Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Försäkringar

Beräkna bilförsäkring

Jämför försäkringar
Du kan mycket enkelt och helt gratis jämföra försäkringar från olika försäkringsbolag hos Insplanet. Där kan du även hitta den billigaste bilförsäkringen!

En bilförsäkring är ofta en bra idé men hur dyrt är det att skaffa en bra bilförsäkring? Hur hög din försäkringspremie blir beror på ett antal olika faktorer och försäkringsbolagen går igenom dessa och använder dem för att besluta hur mycket du ska få betala. Läs mer om hur försäkringsbolagen tänker när de ska beräkna din bilförsäkring.

Vad försäkringsbolagen använder för att beräkna din bilförsäkring

När du har tecknat en bilförsäkring så måste du betala försäkringspremien. Exakt hur hög den blir beror på flera saker. För det första skiljer priserna självklart lite mellan olika försäkringsbolag varför det är en ganska bra idé att begära in offerter från flera olika försäkringsbolag och se till att jämföra ordentligt innan du väljer var du vill ha din bilförsäkring. Följande saker spelar in när din försäkringspremie bestäms:

Premieklassindex - Alla bilar får ett eget premieklassindex i bilregistret. Detta index går mellan 1 som är lägst och 9 som då är högst. Alla biltyper i registret har ett index och detta baseras på statistik som samlats in av Vägverket om allt ifrån olyckor, stölder och singelolyckor till annan intressant statistik av liknande slag. Statistiken baseras på fordon av samma typ. Detta index använder försäkringsbolagen för att ta reda på hur utsatt en viss bil är och vad de kan vänta sig rent statistiskt från dig och din bil. Detta är sedan grunden i bedömningen när din premie bestäms.

Försäkringsbolagens index - Försäkringsbolagen använder förutom bilregistrets premieklassindex även ett eget premieindex som är ungefär likadant men där det dessutom finns en lokal anknytning. Detta index är kopplat till postnummer och kan alltså inte bara visa statistik om olyckor och stölder etc men även var någonstans detta inträffat. Din försäkringspremie kommer alltså att variera lite beroende på var någonstans du bor. Ifall du bor i ett lite lugnare område, där det inte har varit lika många olyckor eller stölder, så kommer du att ha möjlighet att få ett lite billigare billån.

Bilens ägare - Sist men inte minst kommer du själv att spela en viktig roll när försäkringspremien bestäms. Försäkringsbolaget tittar även på den som tecknar en bilförsäkring när de ska beräkna din premie. De kollar på ifall du har varit inblandad i olyckor förr men även på andra saker som de tycker kan påverka hur stor chans det är att du kommer att råka ut för någonting. Dessa saker kan vara t ex hur länge man har haft körkort, vilken motoreffekt, inbrottsskydd och annan utrustning som din bil har och ifall du har ett garage etc. Alla dessa saker kan påverka din försäkringspremie och är något att tänka på när man ska beräkna bilförsäkring.

Allt det som vi tagit upp ovan kommer att påverka din försäkringspremie. Du kan med andra ord inte själv beräkna din bilförsäkring i förväg utan den enda riktiga möjlighet du har är att begära en offert från försäkringsbolagen och se vad de kan erbjuda dig. När du begär en offert, vilket du ofta kan göra via bolagets webbsida, måste du lämna uppgifter som personnummer och registreringsnummer just av den anledningen att de kollar upp dig och din bil i register för att undersöka de saker vi diskuterat ovan. Begär gärna offerter från ett antal olika försäkringsbolag så att du får en bra bilförsäkring.

Följ oss på Facebook