Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Info om lån

Lösa dyra lån

Det är tyvärr ganska lätt hänt att man samlar på sig för många mindre krediter som kostar ganska mycket att betala på varje månad. Det kan vara både vanliga lån, mindre krediter eller köp på avbetalning som tillsammans kostar ganska mycket. Även om varje kredit i sig inte känns så farligt dyr kan det sammanlagt handla om summor som är klart mycket högre än man egentligen skulle vilja eller har råd med.

När man har ont om pengar är det dessutom frestande att handla ytterligare saker på avbetalning eller ta ett litet lån till för att ha råd med de saker som helt enkelt inte finns med i budgeten. När det blir på detta viset är ekonomin på väg åt fel håll och för att försöka ordna upp det hela igen är det ofta en bra idé att försöka lösa sina dyra lån.

Vad innebär det att lösa dyra lån?

När man pratar om att lösa sina lån eller att samla lånen så handlar det huvudsakligen om att man försöker få ett enda stort lån som täcker in alla de mindre lån, krediter och avbetalningsköp som man för närvarande betalar på, använder pengarna för att lösa alla dessa lån och sedan endast betalar in på ett enda lån.

Tanken med att göra på det här viset är först och främst att spara pengar. Många lån är riktigt dyra, med högra räntor och avgifter, och har man några sådana dyra lån så betalar man plötsligt riktigt mycket pengar varje månad. Ett stort lån som t ex ett privatlån har en låg ränta och genom att ta detta lån och betala av alla dyra mindre lån kan man spara riktigt mycket pengar. Små krediter och köp på avbetalning kostar också mycket pengar, ofta mer än man tror. Ifall man inte betalar sina lån i tid tillkommer dessutom dyra avgifter etc.

Ett annat bra skäl till att försöka lösa sina dyra lån är för att det blir mycket lättare att hålla koll på sin ekonomi. När man har 4 - 5 olika lån att betala av på och nåt avbetalningsköp dessutom så blir det mycket att hålla reda på och det blir svårare att få ordning på en budget. Löser man sina lån och istället bara har ett enda lån blir det klart mycket lättare att få en bra överblick över ekonomin och räkningarna.

Hur gör man för att lösa dyra lån då?

Det finns flera viktiga saker att tänka på. För det första finns det aldrig någon garanti för att man får det stora lån som man behöver för att betala tillbaka sina mindre skulder. Banken måste känna att det finns en viss stabilitet i din ekonomi och att du faktiskt klarar av att sköta betalningarna på detta lån om du ska få låna. Det är viktigt att ha en fast inkomst när man vill ta ett lån av detta slag. Ifall du delar ekonomi med någon annan så är det en klar fördel om båda två har en fast inkomst.

Även om din ekonomiska situation ser lite sämre ut för ögonblicket så behöver det inte vara kört. Banker och långivare tittar inte bara på hur din situation ser ut just nu utan även på hur framtiden ser ut. De kollar på framtida betalningsförmåga och liknande men det är även viktigt att du visar att det finns en vilja att förändra din ekonomi till det bättre. Ifall du kan visa att du har en plan, att du verkligen försöker fixa till de problem som finns och att du har vad som krävs för att komma tillbaka till en sund ekonomi så kommer detta spela in ganska mycket.

Titta gärna runt hos olika banker och långivare och se om det finns någon som är villig att ge dig ett större lån så att du kan lösa dina dyra lån. Det gäller att ta sig tid och undersöka sina möjligheter. Det finns många långivare där ute och i grund och botten vill de gärna ha dig som kund. Du ska inte underskatta vikten av att sitta ner och prata med dem. Ifall du förklarar din situation och visar att du vill förbättra din ekonomi finns det ofta bättre möjligheter än man tror att få ett lån.

Vad är ett dyrt lån och hur undviker man dem

Den här artikeln pratar om dyra lån och lån som kostar mycket varje månad och att lösningen på dina ekonomiska problem kan vara att du tar ett nytt billigare lån som ersättning för de dyra. Hur vet man då vilka lån som är dyra och vilka som är "billiga"?

I grund och botten kan egentligen alla lån vara dyra, det beror på vilken ränta och vilka andra avgifter du får betala. Vanligast är dock att de lite mindre krediterna är de som kostar mest i förhållande till vad du får. Det kan vara framför allt SMSlån och liknande små lån men även privatlån på lite mindre belopp eller med hög ränta. Ofta är det lån som man tar för att köpa något som man inte har råd till eller för att täcka en tillfällig pengabrist.

