Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Försäkringar

Ansvar försäkring

Jämför försäkringar
Du kan mycket enkelt och helt gratis jämföra försäkringar från olika försäkringsbolag hos Insplanet. Där kan du även hitta den billigaste försäkringen!

Ansvarsfrågan när det gäller försäkringar är alltid lite lurig. Vem är ansvarig för vad och vad gäller ifall det ena eller det andra inträffar och så vidare. Den absoluta grunden i det hela är att du är skyldig att betala din premie vid varje betalningstillfälle och försäkringsbolaget är då skyldigt att betala ut ersättning till dig ifall någonting inträffar som innebär att du har rätt till pengar från försäkringen. Det ska då vara något som ingår i de försäkringsvillkor som gäller för den försäkring som du har tecknat.

Riktigt så enkelt kanske det dock inte är med ansvar och försäkringar. Både försäkringsbolaget och du som är försäkrad har ansvar på olika sätt. Villkoren säger att försäkringsbolaget ska betala ut pengar i vissa lägen men de säger också att du som är försäkrad har ansvar att göra olika saker och att undvika andra saker. Detta är viktigt eftersom försäkringsbolaget kan tänkas ifrågasätta dig när du vill få pengar utbetalda. Har du verkligen skött ditt ansvar på rätt sätt?

Villkoren i en försäkring avgör ansvar

Villkoren har du godkänt när du först tecknade försäkringen och just villkoren är väldigt viktiga när det gäller försäkringar i allmänhet. Vad som faller inom försäkringsbolagets ansvar bestäms av villkoren i din försäkring. Vissa saker ingår och vissa ingår inte. Vissa saker gäller bara vid specifika situationer och på det sättet fortsätter det. Det är med andra ord enormt viktigt att man har koll på villkoren i sin försäkring så att man inte går och tror att man är skyddad mot en viss sak och så visar det sig att man faktiskt inte har skydd mot just detta.

Läs gärna igenom villkoren för t ex din hemförsäkring och bilförsäkring så att du har en allmän uppfattning om vad som ingår och i vilka lägen du faktiskt har skydd. Kolla speciellt efter villkor som avgör vilket ansvar du själv har. Tar vi en bilförsäkring som exempel kan du få ersättning ifall din bil blivit stulen, men du som äger bilen har ansvar för att den har ett godkänt larm, att den är låst och förvaras på ett bra sätt nattetid etc. Om du slarvar med såna här saker finns risken att det inte blir lika lätt att kassera ut försäkringspengar ifall något händer.

Även försäkringstagaren har ansvar

Som vi precis konstaterat har även den som tecknat försäkringen många gånger ansvar och måste uppfylla sin del av villkoren i försäkringsavtalet. Det finns många exempel på saker som gör att en vanlig försäkring kanske inte betalar ut ersättning. Vi tar upp några blandade exempel nedan som visar på att det är viktigt att följa villkoren och att ta sitt ansvar.

För att få ut pengar på din mopedförsäkring ifall du skulle råka krocka eller liknande är det viktigt att villkoren följs. Du som trimmat din moped får exempelvis inte ut några pengar alls på försäkringen. Du får heller inte ersättning ifall du krockat eller liknande när du druckit alkohol. Det är alltså ditt ansvar att följa reglerna som gäller för din försäkring.

Blir du bestulen på din cykel eller din moped etc är det viktigt att den har varit låst. Detta gäller i princip alla saker som har ett lås. Du har ansvar att ta hand om de saker som är försäkrade och att göra vad du kan för att undvika att de skadas eller blir stulna. Att alltid låsa är en sådan sak, och det finns alltid en risk att du inte får ut försäkringspengarna ifall du slarvat.

Att tänka på gällande ansvar och försäkring

Först och främst gäller det alltså att försöka ha koll på villkoren för din försäkring. Har man bra koll så vet man vad man har för ansvar och kan göra sitt bästa för att sköta detta. Har man inte koll så är det självklart svårt att göra vad som krävs. Vidare ska man självklart försöka göra sin del och följa villkoren så gott det går. Har du en bil är det i både ditt och försäkringsbolagets intresse att du låser den ordentligt, inte kör onödigt snabbt eller på ett farligt sätt etc.

Försäkringsbolagen vill givetvis gärna slippa betala ut försäkringspengar om de kan, eftersom deras mål iu grund och botten är att tjäna pengar. Därför kommer de ofta titta närmare på olika skäl till varför de inte bör betala ut pengar. Ge dem inte skäl att neka dig ersättning.

Följ oss på Facebook