Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Info om lån

Köpebrev

En enklare beskrivning av köpebrev är att det är en typ av kvitto på att ditt fastighetsköp har genomförts och betalats. Köpebrevet måste undertecknas av både säljare och köpare av fastigheten för att vara giltigt.

Det är ganska vanligt att köpebrev förekommer vid köp av någon slags bostad. Det finns en del olika krav på vad som skall finnas med i köpebrevet för att det ska uppfylla de formella reglerna. Som tur är finns det en del olika färdiga mallar att tillgå för dig som vill slippa ta reda på allting själv.

Du kan exempelvis få tag på ett förslag på mall till ett köpebrev genom att besöka Villaägarnas Riksförbunds webbsida.

Köpebrev och köpekontrakt

Ett köpekontrakt kan upprättas när en fastighet ska köpas. Här skriver man ner vad som gäller för köpet. T ex kan man i detta läge bestämma att ett köpebrev måste finnas, och vara undertecknat av bägge parter, för att köpet ska räknas som giltigt. I detta fallet ska även köpebrevets undertecknande bevittnas. Köpebrevet och köpekontraktet utgår sedan tillsammans kvittot på att köpet har genomförts och att fastigheten har bytt ägare.

Vad är ett köpebrev bra till?

För det första ska både köpebrev och köpekontrakt lämnas in till den lokala inskrivningsmyndigheten när man ansöker om sin lagfart. Lagfarten är helt enkelt ett slags bevis för att det är du som är ägare till en viss fastighet. Har du lagfarten så visar det att det är du som är den rätta ägaren till ditt hus eller vad det nu kan tänka gälla. Att ansöka om lagfart kostar även en slant i form av en ansökningsavgift. Man kan i köpeavtalet avtala vem av köparen och säljaren som ska stå för denna avgift, så glöm inte att läsa avtalet noga om det är den andra parten som skriver det.

Genom ditt köpebrev kan du alltså till slut skaffa dig en lagfart. Detta bevis på ägandeskap är bra att ha men det kan även vara ett väldigt bra sätt att kontrollera säljaren om du är på väg att köpa en fastighet. Om du ber säljaren att visa upp sin lagfart för fastigheten så kan du vara säker på att personen eller företaget som försöker sälja även är den eller de som äger fastigheten. På så vis är risken betydligt mindre att du råkar ut för någon slags bedrägeri.

Få hjälp att jämföra bolån och hitta det bästa lånet

Intresserad av att hitta ett bra och billigt bolån? Genom att ansöka genom MittBolån kan du enkelt jämföra bankernas räntor, avgifter och villkor. Du får en personlig bolånehandläggare som hjälper dig att välja lån och att förhandla om räntan etc. Prova det enkla sättet att skaffa bolån. Det kostar inget!

Gå in och få hjälp med ditt bolån direkt hos MittBolån.

Få hjälp att jämföra bolån och hitta det bästa lånet - helt utan kostnad

Intresserad av att hitta ett bra och billigt bolån? Genom att ansöka genom MittBolån kan du enkelt jämföra bankernas räntor, avgifter och villkor. Du får en personlig bolånehandläggare som hjälper dig att välja lån och att förhandla om räntan etc. Prova det enkla sättet att skaffa bolån. Det kostar inget!

Få hjälp med ditt bolån direkt hos MittBolån.

Följ oss på Facebook