Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Försäkringar

Billigast bilförsäkring

Jämför försäkringar
Du kan mycket enkelt och helt gratis jämföra försäkringar från olika försäkringsbolag hos Insplanet. Där kan du även hitta den billigaste bilförsäkringen!

Priset är alltid viktigt och det är inget undantag när man letar efter bra försäkringar. Självklart vill man hitta det försäkringsbolag som har billigast bilförsäkring och det innebär också att man måste ta sig tid att undersöka saken lite närmare innan man tecknar en bilförsäkring.

För att kunna hitta en bra och billig bilförsäkring måste man dock veta vad som gäller och hur försäkringspremien bestäms. Detta tar vi upp i den här artikeln.

Billigast bilförsäkring - Så här bestäms din försäkringspremie

Försäkringsbolagen baserar din premie (din kostnad för försäkringen) på ett antal olika faktorer. Flera av dessa faktorer kan du knappast påverka, i alla fall inte om du redan har köpt din bil. Det är dock fortfarande viktigt att ha en förståelse för hur bedömningen görs och varför du får en viss försäkringspremie.

Premieklassindex - Vägverket samlar in statistik om t ex olyckor, stölder och liknande för varje biltyp och sparar denna information i bilregistret. Där får varje bil ett index mellan 1 och 9 som är ett slags betyg som visar hur många olyckor som en viss typ av bil varit inblandad i och hur många gånger den stulits osv. Detta index använder försäkringsbolagen som en grund för sin bedömning.

Eget premieindex - Försäkringsbolagen har även ett eget index som baseras på statistik som är i stort sett samma som vägverkets bara att det även är knutet till postnummer så att de kan se hur många olyckor och stölder etc som inträffat i staden eller området där du bor. Bor du i ett lugnt område så kan du alltså få lite billigare bilförsäkring och tvärtom. T ex om du bor på landet kan din premie bli lite lägre.

Du som äger bilen - Slutligen spelar det så klart också in vem det är som äger bilen. Försäkringsbolagen gör en koll för att se hur säker du är som förare och kollar även upp din bil och sådant runt omkring som kan vara viktigt. T ex spelar det roll hur länge du har haft körkort men även hur stark motor din bil har och vilken övrig utrustning + säkerhetssystem som finns. Ifall du har ett garage är det ett plus osv.

Dessa delar utgör tillsammans det som försäkringsbolagen baserar sin försäkringspremie på. Du kan alltså ofta inte påverka detta så mycket utan för hoppas att statistiken för just dig är på rätt håll så att säga. Du kan inte heller själv beräkna hur mycket din försäkringspremie skulle bli utan får då ta och begära in offerter från försäkringsbolag och jämföra lite.

Billigast bilförsäkring - Påverka priset på din bilförsäkring

Det är som sagt inte helt enkelt att påverka sin premie men det finns saker man kan göra för att få en lite billigare bilförsäkring. Dessa tips går självklart inte alltid att genomföra och men det är saker som är bra att tänka på i vilket fall.

Jämför försäkringar - Det är alltid bra att jämföra bilförsäkringar från olika försäkringsbolag. Du kan begära offerter från flera stycken och på så vis få reda på hur mycket en bilförsäkring skulle kosta hos de olika bolagen. Du kan sedan välja den som är billigast, men samtidigt ska du inte glömma bort att service och andra saker kan vara viktiga också, inte bara priset.

Köp en bil som är säker - Eftersom försäkringspremien baseras mycket på det index som hämtas från bilregistret så är det bra att välja en bil som har ett bra betyg. Du kanske inte kan ta reda på vilka bilar som har bäst index men du kan välja att köpa en bil som har fått bra betyg säkerhetsbetyg och liknande och välja en ny bil framför en begagnad osv. Om du tänker efter lite i förväg kan du kanske påverka en del.

Ta det lugnt - Du som kör bilen påverkar också försäkringspremien. Vill du ha billigast bilförsäkring så är det även viktigt att du tar det lugnt i trafiken och undviker olyckor etc. Det är så klart svårt att göra saker ogjorda som redan har hänt men du kan även tänka på detta inför framtiden. Dessutom ska man veta att ifall man är inblandad i många olyckor även efter att man tecknat en försäkring så finns det en risk att försäkringsbolaget höjer premien och du får betala mer.

Följ oss på Facebook