Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Info om lån

Smslån / snabblån är en högkostnadskredit. Kan du inte betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. Kontakta budget- och skuldrådgivningen i din kommun för stöd. Kontaktuppgifter hittar du på hallåkonsument.se.

SMSlån effektiv ränta

Smslån popularitet har gått upp väldigt mycket de senaste åren. Detta kanske inte är direkt konstigt med tanke på att många är intresserade av att få snabba och enkla lån. Långivarna ställer ofta inga större krav på låntagarna vilket gör att de flesta kan låna pengar när de vill genom smslån.

Enkelheten och det faktum att det faktiskt kostar pengar att ta ett smslån gör det väldigt viktigt att man har koll på vad som gäller angående lånen. Ett exempel på något som det ofta pratas om är effektiv ränta och vad det är och vad vi tycker om att använda det som en jämförelse ska vi här ta upp.

Vad är effektiv ränta

För det första är det självklart viktigt att beskriva exakt vad effektiv ränta egentligen är något som många inte har full koll på egentligen.

Effektiv ränta är den måttenhet man använder för att beskriva hur dyrt ett lån är utslaget som en procentsiffra per år. Det som skiljer den effektiva räntan och den vanliga låneräntan är att man i den effektiva räntan räknar in alla kostnader som har med lånet att göra. Andra kostnader utöver vanlig ränta kan t ex vara uppläggningsavgift, aviavgift och anmälningsavgift. Den effektiva ränta räknas sen ut till en procentsiffra som man räknar på årsbasis.

Hur passar sig effektiv ränta för smslån?

Detta är inte helt enkelt att svara på då det finns ett stort problem i att effektiv ränta räknas på årsbasis och att lånet inte är så långt. Summan av detta är ett den effektiva ränta ibland kan bli långt över 1 000 % för ett smslån.

Jämför man detta då med ett bolån som kan ha en effektiv ränta på bara någon procent kan det ju avskräcka vem som helst. Eftersom ett smslån bara är 30 - 90 dagar och andra större lån har mycket längre löptid går det tyvärr inte att jämföra de olika låntyperna med varandra.

Men effektiv ränta kan ändå användas när det gäller smslån och det är när du jämför två olika smslån som bägge har samma löptid. Jämför du ett lån på 2 000 kr på 30 dagar hos långivare A och det ett exakt likadant hos långivare B kommer det lånet som har lägst effektiv ränta att vara det billigaste.

Vårt tips när det gäller smslån

Vi tycker att effektiv ränta är ett väldigt bra mått på ett lån som har en löptid över ett år. Ska du t ex ta ett privatlån eller ett bolån är det en väldigt bra sak att jämföra.

För smsån tycker vi att man inte ska fundera så mycket på den effektiva ränta. Långivarna skriver alltid ut exakt vad det kostar i kronor att låna hos dem och detta tycker vi är en siffra som du mer ska fundera på då den är mycket lättare att relatera till.

Kostar det t ex 400 kr totalt att låna pengarna tycker vi därför att det är denna summa som du ska fundera på om den är rimlig ur ditt egna perspektiv.

Ekonomi-portalen hjälper dig hitta ett mikrolån på 5000 kr

Här finns långivare som lånar ut 5000 kr och löptid 30 dagar. Du kan se kostnaden för detta belopp och löptid och dessutom ändra ovan för att se priser för andra belopp. Priserna är för nya kunder. Kolla vår stora jämförelse av SMSlån och mikrolån.

Välj lånebelopp och löptid du vill jämföra:
Långivare som lånar ut 5000 i 30 dagar.
Kredit365Kredit365 555 kr555 krMonettiMonetti 555 kr555 kr
MeddelandelånMeddelandelån 585 kr585 kr

Följ oss på Facebook