Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Är räntetoppen äntligen här?

Det har varit lite tuffare för de flesta den senaste tiden. Räntan har gått uppåt, matpriserna har stigit, inflationen har varit högre osv. Samtidigt har bostadsmarkanden varit ganska kall och aktiemarknaden har varit lite upp och ner. Vi har helt enkelt haft en tid med mer ekonomisk press.

Börjar räntan nå toppen och kan vi få billigare bolån nästa år?

Men tanken är att den som väntar på något gott till slut ska kunna få det också. Vi har väntat på ljuset i tunneln och det kanske är det vi börjar se nu!? I november kom senaste beslutet från Riksbanken och de bestämde då att lämna räntan oförändrad istället för att höja en gång till, som var en risk. Enligt många kan detta signalera en möjlig topp för räntan och att det istället kan vända framöver.

Riksbanken sa visserligen att det kan komma en höjning till i början av nästa år men de flesta verkar ändå tro på att det istället ska komma lite sänkningar under nästa år. Inflationen har inte direkt försvunnit men den har stabiliserats och Riksbanken säger själva att inflationstrycket är lägre nu. Så det ser lite mer hoppfullt ut framöver.

SEB:s privatekonom spådde att det skulle komma hela tre sänkningar av reporäntan under nästa år, och det låter ju ganska trevligt. Om de alla är på 0,25 procent var så kan vi på ett år i sådana fall glida ner till en lite skönare nivå på 3,25 procent.

Bankräntor och bolån

Det som framför allt påverkas av en lägre ränta är givetvis bolånen och bolåneräntan. Det har blivit ganska mycket dyrare att äga en bostad från de låga trevliga nivåerna som var för några år sedan, då reporäntan var i princip noll. Då gled man enkelt fram med en ränta på kanske 1,5 procent på bolånet, men när det sedan drog iväg så hände det givetvis saker här.

Nu ligger snitträntorna över 4,5 procent, vilket är en rejäl ökning från 1,5 procent. Just bolånen märker av det rejält eftersom det är så stora lån och då kan en skillnad på 3 procent i ränta bli väldigt mycket. På ett lån på 3 miljoner kronor innebär dessa tre procent extra i ränta hela 7 500 kr per månad extra. 90 000 kr på ett år. Det är väldigt mycket pengar.

Turligt nog har det sett ut som att hushållen har överlevt även dessa högre nivåer, vilket de ju också bör göra i de flesta fall. Man ska ju ha lite marginaler i ekonomin och vara beredd på att få högre ränta på lånen, åtminstone om man kör rörlig ränta.

Om räntan nu kan börja gå ner igen så kan det göra mycket skillnad. Det gör att vi kan spara pengar varje månad och sakta men säkert jobba oss ner mot en lite trevligare räntenivå, där lånen inte är lika dyra. Det är inte troligt att vi kommer att nå ner till de gamla nivåerna igen men om vi kan komma ner mot 3 procent i genomsnittsränta (istället för nuvarande 4,5 eller mer) så vore det ju toppen.

Alla som har haft väldigt låg boränta tidigare och som har åtnjutit detta i många år tidigare, samt alla som har ett bundet lån sen några år tillbaka, med en riktigt bra ränta, har förhoppningsvis också sparat lite av pengarna som har blivit över. Ett allmänt bra gammalt tips som har återkommit är att försöka lägga undan en del pengar till en räntebuffert då räntorna är låga, så att man har lite att ta av om det skulle behövas när räntorna till slut går upp.

Nu har ju räntorna gått upp till slut efter alla “billiga” år och då får man helt enkelt se vilka som faktiskt var duktiga och sparade pengar och säkrade upp sin ekonomi, och vilka som istället spenderade mer och sköt upp tankarna på framtiden.

Följ oss på Facebook