Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Info om lån

Låna utan säkerhet

När du tar ett lån kan du antingen låna med säkerhet eller låna utan säkerhet. Att låna med säkerhet innebär att du erbjuder långivaren något av ett större värde som säkerhet för lånet. På så vis har långivaren chansen att få tillbaka sina pengar ifall du skulle få problem med att återbetala ditt lån. Det kan t ex vara en bil, ett hus eller nåt annat av stort värde. Ofta är det något du är på väg att köpa men det kan även vara en befintlig tillgång så som ett hus som du äger.

Att låna utan säkerhet innebär helt enkelt att du inte har någonting att erbjuda som säkerhet för lånet och att du kan använda pengarna till precis vad du vill. Det innebär att du kan köpa en ny tv men även en resa eller betala för renovering eller lite vad som helst. Du kan använda pengarna till vad du vill och långivaren lägger sig inte i detta. Det finns inget krav att du köper en viss pryl som sedan ska finnas som säkerhet.

Olika typer av lån utan säkerhet

Den vanligaste typen av lån utan säkerhet är privatlån. Det kan även vara andra typer av lån så som SMSlån eller ett studielån etc. Oftast när du vill låna pengar utan något specifikt syfte är det dock ett privatlån som är aktuellt och detta ska vi gå igenom lite närmare nedan.

Privatlån

När man pratar om att låna pengar utan säkerhet så är det nästan alltid ett privatlån som gäller. Detta är en klassisk typ av lån (även kallad blancolån) där man kan få låna någonstans mellan 10000 kr och 350000 kr i ungefär 1 - 15 år. Ibland kan man låna lite mindre eller mer, t ex 5000 kr eller 400 000 kr men det är lite mer sällan. Räntan på ett privatlån varierar mellan olika banker och det gör även andra villkor och avgifter. Exakt hur lång tid du kan få låna pengarna och hur mycket du kan få låna beror också det på vilken bank du väljer.

Gemensamt för alla långivare är att det finns vissa grundkrav för att få låna utan säkerhet. Du måste exempelvis vara minst 18 år för att få låna och skriven i Sverige. I övrigt påverkas dina utsikter för att få ett privatlån främst på hur din ekonomiska situation ser ut. När du ansöker om ett lån tar långivaren en kreditupplysning för att få reda på hur det ser ut med inkomster, tillgångar, skulder och annat som kan vara viktigt för att bedöma din ekonomi. Vissa långivare tillåter att du inte har en fast inkomst medan andra tyvärr kan tänkas neka dig att låna på grund av detta. Samma sak gäller även andra saker. Det finns en del långivare som erbjuder dig att låna utan säkerhet trots att din ekonomi inte är helt perfekt eller om du normalt har svårt att få ett lån.

SMSlån / mikrolån

Ifall du inte behöver låna så mycket utan bara behöver några tusenlappar under en kortare tid så kan du istället ta ett så kallat SMSlån. Detta är också ett lån utan säkerhet då du inte behöver lämna någon säkerhet för att låna ett så litet belopp. Vanligast är att du kan låna mellan 1000 och 10 000 kr. Pengarna lånas även ut på kort tid, bara 15, 30, 60 eller 90 dagar. Ett lån av det här slaget är relativt dyrt att ta och avgiften är ganska hög i förhållande till hur mycket pengar du får låna, men det kan vara ett alternativ om du känner ett behov av att låna ett mindre belopp snabbt. Det viktiga är att du har klart för dig hur mycket det kostar och att du vet att du kommer kunna betala tillbaka lånet inom den korta löptid som erbjuds.

För- och nackdelar med att låna pengar utan säkerhet

Generellt kan man säga att det brukar vara billigare med ett lån som har säkerhet jämfört med ett lån utan säkerhet. Banker och långivare känner sig lite tryggare med att låna ut pengar när de vet att det finns en säkerhet för lånet så att de kan få tillbaka sina pengar ifall det uppstår ekonomiska problem. Därför sätter de en lägre ränta på lån med säkerhet.

Vill du alltså låna riktigt billigt är ett lån med säkerhet bättre, men samtidigt gäller det ju också att du har någonting som du kan använda som säkerhet. Det är alltså en god idé att ha din nya bil som säkerhet ifall du ska använda dina lånade pengar till att köpa en bil och likadant med t ex en båt eller ett fritidshus. Den allra mest självklara varianten är bolånet, den billigaste typen av lån med säkerhet.

Att låna pengar utan säkerhet kan alltså kosta lite mer men ifall du inte tänkt köpa en specifik dyr sak som du kan ha som säkerhet för lånet så har du kanske inget val. Om du bara vill ut och resa eller har tänkt göra något annat med pengarna så måste det bli ett lån utan säkerhet. Ett privatlån har normalt en relativt bra ränta och ifall du verkligen behöver lite extra pengar kan det vara ett bra alternativ.

Ett lån som inte har någon säkerhet så som ett privatlån har nästan alltid rörlig ränta och det gör att du kan återbetala lånet hur som helst och när som helst. Ifall du får lite extra pengar i plånboken kan du återbetala hela eller delar av lånet när som helst under lånets bindningstid och på så vis slippa onödiga räntekostnader.

