Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Försäkringar

Bilsport försäkring

Bilsport försäkring är en specialförsäkring för exempelvis entusiastbilar och samlarfordon och motorcyklar. Flera försäkringsbolag kallar försäkringen helt enkelt för Samlarfordon istället. Det är faktiskt så att många större försäkringsbolag inte själva har någon försäkring för detta utan istället hänvisar till någon specialinriktat försäkringsbolag som erbjuder rätt typ av försäkring.

Det är inte ovanligt att du måste vara medlem i en motorklubb som samarbetar med försäkringsbolaget för att du ska kunna skaffa en sån här försäkring och det finns även många andra krav som måste uppfyllas. Det finns lite olika kategorier beroende på hur gammal din bil är, t ex 20 - 30 år gamla eller äldre än 30 år och så vidare.

Kraven på bilen är ofta annorlunda än kraven för en vanlig bilförsäkring men det gäller t ex att man har godkända larm och gärna att fordonet förvaras i ett låst garage och liknande. Entusiastbilar och klassiker av olika slag kan ofta vara stöldbegärliga och måste ha ett vettigt skydd. Det kan finnas krav på hur mycket man får köra bilen varje år, t ex 1000 mil och då handlar det normalt om att man kör till klubbträffar och olika events där man visar upp sin bil eller enstaka nöjesturer.

Vill du försäkra en klassiker ska den ofta vara i originalskick och på ett eller annat sätt vara unik. Det finns specialförsäkringar för fordon av udda konstruktion som är avsedda att vara samlarobjekt. Har man ett fordon som är just ett samlarobjekt och som man faktiskt inte kör utan har stående i garage hela tiden kan man även skaffa en speciell avställningsförsäkring (garageförsäkring). Det är en försäkring för fordon som aldrig används i trafik utan t ex är utställningsföremål. Detta kan funka även för en bil som renoveras under en längre tid. Skyddet är detsamma som en helförsäkring men utan just trafikförsäkringen.

Följ oss på Facebook