Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Bästa tipsen om banken - Del 2: Lån

Nästa del i artikelserien med tips som är kopplade till banken kommer här. Nu ska vi prata om lån och att låna pengar. Lite vad man kan tänka på som har med banken att göra och olika saker man kan göra för att spara pengar eller förbättra sin ekonomi.

Tips om banken - Lån (bolån, hitta billiga lån etc)

Lista med tips om lån

 • Byta bank: Den som har ett bolån hos en bank tänker nog ofta att den är fast hos sin bank. Men så är det givetvis inte. Det går bra att byta bank när man vill, åtminstone så länge man har rörligt bolån. Du behöver hela tiden se så att din boränta är konkurrenskraftig och att du inte betalar för mycket, för då förlorar man snabbt onödiga pengar.

  Du kan förhandla med din bank om en lägre ränta, men om de inte är villiga att ge dig en vettig ränta kan du med fördel kolla runt och se vad andra erbjuder. Det kan vara ett sätt att sätta press på din egen bank men om de ändå vägrar att ge med sig så ska du inte vara rädd för att faktiskt byta bank och välja en som ger kunden lite mer.

 • Pruta på boräntan: Det är numer standard att pruta på räntan. Det är så pass mycket standard att man nästan får någon typ av rabatt automatiskt. Alla får inte lika mycket rabatt utan det varierar beroende på ekonomi, lån osv. Nu för tiden skriver bankerna även ut vilken snittränta låntagarna har fått under den förra månaden, för att ingen ska bli lurad.

  Se till att få en vettig ränterabatt så att du inte betalar onödigt mycket för ditt bolån. Det gör stor skillnad i pengar på ett år. Exakt hur man ska lägga upp sitt förhandlande kräver en egen artikel men man kan utgå från de bra sakerna med ens egen ekonomi, erbjuda att bli helkund och liknande.

 • Att bli nekad att låna: När man ansöker om lån, t ex ett privatlån av något slag, är det en ansökningsprocess där banken bestämmer sig för om man har en tillräckligt god ekonomi för att kunna betala tillbaka lånet. Att risken inte är för hög. En del villkor är grundläggande som att man måste vara en viss ålder, ha en viss årsinkomst osv. Andra saker är mer flytande, som vad du har för kreditvärdighet och om din ekonomi tillåter dig att ta ytterligare lån.

  Du kan bli nekad om du inte uppfyller kraven. Det kan kännas jobbigt, men å andra sidan skulle jag också vilja säga att det finns en fördel här. Om banken tycker att man inte borde ta ett lån är risken att det också är så. Att ekonomin inte skulle klara det. Om man lånar fast man inte borde kan detta leda till att man hamnar djupare i skuldträsket och det är svårt att komma ut igen sedan.

 • Jämför innan du väljer lån: Ett klassiskt tips är att alltid jämföra långivare innan man lånar. Tanken är att spara pengar, då det kan skilja ganska mycket i ränta mellan olika banker och långivare. Det är ganska enkelt och tar inte så lång tid att göra en snabb jämförelse, innan man ansöker om ett lån.

  Ju större lån ju mer kan man spara bara på små skillnader i räntan. Använd en låneförmedlare om du vill ha ett snabbt och smidigt sätt att ansöka om lån samt jämföra lån samtidigt. Det är ett bra sätt att spara pengar på lån och att få en överblick över vilka erbjudanden som finns där ute. Om du får många offerter kan du enkelt välja den du gillar bäst, vare sig du bara går på räntan eller om du väger in andra saker.

 • Individuell räntesättning: När man ska låna spelar det en ganska stor roll vem du är, hur din ekonomi ser ut osv. Banken kommer inte att ge samma ränta till alla, vare sig det handlar om bolån eller privatlån. De ger dig en ränta beroende på hur attraktiv du är som kund och hur hög risken är när de lånar ut till dig. Detta gör att du kan få en riktigt bra ränta om du har god ekonomi osv eller en ganska hög ränta om din ekonomi är lite tveksam.

  Det mest intressanta här är kanske att det inte går att veta vad räntan blir i förväg, utan man måste ansöka om lån innan man vet vad man får. Det gör att låneförmedlare kan vara bra att ha, då man bara behöver ansöka en gång men kan få offerter från många olika banker.

 • Skatteavdrag på ränta: Detta är ett trevligt sätt att spara in en del pengar. Det märks främst på bolån eftersom det är så stort och räntekostnaderna också blir stora. Man får alltså dra av 30% av sina räntekostnader för lån på skatten. Det gör man normalt när man deklarerar och det påverkar då hur skatten blir.

  Ofta skickar långivarna in den här informationen själva till Skatteverket, men kolla upp så att det stämmer och inget har missats! Med lite tur kan man få tillbaka pengar när allt är färdigställt. Det gör givetvis lånet lite billigare men man ska komma ihåg att man ändå måste betala ut dessa pengar under året och att man först senare får tillbaka dem igen från staten.

 • Olika typer av lån: Det finns en hel del olika lån och jag kan inte gå in i detalj på alla tips som rör de olika typerna. Det man ska veta är att vissa lån är med säkerhet, som bolån där bostaden är säkerhet, och vissa är utan säkerhet såsom vanliga privatlån. Skillnaden är att lån med säkerhet är mindre riskabla för banken och därmed är de även billigare / räntan är lägre.

  Det är alltså alltid bäst att ta ett lån med säkerhet om man kan välja. Om du behöver pengar och äger en bostad är det därför klart bättre att se om du har utrymme att belåna bostaden lite mer istället för att ta ett privatlån. Du sparar mycket pengar på att göra så. I övrigt är det allmänna tipset att undvika “snabba” lån och små privatlån med hög ränta, då de är onödigt dyra.

Följ oss på Facebook