Bolån - FAQ
Är ansökan på hemsida bindande?
När du ansöker om att få låna på långivarens webbsida är detta inte bindande. Det är först när du får hem papper för ditt bolån och skriver på dessa som det blir bindande. Innan dess kan du alltså ångra dig. Du ska dock komma ihåg att alla lån även har en ångerperiod enligt lag så du kan alltid ändra dig. Du kan då få betala en del kostnader som uppstår för långivaren och ränta fram tills lånet är återbetalt.
Måste jag äga en villa / bostadsrätt / fritidshus?
Normalt tar man ett bolån när man är på väg att köpa en bostad och då använder man pengarna för att betala den bostaden. I detta fallet måste man alltså inte äga en bostad men vara på väg att köpa en åtminstone. Pengarna som du lånar måste gå till att köpa den bostad som ni kommit överens om. Ifall du vill belåna en befintlig bostad måste du givetvis äga den för att du ska kunna låna.
Hur mycket kan jag låna?
Minsta beloppet ligger vanligtvis på runt 50 000 kr och det finns ofta även ett minsta belopp som ska användas som säkerhet för bostaden. Detta brukar ligga någonstans runt 450 000 kr. Hur mycket du kan låna beror sedan på hur mycket bostaden är värd och vad långivaren anser att din ekonomi klarar av. Maxgränsen för hur stor del av lånet som kan tas som bottenlån är numer alltid 85 % av marknadsvärdet. Resten av lånet får du antigen betala direkt som kontantinsats eller ta som topplån.
Vilka är fördelarna med fast ränta?
Den huvudsakliga fördelen med fast ränta är att du hela tiden vet hur mycket du måste betala. Oavsett hur räntan rör sig i allmänhet kommer du ändå alltid ha samma ränta och alltså samma kostnad. Detta ger en stor säkerhet för din ekonom och inga oväntat dyra inbetalningar.
Vilka är nackdelarna med fast ränta?
När man väljer att binda räntan betalar man i princip även lite extra för den säkerhet man får och av detta skäl blir fast ränta oftast dyrare totalt sett jämfört med rörlig ränta.
Vilka är fördelarna med rörlig ränta?
Om man ser tillbaka har rörliga räntan historiskt varit längre än den fasta räntan och de som har kört på rörlig ränta har fått betala mindre. Rörlig ränta är alltså oftast billigare totalt. De flesta väljer också att köra på rörlig ränta. Dessutom kan man med rörlig ränta betala tillbaka extra på sitt bolån utan extra kostnader, vilket inte är fallet om man bundit sin ränta.
Vilka är nackdelarna med rörlig ränta?
Nackdelen är framför allt att man aldrig vet exakt hur räntan kommer att förändras med tiden. Ifall räntan går ner kan du spara pengar samtidigt som du kan få en högre ränta och högre kostnader ifall räntan går upp. Om räntan går upp mycket blir ditt lån dyrare. Normalt brukar det inte vara så riskabelt men en rörlig ränta innebär i vilket fall en lite sämre säkerhet rent ekonomiskt.
Kan jag få 100 % av marknadsvärdet som bottenlån?
Förr kunde man i vissa fall, om man hade bra ekonomi, få ta ett bottenlån upp till 100 % men nu för tiden finns det ett bolånetak som säger att man som mest får ta bottenlån upp till 85 %. Det är alltså detta som är maxgränsen för hur stor del av lånet som blir bottenlån. Resten blir topplån eller kontantinsats.
Vem kan vara medlåntagare?
I princip vem som helst som har en tillräckligt god ekonomi kan vara medsökande för ditt lån. Det brukar dock normalt vara så att medlåntagaren är maka, sambo eller familjemedlem. Viktigt är i vilket fall att personen har en ekonomi som godkänns av banken.
Vad betyder räntejusteringsdag?
Detta är den dag som den rörliga tremånadersräntan kan villkorsändras. Vid denna tidpunkt justeras alltså räntan till den ränta som är aktuell vid den tidpunkten.
Går det att göra extra amorteringar på bolån?
Detta beror huvudsakligen på ifall du har ett bolån med rörlig ränta eller med fast ränta. Har du rörlig ränta kan du alltid amortera extra när du har lust utan att det innebär några problem eller extra kostnader. Har du dock bundit din ränta gäller lite andra regler.
Vid fast ränta är det nämligen så att banken själva har lånat in pengar till dig med en viss ränta och för en viss period. Ifall du betalar tillbaka extra pengar uppstår en extra kostnad för långivaren som de inte har någon lust att stå för. Du får då betala vad som kallas för ränteskillnadsersättning för att ersätta långivaren för de pengarna som går förlorade. Du kan dock göra extra "gratis" amorteringar i samband med att bindningstiden förlängs.
Hur ska jag amortera?
Det finns tre huvudsakliga varianter att välja på när det gäller återbetalning av ditt lån. Dessa är lån med rak amortering, amorteringsfritt lån eller annuitetslån. Dessa fungerar på lite olika sätt.Rak amortering innebär att du betalar in en exakt lika stor amortering vid varje betalningstillfälle. Den totala kostnaden varje månad är då relativt hög eftersom räntan är hög och efter hand du betalar av lånet kommer din kostnad bli lägre och lägre eftersom räntan blir mindre hela tiden.
Amorteringsfritt lån innebär att du helt enkelt har en period då du inte betalar av ditt lån alls. Det kan antingen vara så att du inte amorterar alls under hela löptiden utan istället betalar tillbaka hela lånet på en gång efteråt, eller att du har ett år som är amorteringsfritt och att du sedan börjar amortera. Du ska dock hela tiden betala in räntan. Ett amorteringsfritt lån blir dyrare totalt eftersom ditt lån inte minskar på samma sätt som om du amorterar regelbundet.
Annuitetslån är ett lån där den totala summan som du betalar varje månad (ränta och amortering sammanslaget) blir exakt lika stor. Du betalar alltså exakt belopp vid varje tillfälle. Detta innebär att efter hand tiden går blir andelen ränta mindre och mindre medan amorteringen blir större och större. Det innebär också att det går snabbare att betala tillbaka lånet på slutet.
Få hjälp att jämföra bolån och hitta det bästa lånet

Gå in och få hjälp med ditt bolån direkt hos MittBolån.