Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Försäkringar

Fordonsförsäkring

Jämför försäkringar
Du kan mycket enkelt och helt gratis jämföra försäkringar från olika försäkringsbolag hos Insplanet. Där kan du även hitta den billigaste fordonsförsäkringen!

En fordonsförsäkring är till för att täcka upp olika skador på ditt fordon, på dig själv, andra som åker med dig eller andra människor eller prylar som du eventuellt råkar skada när du är ute och kör. En fordonsförsäkring består av flera olika nivåer av skydd och du kan normalt välja hur pass bra skydd du vill ha. Ju mer du lägger till på försäkringen ju bättre är du och ditt fordon skyddat men samtidigt blir det ju även dyrare. Vad du får med i din försäkring beror lite på vilken typ av fordon det är som du vill försäkra men på det stora hela är alla fordonsförsäkringar relativt lika.

En fordonsförsäkring består normalt av tre olika delar som ger mer och mer skydd ju mer du väljer att lägga på. Vi ska gå igenom dessa delar här och försöka ge dig en överblick som visar vad de olika delarna ger för slags skydd och när de är bra att ha.

Trafikförsäkring

Ifall du har en bil, motorcykel, husbil, snöskoter eller annat fordon som du har tänkt köra på allmänna vägar eller bland folk så behöver du en trafikförsäkring. Detta är den allra lägsta nivån av försäkring och den är till och med obligatorisk. Det innebär att du inte får köra på allmän väg utan att först ha skaffat en trafikförsäkring. Trafikförsäkringen är huvudsakligen till för att skydda människor och andras egendom. En trafikförsäkring ger ingen ersättning för skador som uppstår på ditt eget fordon ifall du krockar eller liknande. Det som ingår är dock ersättning för skador på dig själv, dina medpassagerare, andra människor eller annans egendom (t ex en annan bil eller motorcykel som du kör på) du kanske råkar skada på något sätt.

Något som är bra att veta är att ifall du kör på exempelvis en bil, och det är ditt fel, så kommer din trafikförsäkring gå in och betala för skadorna på bilen du kör på. Ifall det istället är den andra personens fel att ni krockar så kommer skadorna på ditt fordon att ersättas ifrån den personens försäkring. Denna försäkring är billig att skaffa och är som sagt till för att skydda andra i första hand och för att skydda dig men inte ditt fordon. Vill du ha en försäkring som även ger dig pengar ifall något händer med ditt fordon så behöver du uppgradera till nästa nivå.

Halvförsäkring

En halvförsäkring är en trafikförsäkring plus en delkaskoförsäkring. Det innebär att du har samma skydd som nämnts tidigare men att du även får allt det som ingår i en delkaskoförsäkring, vilket är en hel del. Det extra skydd du nu har inkluderar exempelvis ersättning för stöld, om ditt fordon blir stulet, och brand, ifall ditt fordon av något skäl skulle börja brinna. Utöver detta kan du även få ut pengar för glasskador, alltså om en ruta skulle gå sönder eller liknande.

Andra bra saker som ingår är att du får hjälp ifall du skulle råka i en rättslig tvist om någonting som rör ditt fordon, t ex om du råkar krocka och hamnar i tvist om vem som ska betala vad och hur mycket etc. Då går försäkringen in och täcker upp kostnader som annars skulle kunna bli jobbiga att betala. Slutligen får du även ersättning för psykolog eller annan person som du uppsöker för att få stöd efter en olycka eller fordonsrelaterad händelse. Notera att du fortfarande inte har något skydd för skador på ditt eget fordon om du t ex skulle krocka eller råka i annan olycka.

Helförsäkring

Vill du ha en fordonsförsäkring med riktigt bra skydd för dig och din bil bör du skaffa en helförsäkring. Där ingår både trafikförsäkring och delkaskoförsäkring men det du dessutom får är en vagnskadeförsäkring, vilket är vad du behöver för att få ersättning för skador på ditt eget fordon. Det skydd du nu har täcker in skador på ditt fordon ifall du krockar eller råkar ut för annan olycka och du får dessutom pengar vid t ex vandalisering eller någon annan form av skadegörelse. Slutligen har du även skydd mot andra typer av olyckor som du kan råka ut för, t ex att ett stort träd ramlar över din bil när den står parkerad.

Helförsäkringen är väldigt populär och många väljer att skaffa just en sådan. Detta beror till stor del på att en bil är värdefull och att man gärna vill ha ett så bra skydd som möjligt. Dessutom är det inte speciellt svårt att råka krocka den eller skada den på ett eller annat sätt. Då är det skönt att ha ett skydd som täcker. Vill du gå ännu ett steg längre kan du skaffa lite olika tilläggsförsäkringar också, som täcker in lite mer udda saker som inte ingår i en vanlig försäkring. Sådana kan även användas för att öka utbetalningarna så att du får ut mer pengar i händelse av att du måste utnyttja din fordonsförsäkring.

Följ oss på Facebook