Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Försäkringar

Trafikförsäkring - EU moped

Jämför försäkringar
Du kan mycket enkelt och helt gratis jämföra försäkringar från olika försäkringsbolag hos Insplanet. Där kan du även hitta den billigaste mopedförsäkringen!

En trafikförsäkring är en obligatorisk försäkring som alla måste teckna som har en EU moped eller annan typ av fordon. Den är obligatorisk enligt lag och därför finns det inga sätt att komma runt den. En trafikförsäkring täcker upp kostnaderna för skador på dig själv, dina eventuella medpassagerare, andra trafikanter eller andra människor som kan råka skadas. Detta är en mycket grundläggande typ av försäkring som skyddar människor i första hand, men som även ser till att den som är ett oskyldigt offer i en trafikolycka alltid får ut pengar som täcker skadorna.

Vad gäller för en trafikförsäkring för EU moped?

Ifall du råkar ut för en olycka så täcker en trafikförsäkring kostnaderna för vård ifall du eller någon som åker med dig skulle skadas. Detsamma gäller även ifall du skulle råka skada någon annan trafikant eller någon som bara råkar vara på fel ställe vid fel tidpunkt. Förutom att täcka kostnaderna för sjukvård och liknande så gäller försäkringen även för skador på det fordon som inte orsakade krocken.

Detta är en viktig detalj som du alltid ska komma ihåg. Trafikförsäkringen för EU moped gäller alltså för skador på det andra fordonet ifall du orsakar krocken. Om det är ditt fel att en olycka inträffar så kommer alltså din trafikförsäkring att betala ut pengar som täcker kostnaderna för det andra fordonets skador. Dock kommer din försäkring INTE att täcka eventuella skador på din egen EU moped.

Ifall det istället är så att du skulle vara inblandad i en krock eller annan olycka som inte är ditt fel utan kan skyllas på någon av de andra inblandade så kommer du att få ut pengar för skadorna på din moped från den andre trafikantens trafikförsäkring. På detta sätt finns ett bra skydd för alla trafikanter så att man alltid kan få lite pengar om någon annan orsakar en olycka som skadar ditt fordon.

Vad täcks inte in av en trafikförsäkring för EU moped?

Skyddet du får genom en trafikförsäkring är inte menat att vara heltäckande på något sätt utan är på sin höjd ett grundläggande skydd för andra trafikanter och ett skydd för din hälsa. Utöver detta ingår det inte mycket i försäkringen och ifall du vill skydda dig vidare får du skaffa en annan typ av försäkring.

Ifall du känner att du skulle vilja ha skydd om din EU moped blir stulen, börjar brinna eller ifall du behöver bärgningshjälp osv så kan det vara en bra idé att titta på en så kallad halvförsäkring. Ifall du även vill ha skydd för skador på själva mopeden så som vid vandalism eller ifall du råkar ut för en olycka så ska du istället ha en helförsäkring. Dessa typer av försäkringar kostar lite mer men ger ett betydligt större skydd.

En trafikförsäkring för EU moped är ganska billig

Som tur var kan du hitta en trafikförsäkring till din moped relativt billigt. Eftersom att det är lag på att ha denna försäkring är det skönt att veta att det går att hitta ganska bra och billiga försäkringar. För att hitta det bästa alternativet kan du kolla runt hos olika försäkringsbolag och jämföra lite olika varianter.

En trafikförsäkring klarar man sig på och den är relativt billig men i många fall kan det vara värt några extra kronor att uppgradera till en halvförsäkring eller en helförsäkring. Helförsäkringen är vanligaste varianten bland mopedägare och den täcker det mesta som du kan råka ut för. Om du känner att ekonomin är lite svag kan du dock klara dig med en trafikförsäkring för din EU moped om du tar det lite lugnt.

Följ oss på Facebook