Bolåneräntor
När du lånar till bostad så är det förstås bra att få en så låg ränta som möjligt eftersom detta i förlängning också innebär att lånet blir billigare. Att få en bra bolåneränta är en viktig del av att låna och räntan skiljer sig ofta en del mellan olika banker och långivare. Därför bör du ta dig tid att undersöka vem som har den bästa räntan innan du beslutar dig för vem du vill låna av.
Det första du ska göra när du skaffar ditt bolå är att besluta ifall du vill satsa på en rörlig bolåneränta eller en fast bolåneränta. Du kan dessutom välja att blanda fast och rörlig ränta och dela upp lånet så att du har båda. Skillnaden mellan rörlig och fast ränta är precis som det låter;
Rörlig ränta innebär att din ränta kommer att förändras hela tiden i takt med att räntor och ekonomi förändras i landet. Den kan alltså vara väldigt låg när du tar ditt lån men med tiden bli hög eller kanske tvärtom. Detta är det vanligaste alternativet och vanligen det billigaste.
Fast ränta innebär istället att du låser din ränta i ett visst antal år. Du kan låsa den på t ex tre år eller fem år och då har du sedan samma ränta under hela denna tidsperiod. Din bolåneränta kommer då att vara samma oavsett hur ekonomin förändras och även om den rörliga räntan skulle gå upp under tiden. Du får betala lite högre ränta i utbyte mot större säkerhet.
Ska man välja fast eller rörlig ränta?
När du skaffar ditt bolån är en av de viktigare sakerna som du bör fundera över vilken typ av ränta som du vill ha för ditt lån. Vilken ränta du ska välja går inte att säga i förväg utan beror på flera olika faktorer så som hur bra du är på att tolka och förutspå det ekonomiska läget, ifall du föredrar trygghet eller lite mer risk, hur ränteläget ser ut när du ska ta ditt lån osv.
Det är ett personligt val att avgöra om man vill ha bunden eller rörlig ränta på sitt bolån. Båda har sina fördelar och man bör avgöra detta utifrån sin egen budget, ekonomi och kunskap om landets ekonomi och marknadsräntan etc.
Fast ränta
Fast ränta innebär att du låser din ränta under en bestämd tidsperiod, t ex ett, tre eller fem år. Under denna period är din ränta alltid densamma, oavsett om räntan i övrigt skulle röra sig uppåt eller neråt. Den fasta räntan är i regel alltid lite högre än den rörliga räntan men tanken med fast ränta är att man låser upp sin ränta i ett läge då man tror att räntan kommer att gå upp i framtiden. Ifall man binder upp den i en tid då räntan är låg så kan man på detta sätt skydda sig mot framtida uppgångar och spara pengar.
Fördelarna med fast ränta är för det första att du kan spara en del pengar ifall du är duktig på att förutspå hur räntan kommer att utvecklas över några år framåt. Om du tror dig veta att räntan är väldigt låg när du ska ta ditt lån så kan det vara ett bra alternativ att välja fast ränta och binda upp den på en låg nivå. Samtidigt ska sägas att det inte är helt lätt att förutspå hur räntan kommer att förändras.
För det andra är fast ränta ganska tryggt. Ifall du har en fast ränta vet du alltid hur stor din kostnad kommer att bli varje månad och du behöver inte riskera att få högre kostnader till följd av att räntan går upp. Du kanske betalar lite mer i längden men du har denna trygghet som kan vara ganska trevlig. Det gör att du kan planera din ekonomi bättre och slipper oroa dig för plötsliga och oväntade ökningar av dina kostander.
Rörlig ränta
Med rörlig ränta menas en ränta som hela tiden förändras i samspel med det ekonomiska läget. Den kan gå upp och den kan gå ner beroende på hur utvecklingen ser ut. Marknadsräntan styrs huvudsakligen av reporäntan men även av en del andra faktorer. För dig som inte är så insatt i hur räntan påverkas av ekonomin och inte känner dig speciellt säker på hur räntan kan tänkas förändras i framtiden kan en rörlig ränta vara ett bra alternativ. Du riskerar givetvis att räntan går upp men för det mesta brukar en rörlig ränta vara en bra satsning. Historist sett är det billigare än fast ränta.
Fördelarna med rörlig ränta är att du kan spara pengar ifall räntan går ner. Då kommer ditt lån att bli billigare. Din risk kanske är aningen högre jämfört med fast ränta eftersom du inte vet säkert ifall räntan kommer att gå upp eller ner och inte heller hur mycket, men belöningen kan samtidigt vara värd den extra risken. Det är också så att en majoritet av det svenska folket kör på rörlig ränta, vilket kan vara ett bevis på att det är ett bra val.
Det man ska tänka på när man valt rörlig ränta är att man bör spara pengar i form av en buffert för den dagen räntan går uppåt. Denna buffert ska användas när räntan blir högre så att man inte plötsligt har höga månadskostnader som man inte klarar av. Om du har en boränta på 2 % kan du tänka dig att räntan är 5 % och spara så mycket pengar som mellanskillnaden. Då är du säker inför framtiden.
Det finns även rörlig ränta med räntetak, vilket är en slags försäkring där du har en maxgräns för hur hög din ränta kan bli. Detta kan du läsa mer om under Bolån med räntetak.
Du kan blanda fast och rörlig ränta
Ifall du inte är riktigt säker på vad du vill göra eller om du helt enkelt vill mixa upp risken lite så kan du faktiskt även dela upp ditt lån i både fast och rörlig ränta. Du kan ta en del av lånet med fast ränta och en annan del med rörlig ränta. På så vis kan du testa vad som fungerar och även få en spridning av risken så att du kan känna dig trygg vare sig räntan går upp eller ner. Det är många som delar upp sitt lån på detta viset.
Få hjälp att jämföra bolån och hitta det bästa lånet

Gå in och få hjälp med ditt bolån direkt hos MittBolån.