Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Info om lån

Jämföra bolån

Ditt bolån är troligen ett av de största ekonomiska åtaganden du kommer att ta dig an som privatperson. En bostad kostar mycket pengar och ditt lån kommer att innebära stora kostnader i form av både ränta och amorteringar under många år framöver. Av detta skäl är det väldigt viktigt att samla in så mycket information som möjligt inför ditt bolån så att du är väl förberedd och vet vad som gäller när det är dags. Att jämföra bolån kan vara ett bra sätt att spara pengar när du ska låna eftersom villkor och kostnader skiljer sig lite mellan olika banker, och när det gäller så mycket pengar kan även små skillnader göra mycket i kostnader över en längre tid.

Vad ska man titta på om man vill jämföra bolån?

Det finns ett antal olika saker som kan variera från långivare till långivare och som du med fördel ska jämföra när du ska ta ditt bolån. Om du kan optimera ditt lån så att du får ett bolån som passar dig och som har förmånliga villkor så kan du spara pengar och få en bra trygghet.

Belåningsgrad

Bottenlånet är den stora delen av ditt lån och det är även den delen av ditt bolån som har säkerhet. Tack vare säkerheten så får du en betydligt bättre ränta på ditt bottenlån än på resten av lånet (som kallas topplån). Belåningsgraden är hur stor del av ditt totala lån som du kan låna med säkerhet, alltså hur stor del som är bottenlån. Bottenlånet kan ligga mellan ca 70 - 85 % av det totala lånet. Ju mer som är bottenlån ju bättre är det då ditt lån blir billigare på detta viset. Du ska alltså ta hänsyn till vilken belåningsgrad en bank erbjuder när du jämför bolån. En högre belåningsgrad gör att du kan ta ett mindre topplån och spara pengar.

Ränta

Vilken ränta du kan få på ditt bolån skiljer sig lite mellan olika banker. Oftast brukar skillnaderna inte vara så stora men på ett så pass stort lån över en lång period så kan även 0.1 % göra skillnad. Hitta en bank som har en vettig ränta och jämför gärna med andra för att få en uppfattning om vad som är en rimlig ränta. Tänk på att rörlig ränta och fast ränta ofta skiljer sig åt.

Amorteringstid

Ett bolån tar man ofta under en mycket lång period, kanske så länge som upp mot 50 - 60 år. Amorteringstiden spelar en betydande roll för hur mycket ditt bolån kommer att kosta då du får högre räntekostnader totalt om du lånar pengar under en längre tid. Det är dock inte nödvändigtvis alltid bättre att ta ett kortare lån eftersom det ju handlar väldigt mycket om att hitta en kostnadsnivå för avbetalningarna som är rimlig i förhållande till dina inkomster. Det viktiga när du jämför bolån är alltså inte exakt vilka amorteringstider som erbjuds utan snarare att banken erbjuder en återbetalningsplan som passar just dig.

Andra villkor och erbjudanden

Det finns även en del andra villkor som kan vara värda att kolla upp. Det kan t ex handla om aviseringsavgifter och andra kostnader som man inte alltid tänker på. Ta alltid reda på alla villkor och kostnader som är kopplade till lånet och gå igenom vad andra banker erbjuder, så att du inte missar en chans till ett billigare lån. Ibland erbjuder t ex långivare en högre belåningsgrad ifall du tar både topplån och bottenlån hos samma bank, vilket är något du inte ska glömma att räkna in.

Viktigt att tänka på när det gäller alla dessa villkor och faktorer som har nämnts ovan är att de inte bara varierar mellan banker utan även påverkas av dig själv och just dina förhållanden. Sådant som spelar in är t ex dina ekonomiska förutsättningar, bostadens pris och värdering och ifall du är lite äldre så kan du exempelvis inte få en alltför lång amorteringstid eftersom banken gärna vill ha tillbaka sina pengar innan du lämnar denna värld. Sådant är också värt att tänka på när man jämför bolån.

Få hjälp att jämföra bolån och hitta det bästa lånet

Intresserad av att hitta ett bra och billigt bolån? Genom att ansöka genom MittBolån kan du enkelt jämföra bankernas räntor, avgifter och villkor. Du får en personlig bolånehandläggare som hjälper dig att välja lån och att förhandla om räntan etc. Prova det enkla sättet att skaffa bolån. Det kostar inget!

Gå in och få hjälp med ditt bolån direkt hos MittBolån.

Få hjälp att jämföra bolån och hitta det bästa lånet - helt utan kostnad

Intresserad av att hitta ett bra och billigt bolån? Genom att ansöka genom MittBolån kan du enkelt jämföra bankernas räntor, avgifter och villkor. Du får en personlig bolånehandläggare som hjälper dig att välja lån och att förhandla om räntan etc. Prova det enkla sättet att skaffa bolån. Det kostar inget!

Få hjälp med ditt bolån direkt hos MittBolån.

Följ oss på Facebook