Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Info om lån

Låna med betalningsanmärkning

När du ansöker om att låna pengar, oavsett om det är ett stort lån på t ex 100 000 kr eller ett litet lån på bara 1000 kr så kommer banken eller långivaren att ta en kreditupplysning för att få reda på hur din ekonomi ser ut. En kreditupplysning berättar exempelvis vad du har för inkomst, sparat kapital, skulder och dessutom ifall du har några betalningsanmärkningar.

Ifall du har en betalningsanmärkning eller flera kommer långivaren alltid att få reda på detta. I många fall innebär en enda liten anmärkning att du inte kan få ta det lån som du vill ha, eftersom att en majoritet av långivarna anser att betalningsanmärkningar är bevis på att man inte har sin ekonomi under kontroll. För dig som vill veta hur en betalningsanmärkning fungerar rekommenderas att gå in på sidan Om betalningsanmärkning och läsa mer. Där förklarar vi hur en betalningsanmärkning uppkommer, hur länge den finns kvar och lite allmänt som är bra att veta.

Långivarnas syn på betalningsanmärkningar

Det är inte helt lätt att få ett lån när man har en betalningsanmärkning. En anmärkning är ofta ett automatiskt nej när du ansöker om lån eftersom långivare och banker ser detta som ett bestämt tecken på att du inte sköter dina betalningar / betalar dina skulder. Det är lite olika hårt beroende på vilken typ av lån det gäller. För privatlån är det ofta stopp när du har en eller flera betalningsanmärkningar men det kan vara lättare när du ska ta t ex ett bolån eftersom du där har en bostad som säkerhet, vilket gör att risken minskar för banken.

För lån av den mindre klassen, exempelvis så kallade SMSlån, är det ofta lite enklare att hitta långivare som godkänner betalningsanmärkningar. Detta kan bero på att risken är mindre för dem eftersom lånebeloppen är så pass små eller i vissa fall för att de helt enkelt inte är riktigt lika hårda i sina krav rent allmänt. Denna typ av lån är dock inget att rekommendera för den som har haft eller har en ostabil ekonomi. Tänk igenom ditt lån en gång extra innan du ansöker.

Det är inte omöjligt att få ett banklån om man har betalningsanmärkningar, bara svårare. Det finns begränsat med långivare som godkänner ansökningar från folk med anmärkningar och det kan även vara lite hårdare kvar i övrigt eller lite högre avgifter för ett sådant lån. Du har helt enkelt färre alternativ och får nöja dig med det som finns, eller vänta tills din betalningsanmärkning har försvunnit igen.

Många med betalningsanmärkning som har bra ekonomi

Bara för att du har en betalningsanmärkning är det inte säkert att din ekonomi är dålig. Eftersom gränsen för att få en anmärkning är relativt låg (skulder på endast 100 kr som inte betalas kan leda till att du får en anmärkning) och tiden som den finns kvar är lång (hela tre år) så kan det hända att personer med bra ekonomi ändå har en gammal betalningsanmärkning från en tid då den ekonomiska sitsen var helt annorlunda.

Detta innebär att du kan råka få en betalningsanmärkning för en skuld som är ganska liten, kanske bara på grund av rent slarv eller av något annat tillfälligt problem. När du väl har fått din betalningsanmärkning så hänger den med länge, och orsakar problem när du ska låna pengar, skaffa mobilabonnemang eller handla på kredit etc. Även om du har välordnade finanser just nu och har en fast inkomst och betalar alla dina räkningar etc så kan denna gamla anmärkning komma tillbaka och spöka.

Att låna pengar med betalningsanmärkning

Som sagts tidigare riskerar du att få avslag på din ansökan om lån direkt om du har en betalningsanmärkning. Det finns dock flera långivare som låter dig låna med en betalningsanmärkning. Dessa långivare har uppmärksammat att det finns många som har anmärkningar men som faktiskt skulle klara av att ta ett lån och betala tillbaka det. Dessa långivare har ett lite annorlunda tänk när de går igenom din ansökan.

I många fall kontrollerar långivaren direkt ifall den som vill låna har en betalningsanmärkning och ifall det finns en eller flera anmärkningar så blir låneansökan automatiskt nekad. Detta för att banken inte tycker att det är värt risken att låna ut. Den här metoden innebär att risken för banken minskar en hel del men samtidigt går man miste om ett antal kunder som säkerligen inte skulle ha några problem att betala tillbaka sitt lån - alltså den kategorin av människor som vi pratade om lite längre upp i texten.

