt lång tid, kanske så länge som 50 år, och då finns det ju tyvärr alltid en risk att du råkar ut för någonting som innebär problem med betalningarna. Det är här bolåneskydd kommer in.

Vad ingår i ditt bolåneskydd?

Bolåneskyddet är uppdelat i separata delar som båda kan vara viktiga. En del banker erbjuder var och en av dessa delar för sig medan andra alltid har båda delarna i sitt bolåneskydd. Det du kan skydda dig mot är följande:

Arbetslöshet och arbetsoförmåga

Denna del av försäkringen hjälper dig ifall du under låneperioden skulle förlora ditt jobb eller av annat skäl inte kan arbeta, t ex om du blir skadad eller sjuk. Ditt bolåneskydd träder då in och banken som du har försäkrat dig hos betalar ut det belopp som du har försäkrat. På detta vis kan du sedan betala av ditt bolån enligt avtal och slipper få problem. Ditt bolåneskydd gäller till dess att du fyller 65 år och alltså i princip räknas som pensionär.

Livskydd

Ifall du avlider under återbetalningstiden så ger ditt bolåneskydd möjligheten att lösa ut hela lånet eller delar av det. Exakt vad som gäller bestäms av försäkringsvillkoren. För att lånen ska gå att lösa ut måste du givetvis ha bolåneskydd vid tidpunkten då du avlider. Detta skydd gäller som längst till den dag du fyller 75 år.

Regler för att få skaffa bolåneskydd

Som vanligt finns det några regler att följa. Reglerna kan skilja sig åt lite beroende på vilken bank du skaffar ditt bolåneskydd hos men några generella krav är följande:

  • Du måste vara minst 18 år gammal men får inte vara över 60 år.
  • Du ska vara folkbokförd i Sverige, alltså svensk medborgare.
  • Du måste vara arbetsför och ha ett arbete. Du kan inte få bolåneskydd ifall du är sjukskriven eller liknande. Vidare gäller att du måste ha haft din försäkring i minst 150 dagar för att den ska gälla ifall du blir uppsagd. Detta beror på att du inte ska kunna skaffa en försäkring när du fått reda på eller misstänker att du är på väg att förlora jobbet. Du måste även ha haft försäkringen i minst 30 dagar om du ska få ut några pengar ifall du blir sjuk, skadad eller oförmögen att arbeta.
  • Slutligen ska du inte heller under det senaste halvåret (6 månader) ha varit arbetsoförmögen under någon längre period. Ifall du har varit det så anses det finnas en betydligt större risk att du hamnar i samma situation igen.

Hur mycket du får betala för ditt bolåneskydd varierar från bank till bank. Bankerna har också lite varierande sätt att värdera bolåneskyddet. I vissa fall får du betala en fast kostnad för ett bolåneskydd, och detta oavsett hur stort belopp du vill försäkra. I andra fall varierar kostnaden för skyddet med storleken på det belopp som du vill försäkra.

Är det bara ett mindre belopp så kan du således klara dig undan med en mindre kostnad varje månad medan ett stort belopp kan komma att kosta flera hundra i månaden. Oavsett vad du väljer för typ av bolåneskydd så är det en extra kostnad som du får betala. Det är upp till dig att besluta ifall du tycker att det är värt pengarna med detta extra skydd. Det är säkerheten du betalar för.

Få hjälp att jämföra bolån och hitta det bästa lånet

Intresserad av att hitta ett bra och billigt bolån? Genom att ansöka genom MittBolån kan du enkelt jämföra bankernas räntor, avgifter och villkor. Du får en personlig bolånehandläggare som hjälper dig att välja lån och att förhandla om räntan etc. Prova det enkla sättet att skaffa bolån. Det kostar inget!

Gå in och få hjälp med ditt bolån direkt hos MittBolån.

Få hjälp att jämföra bolån och hitta det bästa lånet - helt utan kostnad

Intresserad av att hitta ett bra och billigt bolån? Genom att ansöka genom MittBolån kan du enkelt jämföra bankernas räntor, avgifter och villkor. Du får en personlig bolånehandläggare som hjälper dig att välja lån och att förhandla om räntan etc. Prova det enkla sättet att skaffa bolån. Det kostar inget!

Få hjälp med ditt bolån direkt hos MittBolån.

Följ oss på Facebook