Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Info om lån

Smslån / snabblån är en högkostnadskredit. Kan du inte betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. Kontakta budget- och skuldrådgivningen i din kommun för stöd. Kontaktuppgifter hittar du på hallåkonsument.se.

SMSlån - Ränta

Ett smslån är ett mindre lån som du tar under en kortare period. För det mesta lånar du pengarna i 30 dagar. Smslån är alltså ett mikrolån, bara att du sköter din ansökan helt och hållet via sms. Många saker skiljer sig mellan ett smslån och ett vanligt lån som t ex ett privatlån. Räntan är en av de sakerna som hanteras på ett väldigt annorlunda sätt. Därför ska vi nu gå igenom hur smslån hanterar ränta och vad det innebär för dig som vill låna.

Smslån - Ofta med avgift istället för ränta

När du tittar runt hos olika långivare som erbjuder smslån kanske du ser att många säger att du får låna helt utan ränta. Alltså att du inte behöver betala någon ränta för ditt lån. Detta är kanske sant i praktiken men du ska inte luras att tro att lånet är billigt bara för att det inte är någon ränta. Vare sig man har ränta eller ej så tar långivarna ut en fast avgift när du ska ta ett smslån. Denna avgift varierar ganska mycket mellan olika långivare så du kan spara en hel del pengar genom att titta runt och välja att ta ditt smslån hos någon av de billigare långivarna.

Den fasta avgift som långivarna tar ut är i princip samma sak som ränta, bara att du betalar ett i förväg bestämt belopp istället för en procentsats. Ifall man hade räknat om denna avgift till ränta så hade det varit en ganska hög ränta, men samtidigt är smslån ganska annorlunda än vanliga lån med tanke på den låga lånsumman och den korta återbetalningstiden.

När du ska jämföra smslån med varandra ska du alltså kolla på den totala kostnaden för lånet. Många gånger är den fasta avgiften den enda kostnaden för ditt lån men ibland får du även betala uppläggningsavgift eller en liten summa i ränta. Var noga med att kontrollera detta så att du inte får en oväntat hög kostnad för ditt smslån. Tänk även på att många långivare tar ut en avgift för varje sms.

Effektiv ränta - Inte rättvisande för smslån

Om du tar t ex ett privatlån eller ett bolån kan du använda effektiv ränta som ett bra mått på hur dyrt ett lån är totalt. Effektiv ränta är nämligen ränta + alla andra årliga kostnader ihopräknat och utslaget på ett år. Den effektiva räntan är till för att man ska ha en överskådlig siffra när man vill jämföra olika lån.

Problemet med effektiv ränta när det gäller smslån och mikrolån är att det inte blir direkt rättvisande. För det första så beräknas effektiv ränta för ett helt år och ett smslån kan du endast ta på 30 dagar. Detta gör att den effektiva räntan blir väldigt hög när man räknar om den för ett kort lån som t ex ett smslån. På grund av lånets längd och att det är så litet så kan den effektiva räntan hamna på flera hundra procent. Av dessa skäl brukar man säga att ett smslån inte bör jämföras genom att kolla på effektiv ränta.

Ekonomi-portalen hjälper dig hitta ett mikrolån på 5000 kr

Här finns långivare som lånar ut 5000 kr och löptid 30 dagar. Du kan se kostnaden för detta belopp och löptid och dessutom ändra ovan för att se priser för andra belopp. Priserna är för nya kunder. Kolla vår stora jämförelse av SMSlån och mikrolån.

Välj lånebelopp och löptid du vill jämföra:
Långivare som lånar ut 5000 i 30 dagar.
Kredit365Kredit365 555 kr555 krMonettiMonetti 555 kr555 kr
MeddelandelånMeddelandelån 585 kr585 kr

Följ oss på Facebook