Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Försäkringar

Mopedförsäkring

Jämför försäkringar
Du kan mycket enkelt och helt gratis jämföra försäkringar från olika försäkringsbolag hos Insplanet. Där kan du även hitta den billigaste mopedförsäkringen!

En moped är någonting som man bör försäkra. Mopeder är lite extra utsatta av olika skäl. Det är vanligt att mopeder körs snabbare än det är tänkt och ungdomar gillar även ofta att ha lite skoj med sina mopeder. Det är ganska vanligt att en moped blir skadad och den är dessutom ett attraktivt byte för tjuvar. Eftersom en moped i sig kostar en hel del, kanske mellan 7000 och 20 000 kr om du vill köpa en ny, så är det ganska skönt att ha en mopedförsäkring. Här får du lite bättre koll på olika typer av mopedförsäkring och vad som gäller.

Trafikförsäkring

En trafikförsäkring ska alla som äger en moped ha. Detta är inte bara rekommenderat utan faktiskt obligatoriskt enligt lag om du har en moped. En trafikförsäkring täcker in skador på dig och dina medpassagerare men även andra trafikanter eller skador på andra fordon och annan egendom.

Något som man ska komma ihåg är att en trafikförsäkring huvudsakligen är till som ett grundläggande skydd för dig och andra och ifall du skulle krocka med någon så får du inte ut pengar för skadorna på din egen moped. Trafikförsäkringen betalar då bara ut pengar som täcker skadorna på den andra bilen eller eventuella skador på människor. Som tur var kostar en trafikförsäkring inte så farligt mycket, men det är även många saker som inte ingår i denna typ av mopedförsäkring.

Halvförsäkring

En halvförsäkring täcker lite mer än en trafikförsäkring. Förutom att täcka in det som en trafikförsäkring gör så tillkommer även skydd t ex om din moped blir stulen, ifall den börjar brinna eller om du av nåt skäl behöver bärga mopeden. Utöver detta kan du även få ekonomiskt stöd ifall du hamnar i en rättstvist eller om du behöver psykologisk hjälp efter en olycka. En halvförsäkring är alltså ett ganska bra komplement som ger ett mer heltäckande skydd och som rekommenderas. Dock ska du veta att denna variant av mopedförsäkring fortfarande inte gäller för skador på din egen moped ifall du krockar eller liknande.

Helförsäkring

Denna försäkring är allra vanligast bland mopedägare. Den täcker in skador på din moped och gäller alltså t ex vid trafikolyckor då du får ersättning för vagnskada men du kan även få ersättning vid vandalism eller ifall någon annan slags olycka inträffar och din moped blir skadad. Helförsäkringen är lite dyrare självklart men den erbjuder större trygghet, vilket är skälet till att många väljer att teckna en helförsäkring. En dyr EU-moped eller annan fin moped är man ju självklart rädd om.

Bra att tänka på när det gäller mopedförsäkring

Det finns två olika klasser för mopeder. Dessa är Klass 1 och Klass 2. Varje klass har lite egna regler och andra saker man ska tänka på i samband med mopedförsäkring. EU-mopeder tillhör Klass 1 och får t ex köras i max 45 km/h. När du skaffar en mopedförsäkring så ska du se till att du väljer rätt typ av försäkring.

Ifall du trimmar din moppe så gäller inte din mopedförsäkring. Detta används ofta av försäkringsbolagen som ett enkelt och smärtfritt sätt att smita ifrån att betala ut försäkringen. De hävdar att mopeden inte har körts som den är tänkt att köras och du får inte ut några pengar. Dessutom kan du som trimmar din moped inte heller räkna med att garantierna gäller, så tänk på detta i förväg.

Slutligen så är det också ett bra tips att inte köra moped när du har druckit alkohol. Ifall du gör detta är risken att du skadar dig eller andra betydligt större och dessutom gäller inte din mopedförsäkring i detta läge. Även om du är nykter är det viktigt att ta det lugnt när du kör, för ifall du råkar ut för olyckor ofta så är risken stor att din försäkringspremie, alltså kostnaden för din försäkring, blir högre och du får betala mer.

Följ oss på Facebook