Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Försäkringar

Trafikförsäkring - Moped

Jämför försäkringar
Du kan mycket enkelt och helt gratis jämföra försäkringar från olika försäkringsbolag hos Insplanet. Där kan du även hitta den billigaste mopedförsäkringen!

Trafikförsäkring för moped är den mest grundläggande mopedförsäkring du kan skaffa dig. Den täcker in skador på personer, t ex om du själv blir skadad men även ifall en passagerare eller annan trafikant blir skadad. Den täcker dessutom in kostnader för skador på annat fordon ifall du skulle råka orsaka en krock eller olycka av något slag. Ifall det är du som har orsakat krocken så tas pengarna från din trafikförsäkring för att täcka kostnaderna på det andra fordonet.

En trafikförsäkring för moped är något som alla måste ha. Lagen säger att ifall du har en moped eller annat fordon så ska du även ha en trafikförsäkring. Detta är en slags grundläggande säkerhet som ser till att du och andra alltid är skyddade och har möjlighet att få eventuell vård betald. Trafikförsäkringen gör det även möjligt för den som råkar få skador på sitt fordon (och som själv inte har gjort sig skyldig till något fel i trafiken) kan få dessa skador betalda genom försäkring.

Trafikförsäkring för moped - Så här funkar det i praktiken

Försäkringen täcker skador på person så att man kan få vård. Detta gäller alltid alla inblandade, även dig själv. I övrigt täcker din trafikförsäkring t ex inte några som helst kostnader för skador på din egen moped ifall det är du som har orsakat en krock eller olycka. I detta fall kan andra som har fått sina fordon skadade få ersättning ifrån din försäkring men du själv kommer inte att få några pengar som täcker skadorna.

Det är istället vid en omvänd situation du kan få pengar för skador på din moped. Alltså ifall det är någon annan som är skyldig till olyckan eller krocken. Om du råkar få skador på din moped på grund av att en annan trafikant gör något fel så får du pengar från hans / hennes trafikförsäkring. Du får alltså inte pengar från din egen.

Trafikförsäkringen täcker bara det grundläggande

En trafikförsäkring för moped är inte menad att vara ett fullvärdigt skydd för din moped. Den fungerar huvudsakligen som ett skydd för andra trafikanter och för att se till att du och andra kan få vård ifall det inträffar en olycka. Du som vill ha lite mer kött på benen och är ute efter en större trygghet bör inte bara teckna en trafikförsäkring utan en försäkring som har lite mer att komma med.

En halvförsäkring täcker t ex in om din moped blir stulen eller om den skulle börja brinna. Du kan också få hjälp ifall du behöver få mopeden bärgad. Det finns även ett antal andra saker som ingår i försäkringen men det ingår fortfarande inget skydd mot skador på själva mopeden. Ifall du är ute efter en försäkring som även betalar ut pengar för skador på din moped eller ifall mopeden blir vandaliserad eller liknande så ska du ha en helförsäkring. Detta är den vanligaste typen av försäkring för mopeder.

Övrigt som är bra att tänka på för trafikförsäkring för moped

Eftersom en trafikförsäkring är så grundläggande är den ofta inte så farligt dyr heller. Du kan kolla runt och jämföra lite priser mellan olika försäkringsbolag då det ofta går att spara lite pengar även på denna typ av försäkring. Det är dock rekommenderat att lägga till lite mer pengar och få en försäkring som täcker in lite mer saker. En helförsäkring är väldigt vanlig och ofta värd de extra pengarna.

Tänk också på att försäkringar i övrigt kan bli ogiltiga om du inte följer alla regler och villkor. T ex kan en försäkring sluta att gälla om du trimmat din moppe eller ifall du kör påverkad av droger eller alkohol. Försäkringsbolagen får en enkel väg ut ifall du bryter mot deras regler och då blir det till att betala alla pengar ur egen ficka. Det är också så att i princip alla försäkringar har en viss summa som självrisk, alltså ett minsta belopp som du måste betala själv innan försäkringen tar vid.

Följ oss på Facebook