Det andra alternativet är att man inte rakt av nekar någon att låna bara på grund av att det finns betalningsanmärkningar utan att man istället ser anmärkningar som en negativ aspekt bland många andra viktiga aspekter som spelar in när man vill låna. Sådant som är viktigt när man ansöker om ett lån är t ex om man har en fast inkomst, ifall det finns några gamla skulder och ifall man har sparat kapital etc. Alla dessa saker vägs in när bedömningen görs och ifall långivaren anser att det finns fler plus än minus så får du ditt lån. Det är så här många av de långivare som lånar ut trots betalningsanmärkning tänker.

Bara för att en långivare kan tänka sig att låna ut till någon med betalningsanmärkningar innebär det inte att du är garanterad något lån. Du måste klara långivarens kontroll i vilket fall. De kollar på alla aspekter av din ekonomi och gör en sammanvägning av det positiva och det negativa (där anmärkningarna faller in). De bestämmer sedan ifall de tror att du kan betala tillbaka ditt lån utan några bekymmer och beslutar ifall du får låna eller ej. Har du en dålig ekonomi just nu är risken stor att du blir nekad.

Alternativ när du har betalningsanmärkningar

Din betalningsanmärkning kan du aldrig bli av med i förväg. Den får du alltid dras med i tre år när du väl har fått den. Du kan alltså inte göra något för att påverka den biten, även om du nu för tiden har en bra ekonomi. Några tips när du vill låna som kan öka dina chanser att få ett lån är följande:

  • Jobba på din ekonomi - En bra och stabil ekonomi alltid ett plus när du vill låna pengar eller göra något annat (skaffa lägenhet eller handla på kredit) och väger i alla fall delvis upp negativa saker så som betalningsanmärkningar. Du ska alltid fortsätta jobba på att förbättra din ekonomi då det ger dig fördelar och gör det lättare att få lån. Positiva aspekter i privatekonomin har du alltid nytta av när du förhandlar men det är även bra rent allmänt för din egen ekonomiska trygghet.
  • Medsökande - Du kan hitta någon som ansöker om lånet tillsammans med dig. Detta är någon som också går i god för lånet och ifall du inte kan betala kan långivaren vända sig till din medsökande för att få betalt. Det är alltså inte riskfritt att vara medsökande men hittar du någon som vill stödja dig och tror på din betalningsförmåga kan detta göra skillnaden på att få låna och att inte få låna.
  • Prata med din bank - Ifall du förklarar din situation för din bank (eller någon annan lokal bank) kan detta ibland ge dig en möjlighet att få låna. Om du kommer till ett möte väl förberedd och visar upp alla positiva saker i din ekonomi - t ex att du har en bra inkomst, ett stabilt sparande och liknande - kan det hända att de vågar satsa på dig även om det finns en gammal anmärkning.

Ekonomi-portalen hjälper dig hitta lån trots betalningsanmärkningar

Freedom FinanceFreedom Finance
Freedom Finance är en låneförmedlare som förmedlar lån från andra banker och långivare. Detta innebär att du genom att skicka in en ansökan till dem kan få svar från många olika långivare och därmed välja det bästa alternativet. Är du ensam ansökare kan du låna upp till 60 000 kr ifall du har betalningsanmärkningar. Har du en medsökande går det att låna upp till 100 000 kr.
Lendo Lendo
Lendo är ett annat alternativ för dig som vill använda en låneförmedlare. Det kostar här heller inget alls att utnyttja deras tjänst och du kan få hjälp att låna upp till 60 000 kr ifall du har betalningsanmärkningar.
Bluestep BlueStep
Har du blivit nekad att låna pengar till en bostad av andra långivare är Bluestep en möjlig långivare att kolla upp. Bluestep har nämligen valt att specialisera sig på att låna ut pengar till personer som annars har svårt att få låna pengar.
Marginalen Bank Marginalen Bank
Marginalen har ett lån som de kallar för Omstartslån. Med detta lån har de valt att inrikta sig på personer som har svårt att få låna av någon anledning som t ex betalningsanmärkning. För att bli godkänd krävs det antingen en bostad som säkerhet eller att någon går in som borgensman.

Vill du ringa till dem för att få svar på frågor eller kanske börja med ansökningsprocessen kan du göra det på nummer 010-108 97 37.

Följ oss på Facebook