Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Försäkringar

EU mopedförsäkring

Jämför försäkringar
Du kan mycket enkelt och helt gratis jämföra försäkringar från olika försäkringsbolag hos Insplanet. Där kan du även hitta den billigaste mopedförsäkringen!

En EU moped går på någonstans mellan 7000 och 20 000 kr och detta är ett av flera skäl till varför en mopedförsäkring kan vara en ganska bra idé. En EU mopedförsäkring täcker många av de kostnader som kan uppstå som man gärna vill undvika och det är ganska trevligt att ha denna trygghet när man har en fin moped. En EU moped är rolig att köra fort och det är ganska vanligt med olyckor och krockar som involverar mopeder. Det är också så att en EU moped är eftertraktad och risken är tyvärr ganska stor att någon stjäl den.

En EU mopedförsäkring har sina egna krav

Mopeder delas in i två olika klasser och en EU moped tillhör det som kallas för Klass 1. I denna klass får en moped köra som snabbast 45 km/h och för att få köra behöver man ha antingen ett förarbevis för en moped av Klass 1, ett traktorkort eller ett helt vanligt körkort. I övrigt gäller också att du måste registrera din EU moped och att du ska ställa av den ifall du inte kör den. Alla mopeder inom alla klasser kräver att du skaffar en grundläggande försäkring som kallas för trafikförsäkring. Den är ett måste enligt svensk lag och täcker de mest fundamentala kostnaderna så som skador på dig själv, passagerare eller andra som du råkar skada vid olyckor eller liknande.

Eftersom en EU moped ofta är lite mer rejäl och dyrare än andra mopeder är det en bra idé att försäkra den. Många väljer att skaffa en så kallad helförsäkring för sin moped, vilket är en försäkring som täcker in betydligt mer än en trafikförsäkring. Här ingår t ex även skydd om din EU moped blir stulen eller om du behöver bärga den men även skydd om du hamnar i en rättstvist eller behöver psykiskt stöd efter en olycka. Dessutom ingår skydd om din moped blir vandaliserad eller om du skadar den i en krock eller liknande. Har du en EU moped är detta troligen den försäkring som du bör teckna. Den är dock lite dyrare än de mindre kompletta alternativen.

Hitta en billig EU mopedförsäkring

Det finns egentligen inte direkt skillnad på en EU mopedförsäkring och en försäkring för en moped av annat slag. Det är samma som gäller i vilket fall. Det som kan skilja aningen är vad som gäller för en moped av Klass 1 och en moped av Klass 2. I detta fall är det huvudsakligen reglerna för hur fort mopeden får köra och liknande som kan tänkas påverka.

Framför allt handlar det om att försäkringen kanske inte gäller ifall du bryter mot någon av dessa regler eller andra regler som står i försäkringsbolagets villkor. Ett sätt att behålla en billig mopedförsäkring, och att se till att den inte blir dyrare är att undvika att hamna i olyckor. Den som hamnar i många olyckor kan tvingas betala en högre premie och får en dyrare försäkring.

I övrigt är det helt enkelt så att du hittar en bra och billig EU mopedförsäkring genom att ta dig lite extra tid när du ska välja försäkring. Du ska helst titta runt och se vad som finns på marknaden, jämföra olika försäkringar och välja utifrån den som har det du behöver och samtidigt ett bra pris.

En EU mopedförsäkring eller en vanlig mopedförsäkring finns i olika utföranden, som du kunnat läsa tidigare i artikeln. Det finns trafikförsäkringen för den som bara vill ha ett minimiskydd, halvförsäkring och helförsäkring. Du kan spara pengar genom att välja en mopedförsäkring som har ett lite mindre skydd, men även genom att välja ett försäkringsbolag som har bra priser.

Följ oss på Facebook