Andra bra tips om att låna pengar utan säkerhet

Det första tipset handlar om att hitta så billiga lånelösningar som möjligt. Även om denna artikel handlar om lån utan säkerhet så är tipset ganska ofta att titta om du kan skaffa ett lån med säkerhet. Om du har tänkt att ta ett lån utan säkerhet och har ett hus kan det vara en bra idé att kolla upp ifall det går att låna upp mer pengar med huset som säkerhet. Detta fungerar även om du redan har ett bolån förutsatt att huset har ökat i värde sedan du tog ditt bolån. I så fall kan du prata med din bank om att få utöka bottenlånet lite och på så sätt kan du låna till de absolut lägsta räntorna. Det är billigare än ett privatlån och du kan spara pengar.

Ett andra tips är att alltid kolla runt och jämföra olika lån innan du bestämmer dig för vem du ska låna av. Det finns många stora banker att välja på och även ett antal andra långivare och dessa slåss om dig som kund. De tvingas sänka sina räntor och ta bort andra avgifter för att kunna konkurrera. Ifall du kollar runt på olika webbsidor och undersöker räntor och villkor så kan du hitta det bästa lånet som passar just dig.

Jämför alltid när du ska låna utan säkerhet

Ett av de bästa tipsen man kan ge till någon som är på väg att ta ett lån är att man ska ta sig tid att undersöka vad som finns på marknaden innan man lånar. Det är generellt en bra idé att stanna upp och fundera igenom sitt lån innan man väljer att låna pengar då det ju faktiskt kostar en del att ta ett lån. Har man väl bestämt sig för att låna utan säkerhet så är nästa steg att jämföra olika banker och långivare för att hitta ett billigt lån och ett lån som passar dig.

På långivarnas webbsidor kan du hitta massor med bra information om hur hög ränta du får på ett visst lån och vilka villkor och andra avgifter varje långivare har för sina lån. Ska du låna utan att ha någon säkerhet är räntan lite högre än om du tar ett bolån, men räntan skiljer också en hel del mellan olika långivare. Ifall du tänkt ta ett lån under många år så kan en liten skillnad i ränta göra ganska många kronor totalt. Och man vill ju alltid ha ett så billigt lån som möjligt. Vi hjälper dig att jämföra lån från massor av olika banker på vår sida för jämförelse av privatlån. Titta in där för att se vilka banker som har bra villkor.

Det finns även en sammanställning av lån utan UC på Privatekonomin.se. Dessa lån kräver inte heller någon säkerhet och använd t.ex. Bisnode istället för UC som kreditupplysningtjänst.

Ekonomi-portalen hjälper dig att hitta ett Privatlån

Här hittar du långivare som erbjuder privatlån av olika storlek. Vi begränsar oss till de 20 långivare med lägst ränta. Du kan även se räntan som banken / långivaren har för sitt blancolån. Du kan kolla in mer info i vår stora jämförelse av privatlån / blancolån.

ConsectorConsector 2.9 - 18.95 %2.9 - 18.95 %Fr. 2.9 %Freedom FinanceFreedom Finance 2.95 - 29.5 %2.95 - 29.5 %Fr. 2.95 %
LendoLendo 2.95 - 29.95 %2.95 - 29.95 %Fr. 2.95 %AdvisaAdvisa 2.95 - 29.04 %2.95 - 29.04 %Fr. 2.95 %
Axo FinansAxo Finans 2.95 - 24 %2.95 - 24 %Fr. 2.95 %LendifyLendify 2.95 - 17 %2.95 - 17 %Fr. 2.95 %
DirektoDirekto 2.95 - 29 %2.95 - 29 %Fr. 2.95 %ZmartaZmarta 2.95 - 29.5 %2.95 - 29.5 %Fr. 2.95 %
LetalånLetalån 2.95 - 29.95 %2.95 - 29.95 %Fr. 2.95 %MyLoanMyLoan 2.95 - 35.7 %2.95 - 35.7 %Fr. 2.95 %
Lån för allaLån för alla 2.95 - 29.5 %2.95 - 29.5 %Fr. 2.95 %SamblaSambla 3.01 - 22.59 %3.01 - 22.59 %Fr. 3.01 %
BroccBrocc 3.25 - 18.99 %3.25 - 18.99 %Fr. 3.25 %SevendaySevenday 3.45 - 9.95 %3.45 - 9.95 %Fr. 3.45 %
Lån & Spar BankLån & Spar Bank 3.45 - 8.95 %3.45 - 8.95 %Fr. 3.45 %ZensumZensum 3.45 - 29.06 %3.45 - 29.06 %Fr. 3.45 %
Marginalen BankMarginalen Bank 3.5 - 18.95 %3.5 - 18.95 %Fr. 3.5 %SEBSEB 3.55 - 10.85 %3.55 - 10.85 %Fr. 3.55 %
SwedbankSwedbank 3.84 - 12.84 %3.84 - 12.84 %Fr. 3.84 %SantanderSantander 3.95 - 12.95 %3.95 - 12.95 %Fr. 3.95 %

Följ oss på Facebook