Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Försäkringar

Försäkring tandläkare / tandvård

Sverige har en allmän tandvårdsförsäkring som innebär att alla under 20 har gratis tandvård och för dem över 20 finns det både ett tandvårdsstöd och ett högkostnadsskydd. Vi är alltså ganska bra skyddade mot höga kostnader för tandvård och tandläkare. Vill man dock ha ytterligare skydd kan man skaffa sig en försäkring som betalar ut ersättning för de kvarvarande kostnaderna.

En försäkring för tandvård av det här slaget kanske inte är så vanlig men fungerar normalt så att du kan få ersättning för en del av det belopp som man tvingas betala själv. Högkostnadsskyddet innebär att du har ersättning för 50 % av kostnader som överstiger 3000 kr och upp till 15 000 kr och sedan 85 % för kostnader som överstiger 15 000 kr.

Detta innebär i praktiken att om du under en 12-månadersperiod skulle ha kostnader för tandvård som uppgår till 10 000 kr måste du betala 3000 kr av detta själv (som ett slags självrisk) plus att du får betala 50 % av resterande belopp (som alltså är hälften av 7000 kr = 3500 kr). Du skulle alltså betala 3000 + 3500 kr = 6500 kr efter att högkostnadsskyddet gjort sitt. Även om det är ganska bra att få så mycket hjälp av den allmänna tandvårdsförsäkringen så blir det fortfarande ett ganska stort belopp kvar som måste betalas.

En försäkring skulle då kunna gå in och betala en del eller hela det belopp som återstår, ifall man nu valt att teckna en försäkring för tandvård / tandläkare. Hur mycket som ersätts beror helt enkelt på vad man har valt för villkor. Det kan tänkas finnas olika varianter där du får allt ifrån 50 % upp till 100 % av det återstående beloppet. Ju mer du vill få betalt ju dyrare kommer självklart din försäkringspremie bli.

Många av de vanliga försäkringsbolagen erbjuder kanske inte en tandvårdsförsäkring men en försäkring av det här slaget kan vara ganska intressant eftersom kostnaderna för tandvård kan bli rejält höga ganska snabbt. Det krävs inte några jättestora åtgärder för att priserna ska dra iväg. Ett extra skydd i form av en försäkring är något värt att fundera på, precis som försäkringar inom andra områden där det finns risk för höga kostnader.

Följ oss på Facebook