Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Info om lån

Låna med säkerhet

Det finns flera saker du kan köpa som ofta är för dyra att betala direkt ur plånboken. Alternativt kanske du faktiskt har råd att köpa dem men att det helt enkelt är mindre lönsamt att sälja av aktier, fonder eller andra tillgångar än att ta ett lån. Dyrare köp så som bostad, bil, båt, fritidshus och annat i den klassen är ofta bättre att betala med hjälp av ett lån. När du köper någonting sådant kan du nämligen få låna med säkerhet, vilket betyder att det du köper kommer att vara säkerhet för lånet. På så vis blir lånet billigt eftersom du kan få en riktigt bra ränta när du ska låna med säkerhet.

Vad innebär det att låna med säkerhet?

Varje gång banken lånar ut pengar till någon så tar de en risk eftersom de inte kan vara helt säkra på att de kommer att få tillbaka sina pengar. Beroende på hur stor denna risk är sätter de sedan en ränta. Ju högre risk ju högre blir även räntan. Ett lån med säkerhet innebär att det som du är på väg att köpa, vare sig det är en bil, en husvagn eller ett hus, står som säkerhet för lånet. Betydelsen av detta är enkelt förklarat att banken har möjlighet att ta din bil eller ditt hus som betalning för lånet ifall du själv inte klarar av att betala tillbaka pengarna du har lånat. De säljer då av din tillgång och får tillbaka sina pengar så att de inte har förlorat någonting. Detta är en trygghet för banken som då kan ge dig en bra ränta när du ska låna med säkerhet.

Låna med säkerhet - Vad gäller?

Exakt vilka villkor du kan få för ditt lån varierar mellan olika banker och det varierar även mellan olika typer av lån med säkerhet. Vissa saker gäller för bolån och vissa gäller för billån osv. Det som gäller för i princip alla lån med säkerhet är att du inte kan låna upp hela värdet på det du ska köpa. I de flesta fall kanske du kan låna någonstans runt 80 % av värdet, ibland kanske lite mindre och i flera fall lite mer. Detta beror på att tillgångar av detta slaget som t ex bilar minskar i värde ganska snabbt och det är inte helt lätt att bedöma hur mycket de verkligen är värda. Banken vill inte riskera att låna ut mer pengar än vad det du ska köpa verkligen är värt så att de kan få tillbaka alla sina pengar ifall det blir problem.

Låna med säkerhet - Bolån

Bolånet är ett av de vanligaste lånen med säkerhet. Det är få som inte behöver eller vill ta ett bolån när de ska köpa en ny bostad. För bolån gäller lite speciella regler. Det finns nämligen flera olika delar av lånet. Det finns ett bottenlån, som är den absolut största delen av lånet och som dessutom är riktigt billigt. Det finns också ett topplån som är bara en liten del av lånet, kanske 10 - 15 % och denna del är dyrare. Slutligen kan du även få lägga en del pengar i kontantinsats.

Låna med säkerhet - Billån

När du ska köpa bil är det ofta smidigt att ta ett billån. Det är även här så att du inte kan låna upp hela värdet av bilen utan kanske endast runt 80 %. En bil tappar i värde ganska snabbt och det vill banken värja sig mot. Innan du bestämmer dig för vilket billån du vill ta kan du även ta en titt på bilhandlarnas egna avbetalningsplaner, ibland har även de riktigt bra villkor. Om du vill läsa mer om billån kan du göra det här.

Bra att jämföra när man ska låna med säkerhet

Det finns många banker och långivare som erbjuder dig olika sorters lån med säkerhet. Du har därför mycket att välja på när du ska ta ditt lån. Det är alltid en bra idé att titta runt hos olika banker och jämföra räntor och andra avgifter för att se vad som är billigast. Du kan spara en hel del pengar på att välja rätt lån. Du kan jämföra t ex bolån, billån och andra lån med säkerhet här hos oss.

Följ oss på Facebook