Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Info om lån

Lånevillkor - Bil

När du lånar för att köpa ett fordon är det självklart lite speciella regler som gäller. Vi ska därför här ta upp några av dessa. Kom bara ihåg att detta är generella regler varför du alltid ska läsa igenom din långivares egna regler innan du ansöker om ett lån. Se detta mer som en överblick.

Vem kan låna? - Alla långivare ställer krav på den som ska låna pengar hos dem. Detta gör de för att kunna känna sig säkra på att kunden kan betala som det är tänkt. Reglerna brukar vara ganska grundläggande egentligen. T ex måste låntagaren vara minst 18 år gammal och ha en inkomst som gör att lånet kan återbetalas. Gränsen för inkomst brukar ligga runt 140 000 kr. Finns det aktiva betalningsanmärkningar kan detta vara ett problem.

Krav på bilen – Bilen som köps ska stå som säkerhet för lånet vilket medför att långivaren ställer vissa krav på denna. Bilen får exempelvis normalt inte vara äldre än 12 år när hela lånet är återbetalat. Det kan finnas undantag för denna regel men då ska det vara en gammal bil av mycket stort värde som rimligen inte heller kommer att tappa i värde med tiden. Långivarna ställer oftast kravet att bilen även ska vara helförsäkrad under låneperioden. Återbetalningstiden brukar ligga mellan 1 - 8 år. Köps det en bil som är 8 år gammal går det därmed bara att ha en återbetalningstid på max 4 år.

Försäljaren – Det allra vanligast är att den som säljer bilen ska vara en auktoriserad bilhandlare för att ett lån ska godkännas. Dock kan det finnas undantag för detta hos vissa långivare. Vill du annars köpa en bil privat är det ett privatlån som gäller ifall du inte t ex äger ett hus som det går att belåna.

Kontantinsats – Billån brukar sträcka sig till 80 % av det totala inköpspriset. Alltså är det 20 % som är kvar för dig att fixa fram som en kontaktinsats. Byter man in en bil är det ju ofta att denna räcker för att täcka denna summa. Annars är det egna sparade pengar eller ett privatlån som gäller för att betala av denna summa.

Lånebelopp - Här är det lättare att säga vad det lägsta beloppet kan vara. Denna siffra ligger vanligtvis på cirka 40 000 - 50 000 kr. Det maximala lånebeloppet styrs dels av själva värdet på bilen och hur stor inkomst du själv har.

Säkerhet – Den inköpta bilen kommer att stå som säkerhet för billånet. Detta för med sig att ränta normalt blir lite lägre då det är säkrare för långivaren. Dock om du inte skulle klara av att följa återbetalningarna kan du bli tvingad att använda bilen som betalning. Skulle det även vara så att du säljer bilen under tiden som lånet finns måste detta direkt återbetalas.

Ekonomi-portalen hjälper dig att hitta ett Billån

Nedan finner du de långivare som erbjuder billån. Du kan se effektiv ränta, som är ett bra sätt att jämföra billån och även lite annan bra info. För mer information kan du besöka vår stora jämförelse av billån.

Långivare Ränta Löptid Lånebelopp
SwedbankSwedbank3.49 %2 - 8 år24000 - 280000 kr
NordeaNordea3.75 %1 - 8 år50000 kr -
Freedom FinanceFreedom Finance4.95 - 9.95 %1 - 6 år5000 - 600000 kr
MyMoneyMyMoney4.95 - 8.95 %1 - 6 år1000 - 500000 kr
SantanderSantander10000 %? kr -

Följ oss på Facebook