Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Info om lån

Handpenningslån

När du köper en bostad får du i de flesta fall lägga en handpenning. Denna betalas in direkt och brukar normalt ligga på ca 10 % av den totala köpesumman. Handpenningen ska ofta betalas in inom en vecka efter det att man har skrivit på kontrakt. Vitsen med handpenning är framför allt att visa säljaren att man är seriös och verkligen tänker genomföra köpet.

Handpenning och kontantinsats samma sak?

Det är inte ovanligt att folk tror att detta är samma sak. Det stämmer dock inte riktigt. Det är inte helt ovanligt att de två är lika stora dock. Handpenningen är den summa av den totala köpeskillingen som betalas in direkt när man köper ett hus. Storleken kan variera lite men normalt är ca 10 % av den totala summan. Handpenning betalas in för att göra säljaren glad, som ett slags bevis på att man är seriös som köpare.

Kontantinsatsen är snarare någonting mellan dig och din bank. Det är den del av köpeskillingen som du betalar in med dina egna pengar, som inte är lånade. Säljaren bryr sig inte direkt om ifall pengarna till handpenningen kommer ifrån ett lån eller ifrån sparade pengar. Banken däremot lägger vikt vid att du kan lägga en del av beloppet själv, som ett bevis på att du har de ekonomiska musklerna som krävs för att ta ett bolån. Denna del kallas för kontantinsats. Ofta blir handpenning och kontantinsats lika stora, varför det kan vara svårt att hålla isär begreppen.

Hur fungerar då ett handpenningslån?

Eftersom det kan gå ganska snabbt när det väl gäller så kan det ibland bli lite svårt att slänga fram de pengar som krävs för handpenningen. I flera fall, speciellt om man t ex ska köpa lägenhet, så kan det tänkas gå ganska snabbt från det att man tittar på lägenheten tills dess att man skriver på kontraktet och genomför köpet. Att då få fram en ganska stor summa pengar på kort tid kan vara svårt, och av detta skäl finns handpenningslån att få.

Ett handpenningslån tar du hos samma bank som du tar ditt bolån och detta lån är på samma summa som din handpenning, varken mer eller mindre. Handpenningslån är till för att snabbt få fram pengarna som krävs för att betala din handpenning. När du sedan ska betala resten av köpeskillingen så läggs ditt handpenningslån helt enkelt till ditt vanliga bolån och blir en del av detta. Du får i princip alltid rörlig ränta på ett handpenningslån.

Inte alla banker och långivare erbjuder handpenningslån. Ifall du fortfarande behöver låna pengar för att betala in handpenningen så kan du istället satsa på t ex ett privatlån, som är ett lån utan säkerhet. De flesta banker erbjuder privatlån, men de är lite dyrare eftersom de saknar säkerhet. Det kan dock ändå vara ett vettigt alternativ om du behöver pengarna snabbt och inte kan ta ett handpenningslån.

Få hjälp att jämföra bolån och hitta det bästa lånet

Intresserad av att hitta ett bra och billigt bolån? Genom att ansöka genom MittBolån kan du enkelt jämföra bankernas räntor, avgifter och villkor. Du får en personlig bolånehandläggare som hjälper dig att välja lån och att förhandla om räntan etc. Prova det enkla sättet att skaffa bolån. Det kostar inget!

Gå in och få hjälp med ditt bolån direkt hos MittBolån.

Få hjälp att jämföra bolån och hitta det bästa lånet - helt utan kostnad

Intresserad av att hitta ett bra och billigt bolån? Genom att ansöka genom MittBolån kan du enkelt jämföra bankernas räntor, avgifter och villkor. Du får en personlig bolånehandläggare som hjälper dig att välja lån och att förhandla om räntan etc. Prova det enkla sättet att skaffa bolån. Det kostar inget!

Få hjälp med ditt bolån direkt hos MittBolån.

Följ oss på Facebook