Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Info om lån

Seniorlån

Seniorlån är en av de lite nyare typer av lån som har dykt upp på marknaden på senare tid. Denna typ av lån riktar sig till äldre personer som har någon slags bostad eller annat likvärdigt som fast kapital, som de kan låna mot.

Vad finns det för krav för att ta ett seniorlån?

Det finns självklart vissa grundläggande krav som måste uppfyllas för att man ska få ta ett seniorlån. Kraven är framför allt, som du kanske kan gissa, kopplade till just det här med att vara senior.

Pensionär

Du måste ha gått i pension för att få ta ett seniorlån. Detta är det mest grundläggande kravet och ifall du inte är pensionär så behöver du alltså inte fundera på det här med seniorlån.

Uppnått viss ålder

För att få ta ett seniorlån måste du också vara en viss ålder. Det räcker alltså inte bara att du är pensionär utan du måste även vara tillräckligt gammal för att kvalificera dig. Vilken ålder som gäller skiljer mellan olika långivare men normalt ligger gränsen på 55 - 58 år.

Tillgångar

Förutom att uppfylla de övriga kraven så måste du givetvis också ha en fastighet eller annan värdefull tillgång som du kan belåna. Det kan vara ett hus, en bostadsrätt eller fritidsrätt och den får inte heller vara kraftigt belånad sedan tidigare.

Hur fungerar ett seniorlån sedan?

Du kan välja att ta ut lånet lite i taget varje månad eller att ta ut allt på en gång som en klumpsumma. Ifall du väljer att ta ut det i mindre utbetalningar kommer du att få en rörlig ränta. Ifall du väljer att ta ut allt på en gång kan du få fast ränta om du tycker att det är bättre. Något som är positivt är att räntan på lånet är avdragsgill. När du tar ett seniorlån får du oftast låna upp till 60 % av husets (eller bostadsrättens etc) aktuella marknadsvärde.

Du behöver inte betala av ditt lån under låneperioden utan kan spara alla amorteringar till slutet av perioden och då betala av allt på en gång. Detta innebär att du endast har räntekostnaderna att betala in under låneperioden. Av detta skäl blir ju kostnaderna lite högre då räntan hela tiden räknas på det fulla lånet. När du sedan ska betala tillbaka lånet kan det tänkas att du får sälja ditt hus eller den tillgång som du belånat för att kunna betala av lånet, men det kanske ändå är dags att sälja när den dagen kommer.

Få hjälp att jämföra bolån och hitta det bästa lånet

Intresserad av att hitta ett bra och billigt bolån? Genom att ansöka genom MittBolån kan du enkelt jämföra bankernas räntor, avgifter och villkor. Du får en personlig bolånehandläggare som hjälper dig att välja lån och att förhandla om räntan etc. Prova det enkla sättet att skaffa bolån. Det kostar inget!

Gå in och få hjälp med ditt bolån direkt hos MittBolån.

Få hjälp att jämföra bolån och hitta det bästa lånet - helt utan kostnad

Intresserad av att hitta ett bra och billigt bolån? Genom att ansöka genom MittBolån kan du enkelt jämföra bankernas räntor, avgifter och villkor. Du får en personlig bolånehandläggare som hjälper dig att välja lån och att förhandla om räntan etc. Prova det enkla sättet att skaffa bolån. Det kostar inget!

Få hjälp med ditt bolån direkt hos MittBolån.

Följ oss på Facebook