Många av de lite mindre lånen eller lån från mindre långivare har hög ränta i förhållande till vanliga större privatlån som går att få hos lite större långivare eller banker. Det är sådana lån som kan vara farliga både för att de blir dyra och för att det är lätt att dra på sig många olika lån och sedan få en trasslig ekonomisk situation där man betalar på för många olika skulder. Det kan även vara kreditkortsskulder eller köp på avbetalning som ligger där och kostar pengar.

Tips för att undvika onödiga dyra lån och skulder

Bästa sättet är givetvis att inte ta några små lån eller dyra krediter. För att lyckas undvika sådana saker måste man försöka hålla bra ordning på sin ekonomi. Har man en bra buffert och sparade pengar kan man ofta klara sig utan att ta lån när det blir tomt i plånboken. Då tar man istället lite av de sparade pengarna. Ifall man är duktig på att hushålla med sina pengar kan man ofta klara sig med de pengar man sparat och har ett klart mindre behov av lån och krediter. Bra planering gör också stor skillnad.

Ifall man har behov av ett lån eller liknande gäller det att inte bara ta första bästa lån och då dra på sig en skuld med dyr ränta. Försök kolla på olika alternativ och välj ett prisvärt lån. Ofta kan ett privatlån med vettig ränta vara det bästa alternativet, i alla fall om du inte kan belåna din bostad, men det är inte alltid aktuellt. Handlar du med kreditkort, se till att betala tillbaka din kredit under den tid då den är räntefri. Sparar du krediten till senare blir det ränta och då kan det bli dyrt, speciellt om du låter den ligga.

Tänk alltid efter innan du lånar. Att låna pengar kostar pengar. Det är inte gratis. Utöver räntan tillkommer uppläggningsavgifter, aviavgifter, förseningsavgifter och lite olika beroende på lånets upplägg. Det blir extra dyrt ifall du inte sköter dina betalningar och får t ex dröjsmålsränta. Bästa lösningen är som sagt ofta att inte låna alls men ifall du behöver ta ett lån så ska du göra vad du kan för att det inte ska bli ett onödigt dyrt lån. Du kan t ex jämföra långivare och räntor och hitta de bästa alternativen.

Ekonomi-portalen hjälper dig att hitta ett Privatlån

Här hittar du långivare som erbjuder privatlån av olika storlek. Vi begränsar oss till de 20 långivare med lägst ränta. Du kan även se räntan som banken / långivaren har för sitt blancolån. Du kan kolla in mer info i vår stora jämförelse av privatlån / blancolån.

ConsectorConsector 2.9 - 18.95 %2.9 - 18.95 %Fr. 2.9 %Freedom FinanceFreedom Finance 2.95 - 29.5 %2.95 - 29.5 %Fr. 2.95 %
LendoLendo 2.95 - 29.95 %2.95 - 29.95 %Fr. 2.95 %AdvisaAdvisa 2.95 - 29.04 %2.95 - 29.04 %Fr. 2.95 %
Axo FinansAxo Finans 2.95 - 24 %2.95 - 24 %Fr. 2.95 %LendifyLendify 2.95 - 17 %2.95 - 17 %Fr. 2.95 %
DirektoDirekto 2.95 - 29 %2.95 - 29 %Fr. 2.95 %ZmartaZmarta 2.95 - 29.5 %2.95 - 29.5 %Fr. 2.95 %
LetalånLetalån 2.95 - 29.95 %2.95 - 29.95 %Fr. 2.95 %MyLoanMyLoan 2.95 - 35.7 %2.95 - 35.7 %Fr. 2.95 %
Lån för allaLån för alla 2.95 - 29.5 %2.95 - 29.5 %Fr. 2.95 %SamblaSambla 3.01 - 22.59 %3.01 - 22.59 %Fr. 3.01 %
BroccBrocc 3.25 - 18.99 %3.25 - 18.99 %Fr. 3.25 %SevendaySevenday 3.45 - 9.95 %3.45 - 9.95 %Fr. 3.45 %
Lån & Spar BankLån & Spar Bank 3.45 - 8.95 %3.45 - 8.95 %Fr. 3.45 %ZensumZensum 3.45 - 29.06 %3.45 - 29.06 %Fr. 3.45 %
Marginalen BankMarginalen Bank 3.5 - 18.95 %3.5 - 18.95 %Fr. 3.5 %SEBSEB 3.55 - 10.85 %3.55 - 10.85 %Fr. 3.55 %
SwedbankSwedbank 3.84 - 12.84 %3.84 - 12.84 %Fr. 3.84 %SantanderSantander 3.95 - 12.95 %3.95 - 12.95 %Fr. 3.95 %

Följ oss på Facebook