Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Info om lån

Lånevillkor - Bolån

När du ska ta ditt bolån får du villkor från banken som i detalj förklarar vad som gäller för ditt lån. Det är väldigt viktigt att du vet vad som gäller och att du är uppmärksam på vilka villkor banken erbjuder dig. Här får du lite mer information om de viktigaste delarna som kommer att finnas med bland bankens villkor och vad du ska tänka på. Detta är dock endast en kortare genomgång och inte på något vis helt utförligt. När du väl tar ditt lån ska du läsa igenom alla villkor väldigt noga så att du inte missar någonting och inte får några jobbiga överraskningar senare.

Grundläggande krav

Det finns en del grundläggande krav som banken ställer upp vid ett lån. För det första ska du exempelvis vara myndig och ha rätt att ingå bindande avtal. För att kunna få ett bolån krävs det självklart också att du faktiskt har eller ska köpa en bostad av något slag, som kan användas som säkerhet för lånet.

Ekonomiska krav

Du måste ha en ekonomi som bedöms vara så pass stark att du klarar av att ta ett bolån. Denna bedömning gör banken genom att kolla upp en mängd olika saker som t ex ifall du har fast inkomst, hur stora tillgångar du har och annat som kan spela roll för din nuvarande eller framtida förmåga att betala av lånet. Du får normalt inte heller ha några betalningsanmärkningar för att ta ett bolån. Det finns dock långivare som erbjuder lån trots betalningsanmärkningar.

Amortering / återbetalning

Här bestäms hur du ska betala av ditt lån. Det handlar t ex om hur lång armorteringstid du ska ha på lånet. Normalt tar du ett bolån på väldigt lång tid, kanske upp mot 50 - 60 år. Ifall du är lite äldre är det dock inte säkert att du kan ta ett bolån på så lång tid. Amorteringstiden och typ av amortering avgör hur mycket du får betala in till banken varje månad. Du kan välja t ex annuitetslån, rak amortering eller amorteringsfritt lån. Läs mer på sidan Amortering av huslån.

Räntor och andra avgifter

Det finns lite olika val att göra när det gäller ränta. Du ska framför allt bestämma vilken bindningstid du vill köra på. Du har 3 månader, vilket även kallas för rörlig ränta men du kan även binda upp dig över en längre period, allt ifrån 1 år till 10. Val av fast eller rörlig ränta ska stå med i dina lånevillkor. Ifall banken tar ut några andra avgifter kopplade till lånet ska även dessa stå med.

Förseningsavgift och dröjsmålsränta

Ifall du någon månad skulle få problem att betala in pengar till banken eller av annat skäl missar en betalning så tar banken ofta ut lite extra avgifter. Detta kan vara en förseningsavgift t ex. Dröjsmålsränta rullar på från att inbetalningen skulle ha gjorts till dess att pengarna verkligen kommer in. Ifall du hamnar ordentligt efter med betalningarna finns det en risk att banken använder din bostad för att få tillbaka sina pengar, vilket de har rätt till enligt ert avtal. Se till att du vet exakt vad som gäller här då du säkerligen inte vill bli av med ditt hus på detta vis.

Få hjälp att jämföra bolån och hitta det bästa lånet

Intresserad av att hitta ett bra och billigt bolån? Genom att ansöka genom MittBolån kan du enkelt jämföra bankernas räntor, avgifter och villkor. Du får en personlig bolånehandläggare som hjälper dig att välja lån och att förhandla om räntan etc. Prova det enkla sättet att skaffa bolån. Det kostar inget!

Gå in och få hjälp med ditt bolån direkt hos MittBolån.

Få hjälp att jämföra bolån och hitta det bästa lånet - helt utan kostnad

Intresserad av att hitta ett bra och billigt bolån? Genom att ansöka genom MittBolån kan du enkelt jämföra bankernas räntor, avgifter och villkor. Du får en personlig bolånehandläggare som hjälper dig att välja lån och att förhandla om räntan etc. Prova det enkla sättet att skaffa bolån. Det kostar inget!

Få hjälp med ditt bolån direkt hos MittBolån.

Följ oss på Facebook